8 januari 2015

Hur mycket pengar sätter ni på mat?

Vi har ett nytt projekt för 2015: vi ska bokföra alla våra utgifter och inkomster. Det låter kanske jobbigt och det är nog lite irriterande att måsta ta vara på varenda litet kvitto, samtidigt tycker jag det blir otroligt intressant att titta vart våra pengar går och hur mycket vi egentligen sätter på till exempel mat.

Nu har ju inte hela januari gått ännu, så jag har inget facit på saken, men jag gissar att vi sätter ungefär 700€ på mat (och annat från matbutiker, typ tvättmedel) i månaden. Jag är ganska säker på att utgifterna har stigit rätt mycket sen vi flyttade till Åland. Här är dyrt och vi äter ute oftare än vi gjorde i Jakobstad (här finns massor med bra restauranger). Jag kan återkomma med en rapport i slutet av januari, så får vi se om jag hade rätt eller var helt ute och cyklade.

Hur är det med er? Kan ni på rak arm säga hur mycket pengar som går åt till mat i era hushåll? Svara gärna här i kommentarsfältet under (ni kan vara anonyma om ni tycker det är pinsamt att prata om pengar). Berätta också gärna hur många vuxna respektive barn ni är som äter (och räkna med eventuella uteluncher också...).

26 kommentarer:

 1. Enligt min internetbank som kategoriserar kortköpen enligt vilken affär man handlar vid så gör jag av med 350€ per månad. Bor ensam och handlar endast vid stor affärer. Har under den perioden ätit lunch borta alla vardagar och sovit hemma i snitt 5 nätter i veckan. Int så ekonomisk som jag trodde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En följdfråga: räknar du med luncherna när du skriver 350€ eller är det bara den mat du handlar i butiker?

   Radera
 2. Två vuxna, tre barn. Jag tror ca 600€/mån. Vi äter så gott som aldrig ute. Köper nästan allt kött på 30%, dåligt datum. Väljer ekologiskt av värstingarna: kaffe, banan, paprika, vindruvor, russin, citrusfrukter. Annars vanligt, men mycket prismedvetet handlande. T ex om butiken har extrapris på basvaror så hamstrar jag. Planerar inköpen ganska noga och går aldrig till butiken för att handla "en mjölk".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert smart att hamstra. Det gjorde vi när vi studerade. Idag köpte jag också en ost på 30%. Men oftast vet jag exakt vad vi ska ha, och följer listan slaviskt.

   Radera
 3. Jag dokumenterade alla mina utgifter under ett år, då gick mina matkostnader på ungefär 2000 kr i månaden, för en till två personer. Nu har jag slutat bokföra men misstänker att jag gör av med mer, mest för att jag äter ute oftare plus att min närbutik där jag bor nu är dyrare än där jag bodde innan. Det var väldigt intressant och lärorikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att dokumenterandet har den omedelbara följden att man blir lite sparsammare, bara för att man ser så konkret hur pengarna flyger och far.

   (Fast kanske jag måste ta tillbaka det där. Jag handlade just mat för 170€.)

   Radera
 4. I vår familj bor två vuxna och två småbarn! Vi spenderar +- 700-800€ i månaden!

  SvaraRadera
 5. Vi började också bokföra våra utgifter och inkomster fr o m 1 januari :) och vi (2 vuxna + 3 barn) ser ut att landa på ca 600-700 euro/mån. Då är det bara mat, inga hushållsartiklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar ni med eventuella uteluncher i den matberäkningen också? Det blir intressant att jämföra, vi är ju lika många (men er bebis äter mindre än vår :) )

   Radera
 6. 600 euro i månaden, köper 90% ekologiskt, äter vi sällan ute, är självförsörjande på en del, köper allt de övriga på loppis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka matvaror är ni självförsörjande på? Ägg o morötter vet jag om, men kanske ni har nåt annat också?

   Radera
 7. Vi bokför inte jättenoga för tillfället, men brukar lägga veckosummorna på minnet på ett ungefär. Vi är två vuxna och landar på ca 300 € i månaden för mat och andra förnödenheter som man köper i matbutiken. Vi dricker inte kaffe, köper väldigt lite bröd, bara billigt kött och inte så mycket köttpålägg. Väljer eko ibland.

  SvaraRadera
 8. Vår familje består av två vuxna och tre barn. Jag skrev också om ämnet när jag till min förskräckelse märkte att vi hade gjort av med 900 euro till bara k-affären här på orten! Lägg sen till småköp i andra affärer och restaurangbesöken. Visserligen var det en sommarmånad då alla hade sommarlov. Det visade sig att matkostnaderna hos en familj på fem pers varierade mellan 700-1000 euro/mån. Nån visste att normen ligger på 200 euro/pers/mån.

  Nå, vi satte igång ett projekt där vi storhandlade i Lidl 1-2 ggr veckan och bara fyllde på sånt man inte får där från andra affärer. Vi fick ner matkostnaderna på det sättet MEN vi har inte tid att springa efter erbjudanden och åka 30 km (tur-retur) extra bara för att få handla förmånligare. Så jag antar att vi har halkat tillbaka till gamla vanor igen...

  Här är mitt inlägg: http://kavander.net/?p=1111 Sammanfattningen har jag tyvärr inte ännu gjort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag befarar ju att vi TROR vi lägger mindre pengar på mat än vad vi gör. Men just för att veta exakt tycker jag det här experimentet är intressant. Mat hör ju till den största utgiften för oss, och där försöker vi inte spara (alltså vi slösar inte med själva maten och köper sånt vi inte äter upp, men vi köper precis det vi vill ha och behöver och köper rätt ingredienser för det vi ska tillreda). Vi satsar också mycket på ekoprodukter, jag tror att det höjer utgifterna mycket. Däremot tror jag vi sparar mycket på att jag bakar nästan allt vårt bröd och att vi inte äter kött här hemma.

   Radera
 9. Vi bokförde under en viss tid, för en tid sedan (kan ha varit ca 1-1,5 år), och då handlade vi i matvaroaffärer för ca 400/vecka (Inkluderar också blöjor, hushållspapper och wc-papper). Nu har sonen vuxit och vi har blivit en till i familjen, så jag antar att summan har höjts. men vi gör också så att vi inte snålar med mat, utan köper sånt vi vill äta och som är bra mat, för mat är nog det sista jag vill spara in på. Så köper vi hemskt sällan klädesplagg istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Vi snålar inte på mat men köper sällan kläder. Sen är det ju också tydligt att maten blir dyrare ju mer barnen växer. Förr gjorde vi mat för tre, som vi delade på. Nu måste vi göra mat för minst fyra, fem för att det ska räcka till oss alla. Så det är klart att utgifterna stiger...

   Radera
 10. När jag var mammaledig och hade tid så jämförde jag ganska noga vad allt kostade per månad. Vi var då två vuxna och ett barn (enda utgiften blöjor) och vi använde ca 400 euro per månad till mat + hushållstillbehör (wc-papper och allt sånt). Under denhär tiden åt vi aldrig ute. Konstaterade då också att av alternativen minimani, prisma, citymarket och lidl så var prisma helt klart billigast för oss (typ 30-40 euro billigare per månad) utgående ifrån de produkter vi köper. Vi köper i princip alltid samma varor (samma grönsaker, samma mjölkprodukter varav mycket laktosfritt) och gärna eko om det finns så det är lätt att jämföra. Blev förvånad att lidl som alla säger är så billigt inte var det för oss.

  Det jag reagerade mest på då var att vi använde 30-40 euro per månad till godis, chips och glass och det känns ju jätteohälsosamt. Och då vet jag många som äter mera än vi. Efter det har jag lite börjat tänka efter vad jag stoppar i kärran när vi handlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi handlar på S-market nuförtiden, helst skulle jag handla på Kantarellen (en supermarket), men det är så mycket dyrare att det goda utbudet ändå inte uppväger. Men det är dyrare med mat här på Åland än på fastlandet. Vi köper också gärna eko. Och nästan inget godis, så jag fattar inte hur det kan bli så dyrt. Nåja, jag får ju se nu i slutet av den här första månaden vad vi landar på för summa.

   Radera
 11. Intressant ämne, oj vad mycket pengar folk lägger på mat känner jag spontant, 600-1000 euro för vissa känns som enorma summor. Vi snålar inte med maten, mannen är kock och god mat och vin är ett måste i vårt hem. Vi har en son på 1-år. Våra matkostnader ligger på ungefär 400 euro i mån, då är blöjor och wc-papper inräknat. ca 50 euro av detta är vinkostnader. Vi äter sällan ute, nu är jag vårdledig men annars har jag alltid matlåda med till jobbet. Vi lagar all mat från scratch, har aldrig ens köpt en barnmatsburk så jag antar att i längden lönar det sig. En eller två gånger i året unnar vi oss lyxen att gå på fin restaurang, typ Michelin-standard. handlar ofta kött på -30% och fryser in. Kollar och jämför kilopris men väljer somsagt sällan "bort" mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni lever nog jättebilligt! Och det är bra, det ska du vara nöjd över. Vi gör också all mat från scratch, däremot har vi gett ovanligt mycket matburkar år Edda, dagtid (vi kom in i den ovanan när vi bodde i husvagn flera veckor) och köper alltid de ekologiska alternativen, som också är dyrast. Det lönar sig alla gånger att göra maten själv, jo! Där sparar ni säkert mycket.

   Radera
 12. Vi lägger nog ca 5000 kronor i månaden på mataffären. Då är vi två vuxna och ett barn. Köper så mkt eko vi kan, Och sen har vi matkasse en gång i månaden för 800. Så 6000 går det nog lätt i månaden. Sen läggs det till att vi beställer blöjor (eko) från internet, och duschprodukter (eko). Så slutligen lägger vi nog ca 7000 på förbrukningsvaror. Men då är jag och dottern allergiker också, så vi köper bara typ havremjölk, grädde, ost från Astrid och aporna osv. Det blir ju faktiskt en ganska så hög merkostnad till skillnad från de "vanliga" produkterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju ganska normalt, tycker jag. Både specialdieter och ekoprodukter höjer priset mycket. Här i huset är det laktosfritt som gäller och vi köper också det mesta som ekologiskt, bara det finns...

   Radera
 13. Pratade med min man om just detta och vi tror att vi ligger på ca 600-700 e i månaden för allt från mat till wc papper. Vi väljer ekologiskt med så mycket som möjligt och dricker ingen limsa och jag dricker heller inte alkohol. All mat görs från scratch och vi äter ute (typ hesburger...) max en gång i månaden. I höst har vi köpt potatis och köttfärs från lokala ekoproducenter, får se om vi fortsätter. Vi är prismedvetna men låter ändå maten kosta och smaka. Fisk som jag gärna äter är dyrt tycker jag...h. Åsa

  SvaraRadera
 14. Jag gissar det går ungefär 500 euro till mat, då är vi två vuxna varav en har specialdiet. Det blir genast dyrare när man måste ersätta maten med dyrare alternativ, som kokosmjölk i stället för grädde. Försöker spara genom att göra så mycket som möjligt från grunden, också lunchlådan.

  SvaraRadera