13 augusti 2013

Min nya musa

Idag när Caj, Edda och jag satt i bilen på väg till Kokkola för att köpa tyg till husvagnssofforna (vi köpte ett grönvitrutigt som sist och slutligen inte passade oss, behöver nån ett sånt? 4 meter för 24 €) hörde jag en nyhet på radion som fick fantasin att skena iväg. En uppfinnare har kommit på att man skulle kunna transportera människor mellan San Fransisco och Los Angeles i höga hastigheter genom långa rör som funkar med undertryck. Något slags ekologiskt tåg som går med otroligt hastighet alltså.

Det som emellertid är allra mest fascinerande med det här är hans namn. Hans namn! Det är som taget ur en spännande berättelse, han kunde eventuellt vara boven. (Nu byter jag både typsnitt, storlek och färg för att ni inte skall missa det.) Alltså. Je vous présente.

ELON MUSK

Hur kan man ha ett så bra namn? Och så är han uppfinnare!!! Och miljardär!!! Det är för fantasieggande för att vara sant, jag bara darrar av upphetsning när jag tänker på möjligheterna. Jag vill ha med honom som en karaktär i en av mina böcker. Elon Musk. Det är inte klokt.

Han lär ha varit en av männen bakom turistfärderna till rymden. En av grundarna till Pay Pal (det är inte så spännande i sammanhanget i och för sig). Och nu ett sci-fi-aktigt snabbtransportsystem. En man med idéer som går över gränserna. En man som kan förverkliga sina idéer tack vare tidigare uppfinningar. Jag föreställde mig en livserfaren, rynkig gubbe med stora öron, grått spretigt hår, lyxig kostym, makt trots sitt fysiska förfall, en intelligent (eller galen) blick i de något dimmiga ögonen och så vidare. Jag googlade honom. Han ser ut så här.

Jag blev nästan besviken. Han var betydligt fräschare än jag målat upp i min fantasi. Det kan gott hända att jag modifierar honom lite och använder mig av det jag kom på i alla fall. Här kan du läsa mer om Elon Musk.

ps. jag fattar inte varifrån min fascination för uppfinnare kommer. Mina två utgivna böcker handlar mycket om knasiga uppfinningar, manuset jag fick pris för i Fontana Media -tävlingen handlar också om uppfinnare. Själv har jag knappt uppfunnit något alls i mitt liv och jag har aldrig tänkt mig en teknisk eller vetenskaplig karriär. Men det är så oerhört spännande att tänka sig saker man kan uppfinna när man inte behöver klura ut hur de skall fungera. Kanske Elon och jag kunde samarbeta? Jag kommer med idéer och han förverkligar dem. Jag tror jag skall maila honom. Han har säkert gmail som alla andra.

ps 2. Han är mystisk på flera vis: han har fem barn. Det i sig är inte ett dugg mystiskt, men två är tvillingar och tre trillingar. Jag anar vetenskap på hög nivå. Hur lyckas han? Hur?

10 kommentarer:

 1. Haha, mungiporna nådde nya höjder! Du uppfinner roliga texter, hur mycket läsvärt och intressant har du inte sprutat ur dig de senaste dagarna! Flyt. Elon Musk :D. Jag översätter på något sätt Musk till Skum, men att han heter just Musk gör ju att det blir ett extra spännande namn. Fyra + fyra bokstäver är också mycket tilltalande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant sista mening. Jag följer även Ajas blogg och har njutit av de alltid nu och då förekommande intressanta bilderna av div föremål som arrangerats symmetriskt. Så när jag läste denna sista mening tänkte jag: Såklart! Om Aja skulle illustrera Malins blogginlägg skulle det ha varit på just det viset, 4 + 4 föremål.
   Jag associerar Musk med mysk, med någon sötaktig genomträngande doft som inte känns helt fräsch. Lite som en gubbe som dimper ned på bussätet bredvid en och snart har du hans rakvattenlukt i näsborrarna :(
   Tack för intressanta bloggar! h en tant från Söder

   Radera
  2. Aja, jag vet ju att du förstår dig på sånt här. Åtminstone eftersom du har känt mig så länge, men antagligen också för att vi tänker lika. Och JA, det där skum-musk hade jag inte märkt, det är fenomenalt!

   Symmetri är viktigt och intressant och inspirerande. Musk låter lite mustigt men sunkigt, jag associerar lika, en tant från Söder.

   Radera
 2. :D Nu är jag ingen barnboksförfattare, men skulle boven i så fall kunna heta t.ex. Nole Fusk? Elon Musk låter som en rätt väldoftande typ i mina öron och kunde funka bra som hjälte, tycker jag. Tystlåten men intelligent. Hård men känslig. Saklig men empatisk då det verkligen gäller. Fast det där med barnen låter spookyt. Kanske han är plastikopererad, en riktig ärrig creep där under och fått barn med en robot. Fast vad vet jag. Läste inte länken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tystlåten men intelligent. Hård men känslig. Saklig men empatisk då det verkligen gäller." Gillar hur du skriver, Sandra! och PLASTIKOPERERAD, det är suveränt!

   Radera
 3. Svar
  1. ELON MUSK! Härligt.
   Förstår din extas. Han är så din karaktär. Det är en slags kvicksilverblandning som darrar i hans neuroner.
   Och att fixa två,tre barn på en och samma gång är väl inget konst för ELON MUSK. Han gör det i potens HE HE.

   Radera
  2. Mia: jag använde det i alla fall. Har ett överdrag kvar. Det blev riktigt sött, nu när jag har vant mig.

   Minna: AH, han ÄR min karaktär. Och haha, det är klart att den mannen fortplantar sig matematiskt och effektivt. Fniss.

   Radera
 4. Hahaha! En ny Roi Mongin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA! Fast ingen är lika rolig som Roi Mongin. INGEN!

   Radera