30 april 2011

Kaffespeedad

Jagdrackkaffeidag. Detärdärförjagskrivertvåinläggpåraken. FörstgjordejagenintervjuiPurmo. Sedankomjaghemochgjordehemlagatsmörfrånscratch, bakadetvåpajer, kokadelinssoppaochlagademarängersamtstädadeuppkaosetminbakexplosionorsakade.
pust.

Att laga eget smör var det häftigaste jag gjort på länge. Vi hämtar sedan över ett år all vår mjölk direkt från en bondgård här i närheten, och varje vecka får vi en hel del grädde över som vi inte gör så mycket med. Men nu, speedad av kaffe och sol, testade jag och det blev HUR bra som helst. Man häller vispgrädden i en skål, vispar tills det blir smör, häller bort vasslan (i ett glas eller nåt, så att man kan använda den till att t.ex. baka bröd på.) och tvättar smöret i kallt vatten för att få bort sådant som gör att smöret härsknar fortare (fråga mig inte vad det är). Sedan saltar man och lägger det i en burk. Hur bra som helst. Varför jag inte gjort det förr är en gåta, det var väldigt lätt. Helt oskojat alltså.

Två hallonpajer

Så här ser det ut när man vispat grädden till smör

Så här ser den tvättade smörklimpen ut. Det blev kanske 50g av en halvliter grädde.

5 kommentarer:

 1. Där är ju de goda pajerna! Sist och slutligen fick jag väl bara pajformer med rester i på bild :-)
  Så kul att du gjort smör, det väcker fina barndomsminnen av min mammas smörtillverkning.
  Tack för en trevlig kväll! Mera sånt.

  SvaraRadera
 2. Men du är ju så huisit söt!

  SvaraRadera
 3. Vi har också nyligen börjat köpa mjölk från en bondgård och jag måste nu komma med en jättedum (?) fråga. Alltså grädde? Ska man göra något åt mjölken för att få bort grädden?

  Hälsar hon som tydligen har druckit gräddmjölk ett bra tag nu....

  SvaraRadera
 4. Fru Lundagård: Ja här var pajerna ja. Tack själv! Hur gjorde din mamma, vispade hon eller hade hon en riktig sån där smörkärnare?

  Linn: men tack snälla vad du är gullig!

  AM: Japp, grädden flyter upp till ytan, vi brukar skrapa bort den med en slev och sätta den i en skild burk. Efter ett dygn har DEN grädden skiktat sig ytterligare, och det som ligger överst på ytan där är vispgrädde. Det är den man kan göra till smör. Man kan nog bra dricka gräddmjölk också men jag tycker själv det blir lite för flottigt och tar alltid bort så mycket grädde som möjligt (och använder den i matlagningen istället, ibland)

  SvaraRadera
 5. Har sparat vår gamla smörkärna men när jag var liten gjorde vi smöret i vår bruna hushållsassistent. Är så glad då jag hittat en likadan electrolux vid missionsstugan för 15 euro som vi nu själva använder, dock inte till smör utan bakning. Det händer sig väl någon gång i året...

  SvaraRadera