10 mars 2015

Sjukförsäkringar

I dag på öppna förskolan kom vi att prata om sjukförsäkringar. Vi har privata olycksfallsförsäkringar åt alla i familjen, men inga sjukförsäkringar, eftersom vi har resonerat som så, att vi, om vi blir sjuka, borde få statlig vård. Men ett par av dem jag pratade med menade att det nog vore väldigt väldigt bra att ha en privat sjukförsäkring också.

Jag vet inte. Jag inser förstås fördelarna med en privat försäkring, man får expertråd på en gång ifall det är något som verkar vara fel. Å andra sidan kan jag lugnt säga att vi hittills i livet har fått allt vi har behövt från den kommunala vården, och att vi antagligen skulle ha lagt ut väldigt pengar på ingenting eftersom vi har råkat vara sällsynt friska. Det här är naturligtvis ingen garanti för att vi kommer må tipptopp i framtiden också. Men även om vi blir sjuka har jag inget emot att anlita den kommunala sjukvården, som enligt våra erfarenheter har varit både välfungerande och bra. Ifall fler och fler söker sig till den privata sektorn märks inte det verkliga behovet av vård och man kanske börjar skära ner ännu mer (eller är det bara jag som inbillar mig att det kunde fungera så?).

Om jag skulle skaffa en privat sjukförsäkring åt mig skulle det antagligen bli svindyrt för att jag är så pass gammal vid det här laget, och för att jag har kronisk magkatarr, något som sjukförsäkringen säkert inte skulle täcka då den har funnits redan innan försäkrandet.

Hur resonerar ni i den här frågan? Har ni privat sjukförsäkring? Har ni inte? Har det känts som om det har varit värt pengarna? Är ni missnöjda med den statliga vården, eller varför har ni valt att tilläggsförsäkra?

29 kommentarer:

 1. Vi har inga privata sjukförsäkringar. Med pengarna vi sparar kan vi gå privat då det behövs :-P Den kommunala sjukvården här i Karis har försämrats drastiskt (bara en sån sak som att man aldrig får träffa samma läkare två gånger) så framför allt barnet får ofta gå privat. Det har ändå inte på långt när kostat så mycket att en försäkring skulle ha lönat sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteintressant att höra att ni går privat utan försäkring, det har jag nästan trott att ingen gör, men det är ju klart att man gör det, vet inte hur jag tänkte där. Jag delade inlägget på fb och såg andra varianter av samma resonemang, och vi har ju också räknat ut att Cajs sjukförsäkring (han är den enda som har en, en kvarleva från hans idrottskarriär) inte ändå har lönat sig så där klart och tydligt, trots att han verkligen har utnyttjat den då det har behövts. Det är nog bara om man drabbas av något riktigt svårt eller bor på en ort med hemskt dålig vård som det lönar sig ekonomiskt med en försäkring, börjar jag misstänka. För försäkringen ska ju betalas hela tiden, också alla de år då man mår bra.

   Radera
  2. Exakt. Folkhälsan, som är den privata hälsocentralen här i stan, är dessutom de som förr drev den kommunala men sen i en upphandling ansågs 'för dyra'... Så läkarna är till och med bekanta från den tiden

   Radera
 2. Nej. Den vård vi har fått hittills skulle inte ha kunnat vara bättre. Är otroligt nöjd och tacksam över den! En gång när den äldsta sonen hade varit till HVC med feber och sjuk mage så ringde tom en sjukskötare upp oss följande dag för att höra ifall det hade blivit bättre. Tycker att vi har fått raketbetjäning med allt som gäller barnen, själv är jag lyrisk över det som erbjudits mej då jag har väntat och fött barn, och maken med sin diabetes får också en fantastisk vård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är så kul med den här diskussionen (blev en lång tråd på fb också) är att de flesta som använt sig av den kommunala vården är så nöjda! Också vid kroniska eller svåra sjukdomar eller tillstånd. Jag är ju också lyrisk, ofta, fick ju t.ex. akupunktur en gång i veckan under de tre sista graviditetsmånaderna med Edda och betalade nästan ingenting (första tre besöken kostade 27€ per gång och efter det blev det jättemycket billigare). Jag älskar rättvisan i det här systemet.

