7 oktober 2014

Hur prioriterar ni?

Som vanligt sitter vi och funderar över livets mening, vilka olika vardagslivsalternativ som finns, hur det kommer sig att de flesta väljer ett snarlikt liv trots att det kanske inte alls är det hälsosammaste alternativet, och nu undrar vi, både min käre make och jag, hur ni andra prioriterar.

Om vi tänker bort sånt som de flesta gör: att jobba, laga mat, diska och städa, vad väljer ni att göra med er tid utöver detta? Vilka saker prioriterar ni och vad hinner ni med? Nämn gärna också eventuella barn och deras åldrar så vi har något att jämföra med. Go! Go!

19 kommentarer:

 1. Läxor, motion, titta film, simhallsbesök, läsa, spela kort, nästan aldrig nåt planerat. Spontana besök, men sällan matbjudningar. Undviker allt som måste ordnas o planeras innan. Deltar nästan aldrig i nåt där man ska anmäla sig innan. Tar dagen som den kommer. Reser en gång i året ungefär, förrutom små utflykter. Barnen 7, 10 och 12. Mikaela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag märker att jag också, mer och mer, undviker att planera in för mycket. Samtidigt har jag insett att vissa saker som jag VILL ska inträffa MÅSTE planeras in för att de ska bli av. Man lär sig hela tiden.

   Radera
 2. Nu är jag riktigt nybliven tvåbarnsmamma, så det är ganska mycket tid som läggs på det äldre barnet (2 år i januari) och hans nyuppkomna trots. Men om vi tänker utöver det så tror jag att hela min familj tycker om att umgås med min mamma och mina bröder, alltså min ursprungsfamilj. Vi har dessutom turen att alla bor kvar i nykaabi så det blir ganska mycket spontant kaffedrickande. Men det beror så mycket på årstiden. På våren och sommaren prioriterar vi utomhusgöra och höst och vinter sitter vi mest i soffan efter att barnen somnat. Har ni förresten tittat på programmet tidsjakten på SVT som visas just nu? Det behandlar ungefär det här temat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först: GRATTIS! hurra så kul med en bebis! Jag skulle också prioritera familjehäng om vi bodde närmare varandra. Vi har inte tittat på tidsjakten och skulle gärna göra det (tack för tipset!) men jag är rädd att vi.. inte har tid :)

   Radera
 3. Hmmm, svår fråga. Tycker inte att lämnar så mycket tid över efter att vardagen är avklarad ... Sådär för egen del så prioriterar jag att motionera (promenera, i huvudsak), ur familjeperspektiv prioriterar vi att försöka ha så mycket tid som möjligt över för lugn och ro - kunna äta i lugn och ro, kunna leka i lugn och ro, kunna ge barnen evighetslånga nattningsprocedurer ifall det behövs. Att överhuvudtaget ha tid att ligga och kramas med barnen, både morgon och kväll, känns viktigt. När jag nu tänker efter så kan man väl säga att vi försöker skrapa ihop tid för att göra så lite som möjligt på. Och ja, vi har ju alltså tre barn - sex, fyra och noll år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "När jag nu tänker efter så kan man väl säga att vi försöker skrapa ihop tid för att göra så lite som möjligt på." Så sunt, så sunt! Det är nog så där jag också vill ha det, för det mesta. Och barnen kommer alltid på de bästa lekarna ju mer tid de har. Idag byggde Lovis t.ex. en gubbe hon kunde dansa med av några ballonger och lite hoprullat tidningspapper. Det hade hon inte haft tid med om vi åkt och ridit, som vi tänkt. Alltså inget ont om aktiviteter i sig, men dödtid är GULD för påhittigheten, och påhittighet är en egenskap jag starkt uppmuntrar.

   Radera
 4. På min fritid vill jag skriva och sporta. Sportar gör jag med min dotter, som är 10 eller med kompisar och då kan man prata om livet samtidigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra kombo, att umgås och sporta samtidigt.

