28 september 2010

Samsova

Ända sedan barnen har varit nyfödda har de sovit med oss. Det är bara det att de inte är så små till växten längre. Det börjar bli ganska trångt.

Ikväll har jag tagit ut deras madrasser ur sängarna och bäddat åt dem på golvet, bredvid varandra. Ifall detta gör att de hålls i sina sängar, kanske vi får överväga att låta dem sova tillsammans i fortsättningen också. Jag tänker mig en 1, 20 m bred säng som de sover i på tvären. Förra året på husbilssemestern kom de nämligen inte till vår säng en enda gång, och då sov de bredvid varandra.

Och det är ju inte så att de kommer först mot morgonen. Igår såg det till exempel ut så här i vår säng när vi skulle gå och lägga oss.

Och då hade barnen somnat i sina egna, mysiga sängar, bara ett par timmar tidigare.

Hur har ni gjort med era barn?

15 kommentarer:

 1. hittills har vi testat olika varianter av samsovning. det som vi är inne på nu och som funkar alldeles kanonbra är att sova alla tillsammans i en säng som är 240 cm bred; dvs vi har skjutit ihop två 120 cm:s sängar och så sover i princip en vuxen och ett barn i varje säng.

  SvaraRadera
 2. våra har också sovit med oss sen de var nyfödda men kring årsskiftet fick pojkarna eget rum med våningssäng så nu har vi bara minstingen kvar i vår säng. gemensam säng låter mysigt.

  SvaraRadera
 3. Våra har ALLTID sovit i sina egna sängar, ända sen dom kom hem från BB. . . . Skulle inte klara av att sova med barn i sängen. . . . Knappt så katten guuben och jag ryms i samma utan att jag ska känna mig halvt trängd i ett hörn

  SvaraRadera
 4. nu somnar alla i egna sängar, men båda barnen kommer tassande under natten eller så går vi till dem om de är oroliga.barnen har vanliga sängar utan ben så att vi ryms att sova med dem bekvämt.sovandet är som ett lotteri-man vet aldrig vilken säng man vaknar i eller vem som sover brevid en :)

  SvaraRadera
 5. ja hur gör man? Man sover obekvämt och ligger ibland och tänker på hur lyckligt lottad man är när man får höra deras andetag och känna på deras fötter och kyssa deras kinder. Ibland ligger man så obekvämt att man funderar på varför man överhuvudtaget ens ligger kvar i sängen. Men värst är det ju att bekymra sig om att de ramlar ner ifall man inte ligger där som en mänsklig sköld :) Kanske sömn är överskattat och att vi ändå bara har några åt kvar innan de absolut inte vill ligga nära. Jag tror vi kommer att minnas obekväma nätter som ett härligt minne!

  SvaraRadera
 6. Min unge har alltid sovit i egen säng.

  Utom:

  Som riktigt liten låg hon gärna en stund på kvällen ovanpå mig, men sen ville hon i egen säng. (Hennes far tålde inte barnet i samma säng - kanske hon kände det på sig.)

  När hon blev lite större, kom hon ibland på morgonens småtimmar tassande och ville sova en stund med mig. Gulligt men trångt.

  När hon blev ännu större och studerade på yrkesinstitut på annan ort, ville hon ofta sova med mig på veckosluten...hela natten. Mysigt, gosigt - och trångt.

  Nu bor hon inte hemma mera. Och sover inte med mig heller. Men så ska det ju vara.

  SvaraRadera
 7. Försökte med alla medel få lillan sova i egen säng bredvid vår- funka dåligt. Nästa steg var att samsova -gick väl sådär eftersom vi väckte varandra HELA tiden, dessutom var hon livligare än livligast och höll på att trilla ur sängen mer än en gång. Så ho fick flytta till eget rum, första månaden nya försök i spjälsängen, sen gav vi upp det och nu sover hon på en madrass på golvet i sitt rum, då kan hon komma över till oss om hon vill och hon kan inte ramla ur sängen NÄR hon vaknar på natten. Ibland leder vi bara tillbaka henne, ibland får hon sova resten hos oss.

