14 september 2016

Konsten att städa

Caj har läst hela Marie Kondos bok Konsten att städa, jag har läst en fjärdedel, och nu har vi båda börjat röja i våra garderober. Jag skrev en statusuppdatering om det häromdagen, som Linn såg och bloggade om.

Jag märker att jag blir lätt provocerad då folk som kommenterar inte räknar utan bara antar att de har jättemycket färre plagg än de har (eller än jag har). Nu menar jag då inte Linn, eftersom jag vet att hon har räknat. Men i kommentarerna efter både mitt facebookinlägg och efter Linns blogginlägg fanns det folk som drog till med ett antal utan att räkna, och skrev typ "va, har du 84 plagg, jag har nog bara ..." Jag säger så här: räkna först, diskutera sedan. Och hoppa inte över trosor, strumpor och underbyxor, för då blir resultatet ett helt annat (låt oss anta att du har fem par strumpbyxor, sju par trosor, sju par strumpor och två bh:ar, då har ditt antal plagg plötsligt ökat med över 20, vilket är en ganska stor andel i sammanhanget). Nu är det här ju ingen tävling, så klart, jag tycker man ska ha så många plagg man anser sig behöva och använda, men kommentarer som antyder att jag har onormalt många plagg skaver, då jag har på känn att andra gör samma missbedömning som jag gjorde innan jag räknade. Det är tydligen ett känsligt ämne, det här. Haha.

Jag vill inte påstå att jag är ofelbar. Jag har nämligen inte räknat med ytterkläder eller de kläder som eventuellt var i tvätten då jag räknade (jag tror inte de var många, men jag har som sagt uppskattat fel förr), så det borde jag ännu göra för att få ett slutligt resultat. Å andra sidan kommer jag antagligen att göra ytterligare en genomgång snart, för jag vet redan nu om plagg som jag var lite för nådig inför. Jag ska återkomma med ett antal!

Kontentan är i alla fall: de allra flesta har MYCKET fler klädesplagg än de tror sig äga. Så här ser det ut i min garderob just nu. 84 plagg är så här många.

träningskläder, bh:ar + strumpor
tights+trosor, toppar+ underklänningar
koftor+långärmat, nattkläder
klänningar, byxor
målarkläder, strumpbyxor
...och så klänningar och koftor som hänger
Så, helt ärligt nu: hur många klädesplagg har du? (Obs: jag har räknat ett par strumpor som en helhet)

11 kommentarer:

 1. Jag har garanterat mer än så. Just med bh:n, strumpor, strumpisar etc. Har ju också sjukt mycket träningskläder – men behöver dem för att inte behöva tvätta efter varje gång. Jag tror inte jag orkar räkna mina plagg, men har som plan att rensa i garderoben, eller helt enkelt riva ut allt och lägga in det på ett fiffigare sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med tvättandet är ju enklare om man är många i samma hus, för då behöver man inte ha smutsat ner ALLA sina plagg för att sätta igång en tvättmaskin, förstår dilemmat (här hjälper ju barnen till rätt flitigt med att fylla tvättmaskinerna, vi tvättar ungefär varannan dag, skulle jag gissa). Jag är lite intresserad av att titta på Kondos vik-videor, där hon viker kläderna enligt nåt visst system också för att få ännu bättre överblick. Men det kräver eventuellt att man har lådor, och inte öppna hyllor som jag har, så det fungerar kanske ändå inte.

   Radera
 2. Det här ska jag hänga på! Nu när jag flyttat så finns det all anledning i världen att röja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go for it! Och berätta gärna om resultaten sen, jag är överdrivet nyfiken!

   Radera
 3. Jag belv jötte fascinerad av detta då jag såg det på facebook, men i ärlighetens namn har jag inte vågat räkna än. Men jag ska! Är jättenyfiken. Är bra på att sortera bort till välgörenhet och loppis. Men har ändå väldigt svårt att skilja mog från vissa plagg. De hänger med rensning efter rensning och flytt efter flytt, men bär dem gör jag tydligen inte... Återkommer då jag räknat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, räkna! Jag är också nyfiken! Jag hade en del plagg som hade hängt med från nittiotalet, bland annat en t-shirt som jag hade när jag representerade gymnasiet (?) i en tek-naturtävling tillsammans med Karin. Fint minne, men nog minns jag ju det utan en trasig och nött t-shirt också.

   Radera
 4. Oj nej det där vågar jag int men boken ska jag köpa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller låna från bibban, så har du en sak mindre att göra dig av mig i den stora städningen, sen :D

   Radera
 5. Jag har helt säkert över 400. Och jag tycker absolut man ska vara noga med att inte ha onödiga saker liggande runt men samtidigt tycker jag att om jag har plats så varför ska jag slänga allt och sedan efter fem år märka att jag nu (igen) kunde använda det där ena plagget jag gjort mig av med och sedan i stället köpa ett nytt? Nu har jag dock, i ärlighetens namn, inte läst boken så vet ej vad kontentan i den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo precis, och vissa kläder vill man ju verkligen spara av nostalgiska skäl (fast då ska de inte ligga i garderoben, utan i nån minneslåda). Och fasan då jag igår upptäckte en hel låda full med kläder i ett skjul, jag hade missat den! GAH! Det mesta därifrån åker nog direkt till loppis, men ett par kjolar funderar jag på att spara, för varför göra sig av med dem och sen skaffa nya om några år? Fast ja. Kanske jag nog ändå är ganska hård, jag har inte saknat dem en gång.

   Radera
 6. Har ca 500, och det är alldeles för många men sedan ett par år tillbaka köper jag nästan ingenting nytt så de lär ju så småningom minska på "naturlig" väg. Förutom att jag med jämna mellanrum får kläder till skänks av diverse släktingar...

  SvaraRadera