   Radera
 3. Äh, skrev just en lång kommentar som bara försvann. Den gick ungefär så här:

  Hej Malin! måste börja så för lite nervig (på ett bra sätt) eftersom din fina bok nu snurrar i tryckmaskinen. Den kommer att bli tokfin!

  Sen om sjukförsäkring. Våra barn har haft det från början och jag tackar skyarna att vi gjorde det. Här (i Hfrs, det enda stället jag har erfarenhet) har den kommunala sidan felat stort. Nu börjar försäkringen ren kännas riktigt lönsam och då har våra barn ändå varit väldigt friska. Dessutom kan vi gå hos samma läkare hela tiden.

  Själv tyr jag mej till arbetshälsovården och det fungerar också bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så sjuuuukt spännande nu när boken NÄSTAN är klar! Hurra! Vad bra vi har stretat på allihopa!

   Tycker det verkar som om sjukvården funkar på alla andra ställen än i huvudstadsregionen. Konstigt och orättvist. Men bra att ni har försäkring så det känns som om ni får den vård ni behöver.

   Radera
 4. Vi har privat sjukförsäkring åt alla tre barnen. För oss har det lönat sig mycket, men då är ju alla tre öronbarn också, plus att en har en benlängdsskillnad som ev. kan resultera i operation i de övre tonåren. Men försäkringarna är svindyra, vi håller på överväger att avsluta två av dem om barnen börjar hållas friska då öronen blir i skick. Det där med benlängdsskillnad kan bli en dyr affär så försäkringen för den killen håller vi kvar. Sen är det också skönt att bara beställa tid via nätet till privatläkare och så får man oftast tid till den man vill snabbt. Tycker den kommunala vården inte alltid har fungerat här, men det senaste året har det varit utmärkt då vi hamnat besöka hvc på helger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, min tes från förra kommentaren om att vården bara har varit på sämre sidan i Hesa gick direkt i stöpet (för ni bor väl kvar i Larsmo ännu?) Det är nog svårt att veta på förhand, det där, om man ska ta försäkring, om det lönar sig, om man kommer vara frisk eller sjuk... det kan ju hända att vi får ångra oss många gånger ännu. Men jag gjorde en intressant uträkning: om vi hade haft försäkring på alla barnen i hela deras liv skulle vi vid det här laget ha lagt ut nästan 4000€ på premier. Vi har, som det är nu, lagt ut totalt max 100€ på barnens sjukkostnader (alltså också inklusive kommunal vård, som kostar lite här på Åland). Vi har alltså ca 3900 € "innestående" om vi vill anlita privat vård. Det är rätt många besök, det. Så med facit på hand hade det inte lönat sig för oss, hittills. Men man vet aldrig vad som händer.

   Radera
  2. Jepp. Vi bor kvar i Larsmo. Såhär mitt i allt efter att ha läst kommentarerna så tycker jag nog att man borde kunna lita på att det kommunala fungerar, även om det är kö. Händer något akut som bör åtgärdas så fixar nog kommunalvården också snabbt. Har en bekant vars son föddes med hjärtfel och han har blivit opererad flera gånger. De hade ingen försäkring och hon säger att allt har fungerat jättebra kommunalt, de har inte behövt sätta ut många slantar på resor, operation och sjukhusvistelser. Så visst ska man kunna lita på det kommunala systemet. För oss är nog sjukförsäkringarna mest en trygghet för oss själva, för jag är så "nervös" av mig då barnen blir sjuka så jag måste få svar direkt. :-)

