Via Christas blogg kom jag in på den här sidan, där man kan testa läsbarhetsindexet i sina texter. Alltså hur invecklat man skriver. "LIX är baserat på medeltalet ord per mening och
andelen långa ord (ord med fler än 6 bokstäver) uttryckt i procent" står det på sidan.
Jag provkörde både min blogg och mitt pågående manus. Svaret? "Textens läsbarhetsindex är 27, vilket innebär att den klassificeras som
mycket lättläst, barnböcker"
Beträffande manuset är jag glad och lättad, det är nämligen en barnbok jag skriver, och jag har varit orolig för att jag skriver för invecklat. I det tidigare fallet är jag dock något konfunderad. Skriver jag alltid för barn, egentligen?
Är ni bekanta med det här?
hah, intressant! Körde en bit nano-text i den, och fick resultatet 29... kan bero på att jag hackar av meningar mer när jag skriver snabbt för att bara få ner det väsentliga. Skriver mer åt ungdomar nu, så kanske texten behöver "försvåras" lite.
SvaraRaderaAnnars tycker jag det är bra med lättläst! Också att din blogg är det. Troligen får man mer läsare på det sättet än om man fick 60 på det där LIX-testet...
Det är sant. Innehållet behöver ju inte vara enkelt trots att uppbyggnaden är det.
RaderaLix funkar ju inte helt optimalt. Om jag minns rätt är Astrid Lindgrens texter helt galet svåra. Långa ord behöver ju inte vara svåra. och korta ord kan vara hur svåra som helst.
SvaraRaderaVad intressant! Men det är sant att det inte är helt enkla texter Astrid Lindgren har skrivit, jag har tänkt på det nån gång när jag har läst för Lovis.
RaderaJag måste också testa. Jag körde in en forskningsplan och fick index 51, vilket innebär att texten klassificeras som "svår, normalt värde för officiella texter". Känns helt bra med tanke på vilken typ av text det är. Däremot hade jag ingen ledigare text till hands att testa med, hade varit intressant att (förhoppningsvis) se någon skillnad.
SvaraRaderaoj 51, det låter invecklat! Men en forskningsplan ligger ganska långt ifrån en barnbok.
RaderaMYCKET intressant, trots att jag egentligen precis som fante tycker att sådant här är lite problematiskt. Jag testade med en bit av nano-projektet som är för barn och som jag varit rädd är för svårt skrivet.
SvaraRaderaEn bit från början fick index 29, en bit ur mitten index 23 och en bit från slutet 26... Ha! Där fick jag allt.
Jo, jag sätter inte huvudet i pant på att det har särskilt mycket med helhetsuppfattningen av en text att göra. Ditt medeltal var ju perfekt, visst var din nano-text för lite yngre läsare?
RaderaJepp, vet nu inte direkt exakt målgrupp men yngre, ja.
Raderavad kul sida....jag testade en del av mitt slutarbete och fick 50, ett lagförslag från finlex fick 72, ett inlägg från kissies blogg 21 =)
SvaraRaderaOj hjälp, 72. Fattar man nånting alls av en sån text? Jag borde gräva fram mitt gamla slutarbete och kolla, men jag har på känn att inte heller det genererar några höga siffror.
RaderaKul! Måste testa. Har du testat köra din text t.ex. från Det luktar inte? Eller nån annan text som inte är barnboksmanus eller blogginlägg?
SvaraRaderaJag provade ett par foruminlägg och de blev mycket lättlästa, men sen provade jag med en bit av ett brev jag skrev för nåt år sen (jag skriver mycket lite nuförtiden) och då blev det följande kategori, läsbarhetsindexet mellan 30 och 40.
Nu blev jag ju tvungen att köra den texten, och det blev en 35:a, alltså inte barnbok, men lättläst och populärvetenskapligt. Fast det är klart, det var ju också en ganska personlig text, så kanske det inte är så förvånande.
RaderaDet jag undrar är ifall texter med högt LIX säger mera eller om de bara är svårare att förstå.
Okej, nu började jag lägga in allt möjligt jag skrivit och allt får index under 30 :-P
SvaraRaderaJag väljer att tolka det som att jag skriver tydliga texter...
Ja så tolkar jag det också. Med tanke på att vi båda har gett ut flera böcker (du många, jag snart två) tror jag vi gör helt rätt.
RaderaTestade några sidor från nya manuset -och jag får sälla mej till skaran som skriver MYCKET lättläst! :)
SvaraRaderaHurra! Också du skriver lättläst, och är publicerad flera gånger om. Så det kan ju inte vara nåt fel på att vara tydlig.
RaderaJovisst, på journalistutbildningen hade vår svensklärare oss att bekanta oss med LIX-indexet. Myndighetstexter har högt index, barnböcker lågt, det minns jag. Då tyckte jag det var himla trist och ointressant med det här indexet men det är ju i själva verket ett nyttigt instrument. Journalistiska texter borde också vara lätta att begripa och ta till sig, lite som bra ungdomslitteratur.
SvaraRadera