11 december 2014

Barnfestklädoteket

Eftersom min favoritsyssla är att producera fler idéer än jag någonsin kan förverkliga ger jag er härmed en projektidé som någon med piggare och aktivare sinnelag än jag själv kan köra igång.

Problem:
Så här i julfesttider köps det massor av snygga och dyra (och oetiskt) tillverkade barnfestkläder som används bara en gång. Det är rätt vanligt, skulle jag tro, att man köper en stilig kostym eller en röd klänning som nästa år är för liten, eftersom barn är kända för att växa jättesnabbt. Visserligen kanske stassen i fråga går vidare till följande bror eller syster i ledet, eller till en yngre kusin eller kompis, men faktum är att få festkläder hinner bli uppnötta innan de är så omoderna att ingen vill använda dem längre.

Lösning:
Ett nätverk eller en firma som hyr ut festkläder till barn för några euro per kväll. Sällan äger alla julfester i en stad rum på samma dag, så redan under en säsong skulle kläderna kunna användas många gånger. Jag skulle åtminstone jättegärna ha anlitat en sån, nischad firma nu till julfesten istället för att köpa festkläder åt Lovis för dyra pengar, som jag gjorde igår. Eller bara ha gått in i en facebook-grupp och kollat vad som finns, vad som är ledigt när och bokat in mig. Det skulle ju vara toppen, eller hur? Och jätteenkelt, egentligen. Man startar en sluten grupp där kriteriet för att vara med är att man själv bidrar med festkläder som kan lånas ut. Under bilden skriver man in vilka datum kläderna är tillgängliga, storlek och var de finns. Sen är det bara att höra av sig om man behöver låna. Bra va?

(Enda problemet är kanske hur man ska göra ifall någon råkar förstöra ens kläder... kanske man måste garantera att återlämna dem i gott skick, eller skaffa något nytt, motsvarande om det går illa? Alla betalar in 1 euro på facebookgruppens konto, och så kan man få ersättning därifrån ifall kläderna får fläckar som inte går bort. Det finns en del att lösa, men inte mycket, vågar jag påstå.)

4 kommentarer:

 1. vi köper kläder som de sen nöter sönder i vardagen, inte extra fina alltså (eller så har de fått vara glittriga vardagen efter), funkat utmärkt hittills. Både vad gäller skor o kläder. Mikaela/bekväm 3-barnsmor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har vi också gjort vissa år. Men det ÄR jätteroligt att klä sig extrafin och festlig när det är julfest, och då vore det här kanske en lösning?

   Radera
 2. Ett par åt tillbaks gick det en diskussion om ämnet i Project Mama bloggen: http://www.projectmama.info/2012/11/lainaisitko-juhlavaatteen.html

  Det finns företag som hur ut festkläder också för barn, men de är oftast av det finaste kvalitet; kostymer och jättefestliga brudnäbbsklänningar. Och uthyrningspriser är samma som om man sku köpa dem, så egentligen lönar det sig att köpa plaggen och sälja dem vidare efter användningen. – Tydligen fanns det också ända till 2011 ett företag som hyrde ut lite ”vanligare” festkläder för barn, men det gick i konkurs…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch då. Det här är kanske ändå en sak som måste skötas via FB med hjälp av frivilliga krafter för att fungera. Men roligt att nån testade!

   Radera