17 december 2014

Julstök och julgodis

I går fick jag vara med på Nya Åland med mina bästa jultips.

En sak sa jag emellertid inte att jag också brukar göra (en! bara en!!) nämligen att göra eget julgodis. Det här beror dels på att jag älskar sötsaker (vi klarar dock fortfarande av vår godis- och bullastrejk bra, måste jag säga), dels på att jag gillar saker som är hemlagade, dels på att jag faktiskt gillar pysslet med att koka, skära och förpacka hemlagat julgodis. En bonus är att det går att göra godiset helt laktosfritt och helt ekologiskt om man är lagd åt det hållet.

Jag har mina favoriter. Här kommer länkar till två recept som jag bloggat om förr:

Claras apelsinkola (fast ibland har jag bytt ut apelsinen mot några droppar pepparmyntolja och tagit vanlig, mörk choklad)

Här kommer ett par andra recept som jag verkligen gillar.

Kolafylld choklad 
ca 25 st

100 g ljus choklad
kola:
1 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl fint socker
1/2 dl florsocker med chokladsmak
ca 25 små folieformar

Smält chokladen i vattenbad. Pensla insidan av folieformarna med smält choklad. Minst två varv behövs för att det ska bli tillräckligt tjockt!

Blanda alla ingredienserna i en glas-/ porslinsskål som tål mikro (true story: en gång gjorde jag kolasmet i mikron i en plastkål. När jag kollade nästa gång hade botten smultit och hela mikron var full med plastblandad kola. Rekommenderas inte).

Koka smeten på 600 w i 5 minuter. Rör om och koka ytterligare 2-3 minuter. Låt smeten svalna lite och fyll folieformarna. Täck med smält choklad när de har svalnat.

Mycket jobb och petande, men extremt gott!!!

Kokosbitar
ca 50 st
50 g smör
1 dl socker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor

glasyr:
200 g choklad
25 g kokosfett

Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka fem minuter. Blanda i kokosflingorna. Häll upp i en form och låt svalna helt. Skär upp i små bitar.
Smält chokon och kokosfettet i en skål i mikron ( i omgångar) eller i vattenbad, i kastrull. Doppa kokosbitarna och låt dem svalna på ett nytt bakplåtspapper. Slå in i cellofan.

Nu får ni berätta: vilka recept brukar ni följa? Vilka julgodissorter är era favoriter? Share, share!

2 kommentarer:

  1. Jag är totalt insnöad på lakritsfudge, det är så gott. Här kommer receptet ifall nån annan också vill hamna i fudgeträsket.

    Lakritsfudge
    Du behöver :
    3 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl ljus sirap
    50 gram smör
    1 msk honung
    150 gram Marabou med saltlakritssmak
    10 krossade lakrits karameller ( turkisk peppar )

    Gör så här :
    Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.
    Häll den finkrossade karamellarna över fudgen och låt stelna där det är svalt. Skär sedan lagom stora bitar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin! Måste se om jag hittar salmiak-marabou, sen ska jag prova! Det låter gott!

      Radera