6 juni 2011

Hönsnytt

För ett tag sedan lade Agda sitt första ägg, vilket resulterade i att tre av fem möjliga hönor värper. Inte illa. Vi har fått många ägg, så många att vi inte alls behöver köpa ägg för tillfället.

Det verkar som om det pågår lite fortplantning i hönshuset mellan varven, så vi tror att äggen är befruktade. Så vi lånade en hembyggd äggkläckningsmaskin av vår kompis Janne.

Men den verkar inte behövas eftersom min stora, gulliga Prippi har börjat ruva. Tror vi i alla fall. Sedan igår kväll ligger hon stadigt på sina ägg och burrar upp sig och morrar om man kommer lite för nära.

Och just kom Caj inrusande med andan i halsen och meddelade att Malin har lagt sitt första ägg. I hönshuset ligger alltså Prippi på sina ägg, dessutom fanns ett ägg av varje övrig höna i diverse reden (utom av Milla, som inte lägger ägg ännu). Jag samlade ihop äggen och petade in dem under Prippi.

Så: om äggen är befruktade och Prippi hålls kvar på äggen torde vi ha minst fyra små kycklingar om tre veckor. Alla av olika sorter. SÅ spännande.

3 kommentarer:

 1. Åh, det påminner om vår lilla Cornelia som blev moderslös som liten kyckling och gick hemma under vårt bord och pickade i sig brödsmulor. Vi hade dvärghöns och av någon anledning ynglade de ut sig i tuppmajoritet och det var häftiga slagsmål hela tiden. Dessutom vätte mitt fönster mot hönshuset och det var jättekul klockan fem varje morgon. Fast det var lite charmigt i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Men hur vet man då om man äter upp en kyckling eller bara ett "vanligt" ägg? Eller är alla ägg blivande kycklingar?..min stora skräck är att baka en kaka, knäcka ägget och en kyckling ramlar ur..IIIKS!! :)

  SvaraRadera
 3. Eva: det är kul: en massa forna hönsägare ger sig till känna nu när vi har skaffat höns. Det är tydligen mycket vanligare än jag trodde! Vad mysigt det låter med en kyckling som pickar i sig brödsmulor. Åtminstone en av kycklingarna borde bli en dvärgcochin, förutsatt att äggen är befruktade. Vi skall kolla på söndag.

  Heidi: Vet du vad? Många av ekoäggen man köper i butiken ÄR befruktade. Men för att det skall bli en kyckling av det måste de ligga tre veckor i optimal temperatur, så jag tror inte du löper nån risk att få en kyckling.

  SvaraRadera