21 oktober 2015

Fibul* på bokmässan

På lördag för en och en halv vecka sedan kom min vän och barnbokskollega Joanna hem till mig. På agendan stod en träff med ett annat text-och-bild-par: Hanna Lundström och Maija Hurme, samt vår Fibulkollega Haje Abrahamsson.

Eftersom Joanna och jag bor i Österbotten och Maija, Hanna och Haje bor i huvudstadsregionen hade vi bestämt oss för att träffas via Skype. Det fungerade utmärkt (när vi väl fick fart på mikrofonerna), i över en timme pratade vi intensivt om hur det egentligen går till när man skriver och illustrerar barnböcker. Vem bestämmer vad och i vilken ordning görs de olika momenten? Hur skapar man karaktärer? Kommer berättelsen eller bilderna först? Hur har barnböckerna förändrats de senaste åren? Vi hade säkert kunnat prata hur länge som helst och till all lycka får vi fortsätta samtalet i morgon, torsdag, på Helsingfors bokmässa, där vi har den stora äran att representera Fibul.

Hanna och Maija har kommit ut med den ljuvliga poesiboken Rassel prassel puss, och Joanna och jag är i år aktuella med den tredje boken i serien om Patrik och Pensionärsmakten, Den falska Bernice. Kom och lyssna på oss på Edith Södergran-scenen klockan 14, eller följ med i diskussionen i realtid via arenan.yle.fi.

* Fibul är en förkortning av "författare och illustratörer av barn- och ungdomslitteratur" och är en förening som funnits i ett år, ungefär. Det är helt fantastiskt att ha ett nätverk där vi kan diskutera och jämföra våra arbetserfarenheter, plus att det är mycket lättare att jobba med att höja barnböckernas status och synlighet om man gör det tillsammans. Den här månaden är jag månadsbloggare på fibul. Besök gärna hemsidan och bloggen så kan du enkelt hänga med i den finlandssvenska barn- och ungdomslitteraturen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar