18 juli 2013

Förvaring

Vårt hus har ganska sparsamt med förvaringsmöjligheter. De allra flesta sakerna ligger framme, jämt. Om det är ordning och reda kan det se rätt trevligt ut, men det är det sällan. Så fort sakerna börjar byta plats med varandra befinner vi oss i kaos. Jag är den som bryr mig mest.

För att råda bot finns några alternativ:
1. Flytta till ett hus med flera skåp. (Det kräver att vi letar reda på ett fint hus, köper det, inreder det och så vidare. Nä tack.)
2. Städa hela tiden. (Det orkar ingen. Däremot går det bra att rådda hela tiden. Men det ger motsatt resultat.)
3. Sluta bry sig. (Jag har försökt, men det går inte.)
4. Göra sig av med en massa grejer. (Ja!)

Det är definitivt punkt fyra som lockar mest.. men vilket jobb det är att gå igenom alla saker och rensa. Eller jag antar att det är det. Det är inte direkt som om jag har börjat eller så. Men jag kan föreställa mig att det tar en massa tid.

Å andra sidan sätter jag en hel del energi på att känna vansinnet fortplanta sig när jag ser alla saker som ligger på fel plats. Jag läste nånstans att man alltid borde ha en låda eller en påse dit man sätter saker man kan ge till loppis, och så för man bort den en gång i veckan eller en gång i månaden. Det är en bra idé.

Jag tänkte testa idén och började med att lägga några loppisdestinerade grejer i en pafflåda under vår bruna byrå i matrummet. Dessvärre gör den fula lådan att det bara ser ännu råddigare ut de stunder vi har städat. Alla andra stunder försvinner den i mängden grejer-på-fel-ställe och syns inte riktigt, vilket gör att den ädla idén faller i glömska.

Synd. Tanken var i alla fall god, kanske nån annan kan dra nytta av den.

10 kommentarer:

 1. Nää du, det är inte så svårt. Mitt tips är om du inte tucker om att städa, gör något litet varje dag. Och om du har fullt överallt, ta en sak i taget, ett köksskåp om dagen, en hylla i ditt klädskåp... Spara, släng, sälj. Det går lätt att sälja via facebook-loppis. Bunta ihop kläder till paket, sätt pris, ta bild och sälj. Du kanske inte får ut allt kläderna är värda,men blir av med mycket på en gång. Den där iden med loppis-påse tror jag inte på. Jag försöker att vara väldigt osentimental vad gäller saker. Tänker att jag gör välgörenhet varje gång jag slänger obehövliga kläder till röda korset eller uff.. Lycka till med de-cluttering-project :)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte ett dugg sentimental som tur är, jag har lätt för att göra mig av med grejer. Men svårt för att komma igång med rensningen, helt enkelt för att jag är lat.

   Radera
 2. Då vi flyttade för en tid sedan, hade jag en låda i farstun med saker som skulle bort. Vänner och bekanta tog med sig det mesta av dem, så jag behövde faktiskt inte föra bort så mycket. Det fungerade hos oss i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där borde vi göra! Måste hitta en bra låda bara.

   Radera
 3. Japp, vi brukar ha en loppislåda eller påse! Men precis som du säger har den en tendens att mest vara i vägen... Men bra att ha! Ingen dum idé heller att låta vänner och bekanta tömma den efter behag, borde kanske ha den ännu mer synligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då borde den kanske vara lite snygg också, så man vill att den står framme.

   Radera
 4. Finns det ingen möjlighet att utöka förvaringsutrymmena då? Typ på höjden? Vet ju att ni har lite trångt. Eller grunda skåp? Fast man strävar efter att minska på sakerna, så finns det ju ändå sånt man behöver och som kräver förvaring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi minskar ju på förvaringsutrymmena hela tiden, av nån anledning. Trots att vi behöver dem. Men jag tror fortfarande MER på att minska på grejerna än på att öka på utrymmena, man tenderar fylla ut de utrymmen som finns.

   Radera
 5. Ååh, känner så igen det där! Vi har många rum, men väldigt lite förvaringsplats och massor med saker. Nu när jag är gravid har jag börjat "bygga bo" och först ut är barnens leksaker! Har gått igenom två rum nu och det känns bra!
  Klädskåpen städar jag ur med jämna mellanrum, men det är ändå alltid fullt. Jag skänker det mesta till loppis, för jag orkar inte sälja :). Man gör ju en god gärning samtidigt som man får lite rum i skåpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag orkar inte heller riktigt sälja. Jag intalar mig att när barnen börjar skolan och förskolan ska jag ta itu med alla grejerna. Men tills dess får jag ha sommarlov!

   Radera