1 september 2012

Peculiar Children

Just nu läser jag Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. Spännande, magiskt och stämningsfullt. Hittills kan jag rekommendera boken, även om den hade en något trög inledning. Jag är ungefär halvvägs nu, och berättelsen har fått upp farten. Dessutom gillar jag illustrationerna, fotografierna som gör storyn ännu mer levande.

Nuförtiden blir jag helt förbluffad och mycket imponerad över olika skribenters förmåga att få ihop en historia. Det som kan verka självklart och ganska enkelt när man läser det har krävt en massa arbete innan det tänkts ut och skrivits ner. Det är lätt att sopa idéer under mattan som simpla och enkla, men man måste komma ihåg att de uppstått ur ett nästan-ingenting. Det är så mycket svårare än man tror!

Och den här berättelsen är inte alls enkel, vilket gör tankearbetet bakom den ännu mer imponerande. Ibland undrar jag om författaren Ransom Riggs själv har allt på klart, men det tror jag nog han har, jag är bara för trött för att hänga med i alla kringelikrokar om (SPOILER ALERT!) vad som händer när man manipulerar tiden (även om det i den här boken inte är det centrala på något sätt). På riktigt tror jag det måste vara något av det svåraste som finns att få trovärdigt. Jag har hört på en podcast om det en gång, vill jag minnas, ett avsnitt av Writing Excuses. Dels måste man komma på hur tidsresorna påverkar samtiden och dåtiden (har man möjlighet att förändra något när man reser tillbaka i tiden eller kan man bara observera? Vad händer i framtiden om man reser tillbaka och manipulerar ett skeende? Och så vidare.)

Förresten: kan ni ge mig några bra boktips? Det är ju alltid spännande att få höra vad andra har läst och gillat.
Vilken är den bästa bok du har läst i år?
Tack på förhand. (Du blir inte illa ansedd om du nämner fler än en, jag vet att det kan vara svårt att hejda sig.)

32 kommentarer:

  1. Läser lite och sällan, men Mick Walls biografi om Metallica slår det mesta. Inte bara i år. Dessutom läser jag Charles Bukowskis gamla (än en gång). Funkar alltid.

    I övrigt kan jag passa på att tipsa om Kurt Högnäs alla böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, Metallicabiografin är ett intressant tips, inget jag annars säkert skulle komma på att läsa, men varför inte? Jag skall kolla om den finns på bibban. Tack!

      Radera
  2. Bästa bok? Jag har läst ganska många men t.ex. Minnet av en smutsig ängel, Henning Mankell. Det bästa av allt, Rona Jaffe. Å så munken som sålde sin ferrari samt ledaren utan titel av Robin Sharma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst en Mankell och den var så läskig att jag trodde jag skulle på spunk. Fast det är i och för sig halva livet sedan, så kanske jag borde ge honom en chans.

      Radera
  3. Jag sackar 15 år efter alla andra och har just avslutat Harry Potter och de vises sten. Håller nu på att läsa den för mina barn och så långt är den en succé. Jag överraskad över hur rolig den är, flera gånger får jag stanna upp och skratta rakt ut. Och vilken storyteller hon är. Wow!

    ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Harry Potter är ett säkert kort. Jag har läst dem alla, många gånger, men det är flera år sedan sist. Jag försökte ha högläsning åt Lovis ur den första, men hon är nog för liten och ointresserad ännu.

      Radera
  4. Det har nog gått lite inflation i Tidsresandet,tycker jag. Ointressant som fenomen, tycker jag. Spöken på barnhem gör sej bäst på film.
    Den bästa bok jag läst i år är Emblas universum av Majken Pollack och Sara Lundberg. En bilderbok som griper och håller kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det har du kanske rätt i. Men tidsresor som en liten bi-handling tycker jag är intressanta.

      Emblas universum har jag inte läst, den skall jag också leta efter!

      Radera
  5. Alltså det är den värsta fråga jag vet. Jag kommer inte ihåg några böcker på beställning. Lika svårt som att lista sina favoritförfattare. Jag är som en guldfisk.

    Just nu håller jag ivf på Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar, och den är bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag VET, Sara, förlåt. Men du måste ju inte svara!

      Radera
  6. Det här låter väl ganska hemskt men den enda bok som jag i vuxen ålder läst ut från pärm till pärm är Elizabeth Georges: "En högst passande hämnd" och det här var på början av nittiotalet (!) när jag jobbade på bibliotek.

    Läsa böcker (utan bilder) har liksom aldrig varit min grej, inte ens när jag var liten. Tidskrifter (gärna om inredning) och tidningar däremot känns mera intressant för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket bibliotek är det du har jobbat på? Det slog mig att jag nog måste ha sett dig redan där, oavsett var det nu var, eftersom jag tyckte du såg bekant ut då ifjol när barnen började på Kindis.

      Elizabeth George är bra, jag hade en period för kanske fem, sex år sedan när jag läste mycket av henne, men hon har glömts bort, tack för påminnelsen!

      Radera
    2. Det var mellan 1989-93 och på bibliotek inom Pedersöre. Jobbade i huvudsak på Bennäs bibliotek men även ute i byarna som Kållby, Esse, Sundby osv.

      Eventuellt kan du också ha sett mig i anslutning till något inom församlingen. Klingenberg får mig att associera till Nykarleby folkhögskola där väl din pappa var rektor i något skede (?) jag gick aldrig där men däremot studerade både min mamma o syster till barnledare där på slutet av 1970 talet.

      Sen jobbade jag ett år åt Jakobstads församling med Eftisverksamheten där Johan Klingenberg också var involverad på något sätt.

