12 juni 2012

Listor

Igår tänkte jag påbörja ett disciplinerat liv. Jag gjorde en lista med saker jag tänkte uträtta. Gödsla i pallkragarna. Tvätta ett fönster. Såga till stommen till mitt skåp. Skriva tre timmar. Tvätta en maskin tvätt.
Jag uträttade allt utom att gödsla.

Idag gjorde jag ingen lista. Istället har jag slösurfat. Petat i manuset i kanske fyrtio repriser utan att åstadkomma något. Jämrat mig i mitt inre över min brist på idéer. Ätit. Läst. Och faktiskt skruvat ihop stommen till hyllan. (bra!)

Imorgon får jag göra en lista igen. Fast det bara handlar om att uträtta små saker känns de enormt mycket större om man får kruxa av dem på en lista. Jag är en listälskare. Är du?

13 kommentarer:

 1. o ja. Efter en småtung osovig natt masade jag mig motvilligt upp på morgonen och skrev en lista på vad som ska bli gjort under dagen. Inga stora evenemang, typ x antal telefonsamtal som ska ringas, presenter som ska fixas... Sådant som man faktiskt kan göra trots att man är trött. Underbart att kryssa av och sedan med gott samvete chilla på eftermiddagen. Listor rules!

  ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är också en viktig point, att man sedan kan slappa med gott samvete. Det finns nämligen alltid hur mycket som helst man kunde göra, men om man bestämmer precis vilka saker man skall göra så är man ju klar sen, på sätt och vis, eftersom man bestämt att man struntar i resten. (Istället för att strunta i allt, som jag gärna gör om jag inte har nån lista)

   Radera
 2. Till och från. Det är trevligt med listor när man vet att man kommer att kunna stryka över punkterna inom kort. Då känner man sig bra! Men jag avskyr att tvingas flytta över ångestfyllda måsten från en lista till en annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå jo, det är ju mindre trevligt förstås. Men det kan också vara en spark i baken så man faktiskt utför allt på listan. Eller så lär man sig att inte göra listor man inte klarar av.

   Radera
 3. Jag är en fanatisk listskrivare. Inte bara saker som ska göras utan också precis allt annat tänkbart. Ibland måste jag ta paus i jobbet för att skriva en lista på något som plötsligt kapat mitt medvetande och som inte går bort före jag skrivit ner det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, spännande! För mig är det nog främst göromålslistor som skrivs. Vad skriver du för andra listor?

   Radera
  2. Allt tänkbart, som ex. vem alla jag kan/borde ringa när jag får för mig att jag vill gå och spela boboll. Vilket aldrig ju händer, men så kan man ju lite fantisera samtidigt och få nästan den autentiska känslan frammanad, hehe!

   Radera
  3. Vad kul med fantasilistor. Det måste jag prova på nån gång!

   Radera
 4. Är nog bättre på att göra upp listor än att kruxa av dem (särskilt städlistor...) men jag skriver dem ändå för det känns organiserat, som att jag har koll. Sen, om det blir många listor, kan man sortera dem i buntar enligt ämnesområde. Senast då inser man att man har för många bollar i luften. Men ja, listor är grejt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, man börjar känna sig effektiv och organiserad genast man skriver en lista. Fast man inte har gjort något som står på listan än.

   Radera
 5. Jag är en listälskare! Brukar skriva upp dem i kalenderns att göra denna vecka. Det känns så skönt att få dra streck eller kryssa av när saken är gjord. Man ser det svart på vitt.

  SvaraRadera
 6. Gillar listor helt klart och känslan när man får kruxa av känns väldigt belönande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Och nu måste jag nog skriva dagens lista :)

   Radera