6 november 2012

Författarbesök

Jag vaknade 03.30 i morse och kunde inte somna om. Jag prövade allt. Jag låg stilla i mörkret. Pluppade i öronproppar. Låg på spikmatta. Läste slutligen ganska länge, åt två rågbrödssmörgåsar, drack en kopp te och tittade på ett avsnitt Grey's Anatomy. Och sen var det dags att stiga upp.

Jag har gjort två författarbesök idag, har tre till på fredag och sedan har jag inga fler inbokade i höst. Det är konstigt hur olika det kan vara att berätta samma sak beroende på åhörarna. Det säger verkligen något om hur viktigt det är med en intresserad publik. För jag säger nästan exakt samma sak åt dem alla. I vissa grupper har barnen läst boken, kan den detaljerat och har massor med frågor. Tiden bara flyger förbi och det känns fint och bra och enkelt. I andra grupper är boken helt obekant för barnen. Jag vet inte om de har en aning om vad jag pratar om. Det är mycket svårare att bedöma vad en tyst publik tänker.

Dynamiken i klasserna är också väldigt olika. Man märker rätt fort om det är en tyst klass, en pratsam klass, en balanserad klass eller en stökig en.

Det är roligt att få träffa dem som läst mina böcker. Allra roligast är att märka att de har fattat humorn, att de lagt märke till bilderna och att de vill läsa mera. För då vill jag skriva mera. Ännu mera.

Nu skall jag lägga mig ner och vila i tjugo minuter. Och sedan måste jag fortsätta jobba fast jag är så trött att jag helst av allt skulle sova. Om man skall vakna halv fyra borde man gå och lägga sig halv åtta. Det gjorde jag inte igår.

ps. Om du är lågstadielärare och vill ha författarbesök av mig i din klass kan du boka mig via läscentrum. Jag kommer gärna. Allra bäst går mitt författarprat hem i trean-fyran. Men det fungerar i andra klasser också.

6 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig, vad jobbigt det är när man inte kan sova... De olika sorternas grupper har jag också erfarenhet av - både när jag jobbade som guide och när jag åker runt på bibliotek och förskolor och har sagostunder, två grupper med lika gamla barn kan vara som natt och dag :)
  Vilken bok pratar du om? Vad roligt det måste vara att få prata om sin egen bok :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir vinglig och underlig av att inte sova. I kväll skall jag lägga mig tidigt!

   Jag pratar om Patrik och Pensionärsmakten, barnboken jag kom ut med 2010. I vår kommer den fristående fortsättningen. Jag är nervös över hur den kommer att tas emot. Men det blir jätteroligt att få se den färdig och inbunden och fin så småningom!

   Radera
 2. Jag vaknar också ultratidigt nu, klar o piggtänkt. Undrar vad som ligger i luften?
  Hanna K

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET är ju faktiskt en överraskning, för du brukar alltid kunna sova längre än jag. Det måste vara en form av novemberhämnd. Vi vägrar vika oss.

   Radera
 3. Klartänkt och pigg, menar jag naturligtvis.
  HK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Sammanblandningen måste bero på att det är kväll. Jag skall faktiskt snart gå och lägga mig. Jag drabbades av en sån väldig sömnbrist efter förra natten. Och om det fortsätter så här känner jag hur jag långsamt glider in i samma dygnsrytm som jag hade i Martinique, där jag somnade klockan tio och vaknade av mig själv klockan sex. Det var så skönt.

   Radera