6 mars 2013

Akupunktur mot foglossning

Igår på rådgivningsbesöket fick jag rådet att prova på akupunktur mot min besvärliga foglossning, annars finns det en rätt stor risk att jag blir tvungen att sjukskrivas. Och det vill jag helst inte. Jag fick tid redan idag och låg i två timmar på en brits på BB med totalt 16 nålar instuckna här och var (flest på fötterna och benen. Och en i huvudet!). Nästa vecka får jag gå på en ny behandling. Det blir intressant att se om det hjälper.

Strax efteråt kände jag mig faktiskt lite bättre, men längs med dagen kom besvären tillbaka, så jag misstänker att det att jag fick lägga mig ner ett par timmar hade större effekt än nålarna i sig. Men det lär kunna ta några gånger innan behandlingen börjar hjälpa.

Har nån testat akupunktur mot foglossning? Hur gick det, hjälpte det?

16 kommentarer:

 1. Jepp! Akupunkturade mej själv för foglossningen. Hjälpte nog med nålar men sen mot slutet av graviditeten försvann foglossningen av sig själv. Ack dessa hormoner... Det BLIR bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om inte förr så när bebisen är ute, tack och lov. Det gör nog att jag inte blir helt knäckt utan bara ser fram emot att ha förlossningen över av ännu fler orsaker än att få träffa vårt barn.

   Radera
 2. Jag har många vänner som blivit hjälpta, men det behövs nog några behandlingar innan det märks. Själv klarade jag mig tack och lov utan foglossning. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas det ger med sig snart, idag har jag varit ännu sjukare än igår och på helt nya ställen dessutom. aj aj.

   Radera
 3. Det där låter intressant. Är gravid och vet att jag kommer att få foglossning "from hell" mot slutet. Vad kostar akupunkturen på BB (bor oxå i Jakobstad)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt, jag tror att det är samma poliklinikavgift som på andra ställen så det är väl 27,50 per gång... men enligt hemsidorna blir det billigare om man blir tvungen att gå många gånger. Hoppas du slipper foglossningen, det är inte särskilt kul...

   Radera
 4. Jag fick akupunktur mot hyperemesis men det hjälpte inte alls. Tyvärr tror jag att det skulle hjälpa bättre om man gick till en riktig akupunktör än till BB-s sköterskor. Jag tror på akupunktur men det är en gammal vetenskap, och jag tror man måste vara specialist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BB-barnmorskorna här lär vara jätteduktiga, så jag tror nog de kan sin sak, men det beror säkert på symptomen också. Är det helt och hållet på grund av hormonerna kan man ju inte riktigt lindra orsaken, bara symptomen, tänker jag mig. Då kanske jag får dras med det här till juni...

   Radera
 5. Jag fick hjälp av akupunktur för mina foglossningssmärtor. Gick nog ganska många gånger, men då det hjälpte så gjorde jag det gärna.

  Först betalar man poliklinikavgift, men sen blir det nånslags serieavgift. Kring 7 -8 €/gång vill jag minnas.

  Barnmorskorna som ger akupunktur vid bb i Jakobstad är duktiga. Hoppas att du också får lindring till dina besvär!

  // Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var något i den stilen jag snappade upp från MHSOs hemsidor också, att det blir billigare om man måste komma ofta. Det är ju bra. Första gången hjälpte inte alls, men jag ger inte upp ännu. Håller tummarna för att det ska funka!

   Radera
 6. Jag har fått 3 akupunkturbehandlingar mot foglossning och efter det har smärtan varit så gott som borta. Var också sjukare efter den första behandlingen men sen började det släppa. Lär ju vara väldigt individuellt hur man svarar på behandlingarna men hoppas du får hjälp, det är verkligen inte kul att gå med värkande fogar.

  De barnmorskor som ger akupunktur i Jakobstad är också utbildade akupunktörer (TCM) så de är nog proffs på även det området!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, efter bara tre gånger. Hoppas det blir så för mig också!

   Radera
 7. Vad intressant! Jag har aldrig hört om att man kan testa akupunktur mot foglossning. Jag hade själv otroligt jobbig foglossning under min graviditet och det är nästan det jag är mest rädd för att ska upprepas (vilket det ju troligen gör) om det blir ett till barn i framtiden eftersom det var så fruktansvärt jobbigt och det dessutom tog 6 månader efter förlossningen före alla foglossningsbesvär var helt borta. Så tack för tipset! Hoppas dock att jag inte ska behöva testa själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du slipper foglossningen om du blir gravid igen! Eller att du får hjälp av ett sånt där bälte, eller av akupunktur. För nä. Det är verkligen inte kul.

   Radera
  2. Och hoppas verkligen att det lindrar dina besvär, skulle det stå i slutet :) Även om det är tungt då man är mitt i det, har ont och blir begränsad av det så kanske det kan hjälpa lite att tänka att foglossning som tur ju inte är farligt och det går över inom en relativt kort framtid. Kämpa på!

   Radera
 8. jag har ingen erfarenhet av akupunktur mot foglossning.
  dock har jag blivit tejpad, just pga av samma åkomma.
  tejpad på ryggen för att stöda upp bäckenet? tror jag det var, iaf. hjälper det riktigt bra å redan efter första tejpningen var jag int alls som en gammal tant som int slapp upp ur soffan.
  vet int om det finns nån som tejpar i jeppis, inte många häromkring i österbotten som gör det.
  ganska ny metod för gravida som har besvär med foglossning.
  jag blir tejpad på hvc's fysioterapi avdelning, en som har lärt säj det.
  du kan ju höra med rådgivningstanten, om hon har nån erfarenhet av sånt. det är som sagt nytt å ända ställena jag har hört om att de tejpar gravida är i oravais-vörå-maxmo, även nån massör i pensala å i närpes.
  hoppas du får nån lindring!

  SvaraRadera