      Fördelen med att jobba på biliotek var att man lätt kunde lägga vantarna på nyinköpta, hela och rena böcker ifall man haft läslust dvs. Jag kände det nästan som en skyldighet att åtminstone läsa ut en hel bok medan jag jobbade där. Orsaken till att det blev Elizabeth George var att jag gillade hennes namn av någon märklig anledning. Sen gillade jag också den engelska titeln " A suitable Vengeance" bokens omsalgsbild och även miljöbeskrivningarna om engelska Cornwall.

      Radera
  7. Sträckläste nyss på tåget Martina Haags Glada hälsningar från Missångerträsk. Tåget var kanske inte den bästa platsen att läsa den på. Ett par av mina medpassagerare tittade bekymrat på mig där jag vid ett par tillfällen kvidande och grimaserande låg i fosterställning, kvävandes ett gapskratt med tårarna rinnande, snyftandes. Hemma hade varit den bästa platsen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Martina Haag är rolig, jo. Henne har jag också tappat bort på sista tiden, men jag minns att jag har suttit i bilen och läst valda partier åt Caj högt. Samtidigt fick jag sån ångest av "Underbar och älskad av alla" när hon trasslade in sig i den ena lögnen värre än den andra. Huu!

      Radera
  8. Jag är hopplöst efter min tid, men har just läst "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två" och tyckte att den var verkligt tänkvärd! Annars är Tove Janssons "Sommarboken" en bok jag återkommer till varje år. Jag tycker att språket och stämningen i boken är så fantastiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst Sommarboken trots att jag har hört så mycket bra om den. Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två skulle jag säkert också ha stor behållning av. Tack!

      Radera
  9. Hittills tycker jag att mest förvånande bok i år är boken om Zlatan. Jag är fortfarande förvånad över hur jag plöjde igenom och att jag liksom går och tänker på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den boken är du inte ensam om att förvånas över, jag har hört åtminstone två, totalt fotbollsointresserade bekanta som reagerat likadant. Jag har inte läst den. Än. Det håller på att bli en diger läslista, det här :)

      Radera
  10. Jag överraskades av Stef Penneys I vargars följe. Hade inte hört talas om den, men fastnade totalt. (http://miajohanna.blogspot.fi/2012/08/las.html )

    Läste annars om en viss Patrik häromveckan, är inte så snabb i vändningarna alltid. Den var kul! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antecknar tipset, tack!
      Bra om du gillade Patrik! Snart kommer det en uppföljare, vågar jag nästan lova.

      Radera
  11. Hej!
    Bästa böckerna jag läst hittills i år är: Cirkeln av Strandberg & Bergmark, Hungerspelen, Vildmarken kallar - min flykt till Alaska av Guy Grieve, Zlatan boken och Sankta psyko av Johan Theorin. Just nu håller jag på med Metallica biografin (lånad från bibban i Jeppis :)) och den rekomenderas också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cirkeln JA!
      Hungerspelen, JA!
      Zlatan och Metallica-biografierna kan jag eventuellt tänka mig att läsa, men inte Johan Theorin, inte nu i alla fall. Jag hörde om Sankta Psyko och vet inte om jag vågar läsa den. Jag är för ängslig.

      Radera
  12. Hm... Det är en bra fråga. Det har inte varit ett år då jag läst så mycket.
    Om den finns på ett bibliotek i närheten och man är road av trams och att lära sig allmänbildande nonsensinfo om äldre och halvglömda (företrädesvis svenska) b-kändisar får man gärna ta en titt på Kalle Linds "Människor som haft fel" (eller någon annan i serien). Jag har åtminstone skrattat högt och det händer inte så ofta. Gillar man den sortens humor finns det betydligt mer att hämta.

    Årets mest udda läsfest har annars varit Calamity Janes "till min kära dotter". Kort och frisk. Kanske tyvärr lite svår att få tag på via bibliotek ty inbundna upplagan är ganska gammal och pocketupplagan verkar inte sålt så bra till (åtminstone svenska) bibliotek. Men kommer man över den är den definitivt värd två timmar av ens liv.

    Och så framhåller jag gärna Jessica Schiefauer men det har jag nog redan sagt. Dessutom är det inte i år jag läst henne men jag kanske kan straffa in henne lite eftersom jag köpt "pojkarna" i pocket.

    Och så framhåller jag som sagt gärna serien "I elfte timmen" eller åtminstone första delen "Tvättade pengar", bara för att det är du.

    U.J.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har till min skam fortfarande inte lånat i elfte timmen, men jag SKA, jag lovar! Människor som har haft fel låter också som en vinnare.

      Radera
  13. Ulla-Lena Lundbergs nya Is som jag läser just nu kan mycket väl bli den boken. En sån fantastisk roman!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig läst något av Ulla-Lena Lundberg. Kanske ditt tips ändrar på saken?

      Radera
  14. Jag håller på med Miss Peregrine också, har blandade känslor. Måste skriva om den när jag läst klart.

    Årets bästa bok: The fault in our stars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste ut Miss Peregrine igår. Blogga om den när du är färdig så kommer jag säkert inte att kunna låta bli att kommentera!

      och JA, The Fault in Our Stars hör definitivt till toppskiktet i år. Den var fantastisk. Jag tänker fortfarande på den, fast jag har läst 59 böcker sedan dess. Det är det bästa tecknet på att en bok har varit bra. Att man går och funderar på den länge.

      Radera
  15. Andningsgunga och Cry, the Beloved Country (som jag alltså läste på engelska) var båda riktigt riktigt bra!

    - Pamela

    SvaraRadera
  16. Min favorite "The fault in the stars" underbar läsning!

    SvaraRadera