2 december 2014

Årets julkalender

För flera år sedan gjorde jag en julkalender åt barnen av en gammal träbit som jag målade vit och fäste 24 små krokar i. Sedan sydde jag 24 påsar, alla olika, av diverse resttyger och -spetsar som jag hade i skåpet.Det första året fyllde jag påsarna med allehanda presenter, men ganska snart började jag tycka att det blev överdrivet med alla prylar. Dels går det emot min filosofi om konsumtion (det var dessutom inte alls fråga om nåt ansvarsfullt handlande, jag hade köpt diverse skräp som var billigt och roligt men antagligen tillverkat av någon som bara fick en bråkdel av det lilla pris jag betalade). Dels tänkte jag mig att barnen fort blev vana med att få en present om dagen och det är ju helt sjukt när man tänker efter. Vilket överflöd! Och vad trist att bli likgiltig inför presenterna redan innan jul! Så jag tänkte om och började med en aktivitetskalender istället.

För mig handlar julen mest om gemenskap och mys, hur klyschigt det än må låta. Så varför inte göra en ansträngning på den fronten istället? De senaste åren har jag därför fyllt påsarna med lappar, på vilka det står olika aktiviteter vi ska göra tillsammans istället.

Nej, jag är inte nån toppenperson som lyckas hitta på 24 välplanerade aktiviteter redan i november, skriva ner dem i god tid och dessutom hålla mig till planen. De flesta adventsaktiviteterna hittas på med kort framförhållning (cirka en dag), det är lite jobbigt att rådbråka sin hjärna varje kväll, men det har ändå alltid varit värt det. För grejer som kan kännas motiga (charader minns jag till exempel att verkade ambitiöst och svårt innan vi provade, sen visade det sig vara så kul att vi har gjort det flera gånger fast det inte ens är advent! Tänka sig!) kan bli riktigt lyckade. Och sånt som inte är lika hejsan kan man skippa följande år.

I går gjorde vi pappersstjärnor enligt en modell som jag hittade på Pinterest. De ser ut så här. Barnen tyckte det var så roligt att de fortsatte med dem ännu i dag (de är fortfarande sjuka).


I dag ska vi försöka fotografera julkort.

Aktiviteterna kan vara precis hurudana som helst. Det behöver, det SKA inte vara komplicerat. Här kommer en lista med förslag på vad man kan hitta på (jag trodde jag hade publicerat den för några år sedan, men hittade den ingenstans. Några av tipsen har jag fått från andra, bland annat min kusin Emma.)

Baka pepparkakor
Fotografera/rita julkort
Frukost-på-säng-biljett (får utnyttjas närsomhelst så länge de överlämnar biljetten till den frukostansvariga kvällen innan)
Hemmabiokväll med popcorn och kompisar (var jättelyckat i fjol)
Biobesök
Lördagsgodis
Simhallsbesök
Gå på café efter skolan
Julgransjakt i skogen
Gjuta islyktor
Sjunga och spela julsånger
Pyssla julklappar (finns oändligt mycket julpyssel på pinterest, räcker till många dagar)
Äta frukost under bordet med ficklampor eller ljuslyktor
Kurragömma utomhus med ficklampa och reflexväst
Ansiktsmålning
Göra julgodis
Gjuta islyktor/ göra ballonger med färgat vatten i som får frysa= ispärlor
Skogspromenad och korvgrillning
Fotbad framför öppna spisen
Charader (funkar jättebra, man kan bara ta ord medan barnen är små) Julklappspaketering
Skriva rim/juldikter
Lussa åt nån bekant
Saffransbulle efter frukost kan ju vara lyx någondag.
Spritsa glasyr på pepparkakor
Potatistryck på dynvar att ge bort
Läsa extra lång godnattsaga

Fyll gärna på med fler tips i kommentarsfältet! Då kan vi som kör med en sådan här kalender gå tillbaka till det här inlägget nästa år och utnyttja varandras expertis. Bra va?


11 kommentarer:

 1. Härlig idé! Kanske en idé kunde vara att äta en middag baklänges? Börja med efterrätten alltså. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra idé! (Men vi sötsaksstrejkar ända fram till jul, det innefattar också efterrätter. Så den här grejen sparar jag till nästa år! :D)

   Radera
 2. Hos oss kör vi en blandning av grejer och aktiviteter; många samma som hos er. Dessutom är pynta granen en aktivitet hos oss och dricka glögg funkar också. Kunde även tänka mig att våra barn skulle gilla t ex dessert en vardag (behöver ju inte vara ngt märkvärdigt) eller helt enkelt lite snacks (de älskar cocktailpinnar och grönsaksstavar med dipp) en vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pynta granen har alltid varit med hos oss också! Men nu reser vi bort över julen, så vi ska inte ha nån gran i år. Dricka glögg är en jättebra grej, det ska jag skriva in nån dag här snart! Popcorn eller snacks är också bra!

   Radera
 3. Tack för bra tips!

  Här är lite av det vi gjorde förra året...
  http://aktivadagar.com/2013/december/nedrakning-trotthet-aktivitetskalendern-apelsiner-och-energi.html

  år har det hittills blivit biblioteksbesök igår och idag en turnering med wii-fit-spel. Jag spelar aldrig tv-spel annars så barnen tycker det är roligt när vi alla gör det tillsammans. I morse hade jag missat lagt i lappen och barnen kommenterade faktiskt på väg till skolan sedan att det inte låg någon lapp i. Då blev jag extra glad för uppenbarligen är kalendern, och TIDEN TILLSAMMANS, uppskattad... Fast de är 12 år nu... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra lista! Jag älskar idén med uppskattningslappar, den ska vi anamma direkt! TACK!

   Radera
 4. Du är så klok så klok. Bra med aktiviteter.

  SvaraRadera
 5. Sjunga tillsammans, "självständighets -pyssel" skogsbesök, städa :-) + belöning så klart, pyjamasparty se på gamla foton/ videofilmer av barnen, måla med vattenfärg, åka och pulka (de år det finns snö...)

  SvaraRadera