   Radera
 5. Vi har sjukförsäkringar åt alla 3 barn och alla kostar de olika. En är helt självriskfri och de andra har nu en liten självrisk för det blev billigare så. Jag är inte bra på risker, så jag försökrar mig gärna mot risker och det är nog största orsaken till att vi har det. Sen gillar jag massor att jag själv på nätet kan välja när jag vill gå till vem och se vem som är ledig. Sen var det mera lönsamt när vi bodde i Helsingfors för då var de mycket bättre öppna under veckosluten, här i Lojo så finns det bara en och den är bara några timmar öppna på veckosluten. Nu är jag ganska glad att vi också har åt minstingen för vi smörjar henne med en salva som kostar 20 euro för 100 ml (går alltså på max en vecka) och när vi fick den som recept så täcker försäkringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är antagligen det som det långt faller på, vad man känner sig tryggast med, att få beställa läkartid när man vill, eller att inte behöva lägga ut pengar "i onödan". Och som sagt vet ju INGEN på förhand om det kommer löna sig i längden med det ena eller det andra.

   Radera
 6. Vi har sjukförsäkring åt dottern, fast den har nog blivit hemskt lite använd och tur det! Det ger ändå en sorts trygghet, man vet att man kan gå till vilken läkare eller specialist när som helst, och man får också ersättning för dygn på sjukhus, reskostnader etc. Just för barn tycker jag en försäkring kan vara motiverad, det finns så mycket de kan drabbas av och man vet ju inte på förhand om man får ett friskt barn eller inte (vi har alltså tagit försäkringen redan när hon låg i min mage).

  För oss vuxna tycker jag inte det är värt det, försäkringarna är jättedyra och vi har alltid fått bra vård vid kommunala HVC. Min man har dessutom arbetsplatshälsovård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att er dotter har varit frisk! Jag kan tänka mig att det blir lönsammare att ta en försäkring om man gör det redan i magen, det har ju vi inte gjort, vilket innebär en hel del klausuler om vi skulle göra det nu. Så det skulle antagligen inte löna sig ändå....

   Radera
 7. Vi har inga privata sjukförsäkringar och har klarat oss bra med HVC:s tjänster. Visst är det jobbigt att behöva köa länge med ett febersjukt barn, men våra barn har ändå varit så pass friska att vi inte har behövt uppsöka läkare så värst många gånger. Nu har dom igen ändrat på systemet här i Jstad så att man inte längre får en bokad tid till jouren, utan man får dyka upp vid luckan när man tycker. Om det är lång kö kan man gå hem tillbaka och vänta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju haft sån enorm tur, har bara minne av att vi en gång har fått vänta över en timme på akuten, det var när Lovis hade fastnat med handen i bakmaskinen och klämt fingret illa. Men det gick nog bra ändå. Fattar att det kan kännas ganska hemskt om man är akut sjuk ofta och gång på gång tvingas vänta i timmar för att få hjälp. Förr då man fick boka tid till jouren höll ju tiden sällan exakt, minns jag, så på ett sätt kanske det är lika bra att man tagit bort den funktionen...

   Radera
 8. Vi har försäkringar åt barnen. Två har varit relativt friska, men mellansonen har blivit opererad 4 ggr. Rör i öronen och tonsillektomi, så inga stora saker, men utan kö. De som går kommunalt får vänta i månader på operation, vårt barn fick tid efter två veckor. Dessutom gick vi till samma öronläkare sgs alltid, en som pratar svenska med vårt enspråkiga barn. Och det där som andra har sagt om att man får beställa tid på nätet och oftast får en tid samma dag är en klar fördel.
  Nackdelarna är mer av typen brist på solidaritet. Just det med att kommunala vården riskerar att skäras ner och de som inte har råd med försäkring får det ännu sämre ställt. Och att specialisters specialkunnande går till spillo för vanliga flunssor i stället för att ta sig an de fall som på riktigt behöver specialistvård.
  Vi vuxna har ingen sjukförsäkring däremot. Mannen går till arbetsplatshälsovården och jag går till hvc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ETT fall där jag önskar att jag hade haft privat sjukförsäkring: här på Åland verkar det vara krångligt att få gå till gynekolog kommunalt, och jag kollade priset privat, en rutinundersökning kostar mellan 200 och 300€. Det är verkligen svinmycket.