   Radera
 5. Barnens läxor och skola tycker jag är viktigt, samt deras fritid. Vi är mycket hemma, försöker umgås och finnas till, spela spel och läsa tillsammans. Vår hund är en viktig del i familjen. Själv försöker jag motionera (promenader mest), läser så mycket jag hinner. Min man gillar att pyssla ute på gården. Mesta tiden går ju till vardagen men tycker det viktigaste är att finnas där för varandra och att alla mår bra. Barnen är 8 och 9 år gamla. Heidi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar nog mycket tid, allt det där vardagspysslandet. (Särskilt om man har hund, kan jag tänka mig.)

   Radera
 6. Efter allt det där andra som du räknat upp prioriterar jag
  Att leka med och läsa och berätta sagor för och spela spel med E
  Att läsa
  Att prata och umgås med min man
  Att se på serier och filmer
  Att vara ute i naturen, gärna med hunden
  Att vara på stugan och då umgås riktigt intensivt med familjen då inga distraktioner finns
  Att träna (lite)
  Att gå på museer då och då för att få nya impulser
  Teater&bio också, men sällan
  Ligga och spotta i taket, det behöver jag lite tid för också, mest på sommaren.
  Barnet är just 4 år gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att min lista ser rätt lika ut som din, men jag läser faktiskt mer än jag leker med mina barn. De stackarna får klara sig själva. Eller jag vet nu inte om det är riktigt sant, det kan hända att det känns så bara för att impulsen att läsa kommer från mig och impulserna att leka kommer från dem. Men umgås, det gör vi förstås mycket. Det räcker också nånstans, föreställer jag mig.

   Radera
  2. Dina barn har också varandra att leka med. Vårt kräver massor med uppmärksamhet :-) Och listan kanske inte var helt i rätt ordning, ibland fluktuerar ju de där prioriteringarna.

   Radera
 7. Jag hinner med att läsa, resa, träffa vänner, sjunga både i kör och solo och umgås med mina barn och min man. Däremot inte med att sporta, gå på muséer eller städa våra garderober. Mina vardagar är rätt så späckade med heltidsjobb, hobbyer och två barn som kräver sitt så på söndagarna behöver jag tid att bara vara hemma och återhämta mig litet. Städhjälp varje vecka och en man som jobbar hemifrån underlättar vardagspusslet enormt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det låter som om du verkligen hinner med mycket. Jag tror det där med vilodagen inte alls är så dumt, faktiskt, det skulle vara fiffigt för varje människa att viga en heldag i veckan åt att göra ingenting. Men det är inte många som hinner med det eller som prioriterar så. Jag skulle vilja börja. Och städhjälp, åh. Det låter skönt!

   Radera
 8. Jag prioriterar mysstund för mig själv med skrivblock och penna, kalsonger och yllesockor och tystnad. Till näst motsatsen: Häng på stan, party och vänner. Mycket enkelt! Mer än så hinner jag inte heller med nu då jag också jobbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Listor! Förstås! Jag har inte skrivit några listor på jättelänge, inte sådana där to-do-listor, alltså, som jag alltid skrev förr.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Förutom allt som måste skötas alla dagar prioriteras det i vår familj att alla barnen måste få ha en hobby som det trivs med. Det betyder att det i vår kalender står inskrivet: teater, dans, sähly, pingis, brandkår. Som tur är så är de minsta för små för hobbyer ännu.
  Som familj prioriterar vi att göra saker tillsammans, simma, läsa böcker, spela spel (inte på dator eller tv), bygga med lego, sy dockkläder, spela amatörteater, laga mat och baka.
  Föräldrar får sedan ta den tid som blir över... Pappa håller på med rally och mamma handarbetar, bakar, läser och är aktiv i diverse föreningar.
  Barn finns det snart sju stycken i åldrarna 15 år och ner till kommer till världen om ca två månader.

  SvaraRadera