11 augusti 2016

Fem saker jag stör mig på


Under loppet av tre podcaster som jag lyssnade på samma dag (Mellan raderna, Ted& Kaj och Romancepodden) dissade poddpratarna på ett eller annat vis kristna, eller kom med uttalanden som antydde att det är en omöjlig kombination att vara kristen och smart samtidigt. Som om kristendomen bara är acceptabel om man har kommit över den. Jag tycker det är ett sorgligt (och väldigt allmänt förekommande) fenomen, att människor som anser sig vara öppensinnade och toleranta samtidigt ser det som en självklarhet att man är lite blåst om man är kristen. Kan man inte bemöta kristna med samma respekt som man möter alla andra? Please? Det finns alla sorters människor i alla grupper. Alltid.

Att vi har så mycket grejer. Minst en gång per dag mumlar Caj eller jag i förbifarten, åt varandra: ”snart ryker allt” eller ”everything must go”. Inte så att vi planerar en massförstörelse utan mer för att en megarensning ligger i luften. Vet bara inte hur vi ska hitta energi till det, vi håller ju fortfarande på att måla huset och måste renovera hönshuset innan vintern kommer.

Att mitt engagemang i flyktingfrågan har dalat så förfärligt. Jag var ivrig och aktiv förra hösten när det brände, men att jag hinner eller orkar inte alls med på samma sätt längre. Och jag hade på känn att det kunde bli så här, men tänkte ändå att det är bäst att försöka. Jag hjälper nästan inte alls just nu. Men jag försöker tänka att ”nästan inte alls” är bättre än ”inte alls”, och att det jag gjorde förra hösten inte blir värdelöst trots att jag inte är lika driftig just nu.

Att jag har motionerat så lite i sommar. När jag försökte åtgärda det genom att promenera jättemycket hände samma sak som hände sist jag försökte börja promenera jättemycket: det verkar som om jag har inflammation i hälsenan. (Den högra istället för den vänstra, för en gångs skull. Alltid något, det är ju en bra sak om de slits i tur och ordning.)

Att mina kläder är så dåliga. De är nötta, gamla, för små, sunkiga eller trasiga. Ett exempel: bara för att jag råkade röra med fingret i en av mina favoritklänningar i förrgår fick den ett hål. Men jag tycker inte alls om att shoppa. Det är tråkigt för att jag så extremt sällan hittar nåt jag tycker om. Jag vill hellre läsa. Fast just tvingade jag mig till att beställa hem en hög klänningar från Zalando, hoppas någon av dem passar så jag inte behöver komma naken till bokmässorna.

9 kommentarer:

 1. Åh, jag känner igen och håller med om precis ALLT, upplever samma frustrationer och tillkortakommanden i mitt liv. Kram på dig Malin, du saknas mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du fattas mig! Har ni flyttat? Kommer du till nån av bokmässorna? Då måste vi ses!!! Kram!

   Radera
 2. Flyttar inte permanent ännu i höst, ska pendla till Göteborg för kursveckorna (två veckor i september, två i oktober och två i december). Harmt nog sammanfaller min Gbg-vistelse inte med Bokmässan där, men på Hfors bokmässa ska jag ha några framträdanden, så senast där ses vi!! :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har jag något roligt att se fram emot! Kram!

   Radera
 3. Är det svenska poddar, de du lyssnat till? Eller finns fenomenet så starkt även i Finland? Sverige har ju blivit galet vad gäller just detta med kritik och förakt mot kristendomen och kristna. Plötsligt verkar det allmänt acceptabelt att kasta ur sig nästan vilka hånfulla kommentarer som helst mot denna grupp. Så märkligt och väldigt sorgligt.
  Känns ganska snett att "kasta sten på" goda värderingar, viljan att behandla människor (även främlingar) gott och tro på något varmt och snällt. Självklart finns det kristna galningar, men det är ju som du säger ofrånkomligt i alla grupper av människor.

  /Sara som fortfarande inte skaffat Google-konto och därför är halvanonym... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fifty fifty, Ted & Kaj är helt finlandssvensk, mellan raderna drivs av en finlandssvensk och en svensk och Romancepodden drivs av fyra svenska.

   Jag blir riktigt provocerad av det här, särskilt som jag tycker att kristna hör till den grupp som faktiskt PÅ RIKTIGT gör mycket för att förbättra världen i form av biståndsarbete och att aktivt och konkret engagera sig i flyktingfrågan.

   Radera
 4. Jag blir också ledsen på den attityden att man ska tolerera alla grupperingar förutom kristna. Tråkigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt. Och det blir bara vanligare och vanligare.

   Radera
 5. "everything must go" �� Igenkänningen e hög, minimalism klingar så underbart i mina öron just pga allt stuff som finns överallt hela tiden...

  SvaraRadera