   Radera
 9. Vi har nog privata sjukförsäkringar både åt barnen och oss själva. Visst kan det kännas dyrt ibland, men när man inte får den hjälp man behöver på hvc är det nog himla skönt att kunna gå privat utan att behöva fundera på kostnaden. Och nog kostar ju den kommunala vården oxå om du hamnar vidare på operation eller hamnar att ligga in på sjukhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kostar den kommunala vården också, men det är nog försvinnande lite jämfört med vad samma ingrepp kostar om man gör det privat. Om man känner att man inte får hjälp på HVC fattar jag absolut att det känns som en bra lösning med en privat försäkring.

   Radera
 10. Vi har inga sjukförsäkringar åt våra två barn. Ett av barnen har en kronisk sjukdom som lett till många besök och sjukhusvistelser och det andra är lite mer vanligt sjuk, tuber i öronen, lite allergi osv. Gällande hjälpen vi fått är den utmärkt, vi har alltid fått det vi behövt och vi har inte heller behövt vänta. Ekonomiskt är jag ganska säker på att vi vunnit på att inte ha försäkring, detta trots att vi naturligtvis har betalat en del också för den kommunala vården. Framför allt känns den kommunala vården (och specialsjukvården) här så väldigt bra och nära, men man vet ju inte när det ändras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det hör till undantagen att svåra fall får vänta länge. Men det är klart att de fallen finns, och det är ju hemskt. Ganska långt kanske det också är så att den som "bråkar" mest får vård först, om man orkar kriga för sin sak och kan lägga fram det bra kanske man får gå före sådana som lider i tysthet... och det är ju inte heller rättvist. Men ja, på det stora hela tror jag nog att den finländska vården fungerar bra, jämför bara i USA där också folk MED försäkringar inte alls får den vård de betalar för. Tips: se den där Michael moore-filmen som handlar om amerikanska försäkringar. Urintressant och det får en definitivt att uppskatta vårt finska samhälle lite mer.

   Radera
  2. Haha, nu när jag läste igenom vad jag skrivit åt dig fick jag en känsla av att det kan uppfattas som om jag på något sätt försöker försvara den finska sjukvården fast du mest hade gott att säga om den :) Jag spann bara vidare på mina tankar här, vi är nog helt överens, alltså!

   Radera
 11. Vi försökte ta en sjukförsäkring åt sonen då det visade sig vid några veckors ålder att han hade en kraniosynostos och skulle behöva genomgå en skall-rekonstruktion i Uleåborg. Vi fick int igenom försäkringen eftersom vi hade en stundnade operation (dom kollar verkligen upp noga!) och nu är operationen gjord och kommunen ersatte transport- och övernattningskostnader och vi betalade vanlig vårdavgift för den vecka vi var i Uleåborg så summa sumarum tror jag faktiskt att vi sparade pengar och att försäkringen skulle ha varit "onödig". OM jag blir gravid fler gånger så tänker jag teckna en sådan försäkring som börjar gälla för barnet redan från födseln, det är den enda formen av försäkring som täcker medfödda fel har jag förstått.

