25 april 2012

Böcker jag minns

Vi gick på loppis idag och jag hittade en bok av Barbro Lindgren: Lilla Sparvel. Jag tror inte jag har läst den förr men jag kom att tänka på andra böcker jag verkligen gillade när jag var barn:

 • Barbro Lindgrens Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. De var så bra! Och så roliga! Jag ser fram emot att läsa Lilla Sparvel.
 • Dick & Dalli, en bok som min pappa läste när han var barn. Jag läste den många gånger, den handlade om två hurtfriska tvillingar som var handlingskraftiga och rediga och började morgonen med en kall avrivning för att härda sig. Sedan kom deras mjäkiga, rika kusin från stan dit och förstörde för dem, men i slutet blev han också rejäl och sov i bivack och födde upp ett föl eller något.
 • Maria Gripes Skuggan över stenbänken-serie.
 • Kulla-Gulla
 • Mysteriet på Willoughby Chase. En mycket spännande bok om en flicka, hennes föräldrar reser utomlands och hon blir ensam kvar med två onda guvernanter som så småningom planerar ta över hela hennes gods. Boken innehåller lönndörrar, en kompis som bor i en jordkula och en spännande flykt. Den här boken var den första jag var riktigt trollbunden av, jag minns att jag inte kunde sluta läsa den.
 • Tvillingarna-böckerna, så klart.
 • Lotta-böckerna
 • Mio min Mio. Det är min absoluta favorit av Astrid Lindgrens böcker (tätt följd av Bröderna Lejonhjärta
 • Eldröda Elvira av Christine Nöstlinger. En flicka som kan flyga med hjälp av kraften i sitt röda hår. Mycket bra.
 • Korpens sång (och allt annat) av Per Nilsson
 • Jag saknar dig, Jag saknar dig av Peter Pohl och Kinna Gieth
Det finns en risk att jag har glömt någon viktig bok, men jag kan ju komplettera listan om jag kommer på mera. Vilka böcker minns du från din barndom?

17 kommentarer:

 1. Allt (alltså alla böcker, inte en titel :)) av Ulf Stark, Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe, sen en massa såna där oändligt långa serier med grön ryggar (minns inte vad en enda hette, mycket killmysterier var det ivf, de röda ryggarna var ju menade för flickor), som mindre var nog Jan Lööf den stora favoriten, speciellt Sagan om det röda äpplet. Det här var ju väldigt få exempel, men med tanke på mitt urusla namn- och titelminne ändå rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ulf Stark förstås. Och sagan om det röda äpplet är också min favorit av Jan Lööf, kul.

   Radera
 2. Jag ville vara Kulla Gulla. Så där blond med lockigt hår och jättejättesnäll. Det sket sej helt.

  Igenkänningsfaktor hög i din boklista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den förfärliga Regina, henne var man rädd för. Jag blev inte heller som Kulla Gulla, om det är någon tröst.

   Radera
 3. Jag kan säga vilken du har glömt. Men nu har jag glömt namnet på den. Men den med Tekla och Ullis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. DADLAR OCH DROMEDARER! Så klart. Hur kunde jag glömma den, den låg dessutom bara en halvmeter ifrån mig när jag skrev det här inlägget. Någon dag skall den boken få ett alldeles eget inlägg, men jag borde kanske läsa den en gång till först, för att fräscha upp minnet. Det jag kommer mest ihåg är den där familjen som är klädd helt i gul frotté och Tekla och Ullis fantiserar att de har hittat en enorm stuvbit på rea. Och Samir Svensson, så klart. Och när de äter sniglar.

   Den boken är BRA.

   Radera
 4. Vilken härlig lista! Kommer ihåg hur många som helst.. men t.ex. Den stora hemligheten, av Patricia M St John (tror jag författaren hette). Jörgen+Anne är sant. Glasblåsarens barn av Maria Gripe. Och alla Fem-böcker, speciellt Fem på smugglarjakt. Sen alla böcker av Virginia Andrews.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant hur alla har fastnat för olika av Maria Gripe. Fem-böckerna var spännande, men jag upptäckte dem väldigt sent och hann bara läsa en eller två innan jag drog vidare till nya genrer och nya jaktmarker.

   Radera
 5. Jag läste alla Kitty-böcker, nästan alla Lotta-böcker och nästan alla Fem-böcker. Men bäst minns jag hur jag grät så oändligt när jag läste "Jag saknar dig, jag saknar dig".

  Sofia, (T:s syster!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja oj vad jag har gråtit till den boken jag också. Måånga gånger. Vilken T:s syster är du?

   Radera
 6. Åh, jag saknar dig jag saknar dig hör fortfarande till mina favoritböcker! Gråter mig igenom den om och om igen.
  Animorphs-serien! Galet bra om 5 ungdomar som på väg hem från skolan genade över en byggarbetaplats och blev vittnen till hur elaka utomjordingar mördade en snäll utomjording. Innan den snälla dog så hann han ge ungdomarna ett uppdrag och en gåva: de fick förmågan att förvandla sig till vilket djur som helst som de lyckades röra vid (dna-kopiering, gällde även människor). Uppdraget var att de skulle försöka rädda jorden från de elaka utomjordingarna (de hette förresten idoiter, haha!).

  Jag tror den här serien också var Wahlströms gröna pärmar, det fanns väl kanske 20 st. av dem(?). Och det kom ut fler medan jag läste dem. Minns att jag fortsatte hålla utkik efter just den serien också efter att jag annars slutat läsa wahlströms böcker.

  /samma Fanny som i cd-inlägget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Animorphs-serien har jag inte hört om, äsch då :) Det är många böcker som arkiveras efter ett tag, och som blir svåra att få tag i. Men jag skall hålla utkik!

   Radera
 7. Katitzi-böckerna av Katarina Taikon, Hugo och Josefin-böckerna av Maria Gripe, Det blåser på månen, Puss! och Kram!-böckerna, Anne på Grönkulla... och Allrakäraste syster av Astrid Lindgren som var min absoluta favorit som barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Katitzi har jag också läst, och Hugo & Josefin. Bra böcker!

   Radera
 8. Åååh Mysteriet på Willoughby Chase! Oj vad jag tyckte om den boken. Har för mig att jag läste den åtminstone tre gånger. Mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näää vad kul att nån annan också har läst den. Jag lånade den som vuxen en gång, jag tror den var bra då också (jag har varit vuxen så länge nu att jag inte riktigt minns, haha).

   Radera
 9. åh, såg en sån fin dokumentär om Barbro Lindgren på SVT World för en tid sen. vilken spännande kvinna. och vad mycket härligt hon skrivit. Har inte kommit längre än Vilda bebin nu, men dottern är ju inte ens 3 år gammal så vi hinner nog.

  SvaraRadera