  SvaraRadera
 8. Vårt barn sover först i egen säng några timmar och kommer sedan till vår säng. Det kan inte vara skadligt då det är så mysigt <3....

  SvaraRadera
 9. Killen vår har konstant sovit i egen säng. Visst var han i vår säng en del som nyfödd- men flyttades alltid tillbaka till egen säng. Han var 4 månader när vi flyttade honom i eget rum och sov nätterna igenom. Mellan 8-11 månaders ålder hade han en period som han skulle vara nära konstant och sov då med oss. Men det fungerar inte i längden- det blir trångt, bökigt och sömnlöst för oss alla. Kurade honom då som 11 månaders baby och efter d somnar han i egen säng i eget rum , och sover nätterna igenom.

  SvaraRadera
 10. På tal om helt andra saker...jag måste köpa av ditt ljuvliga bruna bityg då det dök upp hos ikasyr! Och nu såg jag att en svensk försäljare också säljer det, va roligt!

  SvaraRadera
 11. Heidi B säger det rätt så bra.

  Storebror somnar i egen säng men kommer i regel till vår säng nångång under natten, oftast kring tolv-ett-tiden. Åt lillasyster hade vi spjälsängen monterad som sidovagn bredvid vår säng och där sov hon rätt bra tills hon var lite på sex månader. Då blev hon så rörlig och kröp en gång hela vägen över vår säng (före vi lagt oss) och var på vippen att ramla i golvet. Dessutom började jag känna mig som biffen i en hamburgare inträngd mellan två barn större delen av natten. För båda barnen vill ju vara NÄRA mamma. Att pappa sen får disponera över långt mer än halva vår 180 cm breda säng bekom dem inte alls. Då satte vi spjälorna tillbaka på lillasysters säng och nu står den precis bredvid vår säng. Oftast lyfter jag henne bredvid mig på morgonnatten då hon vaknar (borta är nätterna hon inte vaknade alls...), men behöver inte bekymra mig om att hon ska ramla i golvet då spjälsängen är precis bredvid. Vi har också testat att sova på bredden i dubbelsängen då vi har gavlar i både huvud- och fotändan, men det blev för bökigt då storebror är så inkörd på att sova i mitten av sängen och med gaveln framför huvudet. Idealet skulle förstås vara att barnen sov hela nätterna i sina egna sängar. Inte så mycket för att jag inte skulle klara av att sova bredvid dem, utan för att då skulle jag få sova hela nätterna igenom. Sömn åt mammorna! ;-)

  SvaraRadera
 12. Pojkarna som idag är 9 och 6 år sover i egen säng utom då de är sjuka då lägger vi en madrass i vårt rum. Saga som nu är 7 månader sover mest med oss. Jag brukar lägga henne i egen säng men hon vaknar nog alltid i vår säng på morgonen, sker nåning där på natten?!? Som nyfödda har de inte ens haft en säng nån av dem. Jag tänker som så att vilket däggdjur skulle lägga sin unge i en egen liten håla och själv krypa ner nånannanstans?

  Trevlig blogg förresten, har liksom missat den. Men nu är jag här!

  H. Sonja Djupsjöbacka (vet inte om vi egentligen känner varann, känner Maria...)

  SvaraRadera
 13. What's up, its good post on the topic of media print, we all understand media is a great source of data.

  Here is my homepage ... silk N sensepil review

  SvaraRadera
 14. I thіnk that iѕ one of the such a lot vital іnfo foг me.

  And і'm happy studying your article. But wanna remark on few basic issues, The site style is wonderful, the articles is actually great : D. Good task, cheers

  my page v2 cigs reviews

  SvaraRadera
 15. Τοuchе. Outstаnding агguments.
  Keeр uρ the amazіng ѕpігit.


  Look into my weblog http://Www.liemusic.com/nuke/modules.php?name=your_account&op=Userinfo&username=beulahwamp

  SvaraRadera