  SvaraRadera
 12. Intressant att läsa vad folk tycker om detta! Jobbar själv på försäkringsbolag och skulle Aldrig vara utan försäkring åt vare sig barnen eller oss vuxna. Mitt jobb är alltså att betala ut ersättning från sjukförsäkringar. Visst har du friska barn är det kanske onödigt men direkt du har ett sjukt barn lönar det sig alla gånger att få gå förbi köerna, få alla pengar tillbaka, veta att du får vård när det behövs. Kommunalt får du köa i månader för magnetröntgen, gastroskopi, kolonoskopi, allergiundersökningar osv. Får du ett barn med allergi eller astma eller annan kronisk sjukdom kostar mediciner 612/år efter det 1,50 per medicin resten ersätter Kela, MEN sen finns de mediciner dom inte ersätter som kan kosta flera 100/mån då är man glad över försäkring. Samma me kommunala årsavgiften max ligger på ca 600 e sen 17€/dyng man intagen efter det. Hvc betalar du för 3 besök sen gratis. Då kan man ju fundera om det är bra elr dåligt för landets gigantiska sjukvårdsbudget att du bara behöver betala för 3 hvc besök och kunna gå 100 ggr år, någon ska stå för dom kostnaderna oxå! ( sidospår i know) så där offentliga vården fungerar klarar man sig rätt långt utan försäkring med maxtak på mediciner och sjukhusbesök dock kan väntetiden vara lång. Men med förs kan slipper du på operation inom några dagar elr magnetröntgen samma dag om du vill. Jag ser ju bara dom sjuka människorna så kanske har lite konstig bild av allt.. Men tex psyk vården fungerar ju inte nånstans i landet så försäkringsbolagens största utgift vågar jag påstå är psykoterapikostnader. Är du i behov av psykvård är det guldvärt att inte köa i månader! Ang gyn besök på Åland borde de inte kosta mer än ca 100 € efter Fpa avdrag för läkarbesök, inget ultra elr papa. Åtminstone på Medimar tycker jag mig ha sett såna priser. Ursäkta svammel och långt inlägg. -E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte så att Kela-ersättningen dras av också om man betalar med en försäkring? Och de som har en försäkring åt barnen går i mitt tycke med ganska låg tröskel till läkaren och åsamkar såldes samhället kostnader i och med att staten betalar KELA-ersättningen för alla "onödiga" besök. Visserligen inte samma kostnad som om de skulle använda kommunal vård, men där får man heller inte kanske så mycket "onödig" vård. Hakade nu bara upp mej på det där att privata försäkringar skulle spara samhällets pengar...

   Radera
 13. Intressant att läsa kommentarerna! Nej, vi har inte privat försäkring åt vårt barn och den enda gången hittills vi skulle ha behövt mera akut sjukhusvård var under julhelgen/mellandagarna och då hade INGEN av de tre privata läkarstationer som finns här öppet utan vi skull ha fått vänta till efter trettondagen (alltså nästan två veckor). Däremot fick vi medicin från HVC genast första vardagen. Här är det överlag lite dåligt med akuttider på privata sidan vilket vi visste innan barnet föddes och såldes tyckte jag att en försäkring kändes lite onödig. Därtill tyckte jag att många barnförsäkringar ersatte väldigt lite (jag läste diverse jämförelser). Om man t.ex. ville ha med närings-, fysio- eller talterapi så blev de snabbt dyra. Jag räknade också med att även om vi skulle behöva ta en magnetröntgen privat med KELA-avdrag så kostar det ungefär som ett års sjukförsäkringsavgift.

  Själva har vi vuxna försäkringar mest för att om någon av oss blir allvarligt sjuk så behöver vi inte då fundera på kostnader om bara en kan jobba. Mitt råd om du funderar på försäkringar är alltså att först kolla upp vad ni riktigt har för möjligheter till privat vård där ni bor.

  SvaraRadera
 14. Tack för att du tog upp detta, det fick mig att tänka efter ordentligt. Vi har sjukförsäkringar åt två vuxna och två barn (6 och 1 år) i familjen. Hittills har vi inte utnyttjat dem överhuvudtaget. Jag har liksom inte ens tänkt tanken att utnyttja det till t.ex. gynekologbesök, vilka gjorts privat. Inte heller maken när han skadat fingret. Vi är nog guldkunder för försäkringsbolagen vi, som köper försäkringar för att gardera oss men inte ens tänker på att använda dem... Nu börjar jag faktiskt fundera om det är värt alla slantar. Vi har nog hittills fått den vård vi behövt via kommunala sjukvården. Tilläggas bör att det ju inte finns ett sånt enormt stort utbud av privatmottagningar i Jeppis heller. Nej, det blir definitivt att kolla igenom försäkringarna och se vad vi vill betala för och vad vi vill ta bort.

  SvaraRadera
 15. Vi har ingen privat sjukförsäkring. Dåd et har gällt vårat barn har den kommunala vården fungerat väldigt bra, både på hälsostation och på Barnens Borg här i Helsingfors. Tycket det är alarmerande om den kommunala vården körs ner och den privata sektorn tar över mer och mer.

  SvaraRadera