13 mars 2018

Somedepp

Ju längre man är tyst, desto mer märks det då man säger eller skriver något. Det leder till att det känns som om jag borde ha något jättejätteviktigt på hjärtat för att blogga. Men det måste jag ju inte! Kanske ingen ens är här längre. Dagens filosofifråga: om man publicerar ett inlägg och ingen läser det, har man bloggat då?

En orsak är förstås att jag nästan inte läser bloggar själv längre. I dag läste jag den här artikeln och hörde på radion att det finns en undersökning som visar att man blir ledsen om man använder sig mycket av sociala medier. Jag är inte jätteförvånad.
Ibland blir jag glad av Facebook och Instagram förstås, men ofta blir jag ledsen, bara för att nätet är en sån tidsslukare. Jag fastnar. Jag ska kolla något snabbt, och plötsligt har jag gjort en massa annat, och glömt det jag ursprungligen skulle göra. Det känns som om jag håller på att avveckla mitt förhållande till internet, faktiskt. Jag har inte lagt ut lika mycket bilder på instagram som jag brukar, jag har avföljt en massa människor på facebook, jag har inte ens facebookappen på min telefon längre. Dessutom har jag tagit bort ljudet på pushnotiserna till t.ex. Wordfeud. Jag håller också på att träna min impulskontroll: att inte svara i telefonen varje gång den ringer (om jag håller på med något viktigt kan jag ju ringa upp istället för att avbryta mig), att inte kolla vem som skriver direkt telefonen plingar till. Det går faktiskt ganska bra, ibland kan det gå flera timmar mellan det att jag hör att jag har fått ett meddelande tills jag läser det. Jag räknar med att de som skriver tycker om mig ändå, fast det ibland tar en stund innan de får svar.

OM någon mot all förmodan skulle läsa det här (jag räknar med att ni är ännu mer avancerade i er internetavhållsamhet än jag), har ni några bra tips på hur man ska hålla sig borta från telefonen?

7 kommentarer:

 1. Uff, så otroligt svårt och nåt jag också kämpar med. Min telefon är ändå också väldigt mycket mitt arbetsredskap så helt utan kan ju en inte vara. Försöker också bli bättre på att inte svara direkt på mejl och meddelanden, men å andra sidan är det ofta sånt som jag vill att ska gå framåt och då svarar jag hellre snabbt för att komma vidare i processen.

  Men pushnotiser och sånt har jag stängt av. Jag har flyttat fb och insta från första sidan på min mobil till nästa (och funderar på att med jämna mellanrum byta plats på ikonerna så att man inte bara slentrianklickar på dem) och så har jag börjat tracka min arbetstid och märker hur LITE jag faktiskt JOBBAR. Detta ska det bli ändring på. Hoppas jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om jag inte gjorde så mycket arbetsrelaterat på Facebook skulle jag kunna ta paus under en längre tid för att backa beroendet, men det går ju faktiskt inte nu! Eller klart det går, men det blir onödigt komplicerat. Hur gör du för att spåra din arbetstid? Gör du det på datorn eller på telefonen, eller båda? Vad använder du för program?

   Radera
  2. Jag använder en app/ett program som heter Toggl. Har använt det sen början av månaden och tycker det verkar jättebra. Tycker också att det är intressant att veta vad tiden EGENTLIGEN går åt till (eller hur mycket tid jag inte trackar = gör nåt onödigt). Det är alltså helt gratis och jag är helt såld!

   Radera
 2. Jag har också flyttat Facebook-appen från start-sidan på telefonen. Funderar på att stänga av aviseringar för Facebook helt och hållet. Borde göra samma sak på plattan också, men så långt har jag inte kommit än. Har tyvärr fastnat i en del spel på plattan (brädspel mot andra online) så det blir för många timmar, men är inte redo att ta bort dem än. Däremot slötittandet, det vill jag bort från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett aktivt brädspel med levande motspelare tycker jag är en helt annan sak än att sitta och scrolla i flödena, i det senare alternativet kan man ju fastna hur länge som helst

   Radera
 3. Jag har precis börjat läsa din blogg: hej hej!

  Jag försöker göra som mina föräldrar - ha en mobilstation där laddare ligger. Man får inte flytta på laddarna - då får man skäll. Min mobil måste alltid laddas när jag kommer hem, och lägger jag den på det här stället (i köket, långt från soffan), läser jag böcker istället. Detta funkar hyfsat.

  Har tagit bort aviseringar på Instagram och Facebook också. Har däremot börjat läsa bloggar igen efter ett långt uppehåll och skrollar maniskt i Feedly-appen, så fort jag får en chans.

  Men ja. Telefonen är lite av ett gift tycker jag. Fast ibland är den ju så himla bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen!

   Det där låter som ett bra tip. Jag har faktiskt haft min liggande en hel del i helgen nu, hoppas det är en trend som håller i sig!

   Radera