13 juni 2012

Flow

För en vecka sedan fick jag i uppdrag att ändra på själva intrigen i den andra Patrikboken ytterligare, men hade inte en enda idé på hur jag skulle gå tillväga. Den senaste veckan har jag gått omkring i en sorgedimma och varit vemodig över att min fantasi inte räcker till.

Men något hände efter Nice Run igår. Jag gick och lade mig i vanlig ordning, läste några sidor i nån bok, släckte lampan. Och där! Precis i det där skedet mellan vakenhet och sömn fick jag en snilleblixt. När jag en gång hade kommit på den klaffade allt annat också, tankarna rullade på och plötsligt visste jag precis hur allt skall hänga ihop. Alla de där delarna som saknades slank in på sina ställen i historien och lösa trådar knöts ihop nästan av sig själv.

Jag tog inga risker utan hoppade upp ur sängen, sprang till datorn och knattrade ner ungefär en sida med anvisningar för dagens skrivpass. Jag kan använda eller modifiera en del av de gamla delarna. Jag blir tvungen att skriva om jättemycket, men det gör inget, för om det blir som jag har tänkt så blir det bra! (Och det var tydligen hela den här jättemassiva skrivprocessen som krävdes för att jag skulle hitta fram till just den här idén, så inget är bortkastat, faktiskt.)

Idag har jag gjort en detaljerad lista över vad som skall hända i varje kapitel (jag har aldrig kunnat göra så tidigare), diskuterat igenom handlingen med både Caj och Joanna (min goda vän och illustratör) -båda gillade den nya idén och kom med smarta synpunkter- och så har jag skrivit och skrivit. Flera kapitel faktiskt. Jag är så glad.

Det är fantastiskt med flow! Det är så roligt att skriva när man vet vart man är på väg! Det är så skönt att inte sitta fast!

20 kommentarer:

 1. Jeeee! (Och jag vill ju gärna tro att det beror på springandet, you know my religion)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vet du, bevisningen börjar vara rätt stark. (Fast en gång räcker väl inte för att stärka en empirisk undersökning.)

   Radera
 2. Hurra Malin, härligt!! Kanske ångesten också behövdes ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone fick den mitt flow att kännas SÅ mycket bättre!

   Radera
 3. Hurra! Kompar Sara, kanske det var lite spring du behövde i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag börjar ju undra om det inte var det :)

   Radera
 4. Idag stack boken "Flow" ut ur bokhyllan, längst ner, så att jag sparkade i den när jag gick förbi och fick placera den rätt igen. Ägnade dig samtidigt en hastig tanke, eftersom jag ju köpte boken pga ditt slutarbete om Flow. "Malin - examen - Åbo", registrerade jag. "Minne - Trevligt", och gick vidare.

  Så det var nog ditt flow som fick boken Flow att stritta ut ur hyllan här! Det här blir bra.

  Hanna K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt är det på en telepatisk nivå jag meddelar mig med dig. Förresten är dina solglasögon här! Jag glömde att säga det när vi var på villan.

   Radera
 5. Åh så roligt! Grattis! Inget ger sådana kickar som bra flow.

  (Skicka lite hitåt också, please...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan också testa med en springtur och se om Saras tips är det rätta.

   Radera
 6. Hyvve hyvve. Hejar på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! Du får kanske ett nytt (nästan HELT nytt) manus att läsa igenom om några veckor. Eller dagar, om jag fortsätter att skriva i den här takten)

   Radera
 7. Nå där satt det! Under springskon? Eller dolt i den massiva skrivprocessen? Eller bara som en fjäril som flög förbi?
  Nog är det konstigt. Man får aldrig veta hur sånt där egentligen hänger ihop.., men det är uppenbarligen ändå möjligt att lita på skrivandet som fenomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog inget som pressades fram fast jag försökte. Det kom ut när det var klart. Fast det kanske ändå var dolt i den massiva processen. Jag tror det är viktigt att inte glömma att lita på den egna förmågan. Jag tappade tron på den där ett tag. Nästan.

   Radera
 8. Grattis! Härligt!

  Det visade sig att vi hade din bok på jobbet. (Dvs den finns fortfarande på samma bibliotek men jag är ledig från det jobbet just nu.) Och jag känner troligen igen den när jag ser den. Jag klarade bara inte att sätta ihop den med namnet. Har skickat efter den men den råkar inte finnas i den kommun där jag bor så det verkar ta ett par dagar. Ska bli mycket intressant hursomhelst.

  U.J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas du gillar den, det är alltid nervöst när nån bekant skall läsa...

   Radera
 9. Vad härligt! Det är ju just där mellan vaken och dröm som snilleblixtarna kan komma om man har tur. Bra att ta till vara på dem då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är viktigt att vara redo när idéerna kommer. Vem vet hur många snilleblixtar som bara svävat iväg i tankerymden för att jag aldrig skrev ner dem...

   Radera
 10. Grattis till ditt flow!
  Ville bara säga att jag och min 7-åring just läst Patrik och pensionärsmakten och att vi gillade den skarpt båda två! Vi ser fram emot att få läsa mer om Patrik. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och vad jätteglad jag blir över att ni gillade boken. Nu får jag ännu mer lust att skriva klart snabbt :)

   Radera