21 augusti 2012

The Hamster

Under ett av mina sista år i Åbo öppnades en bar som hette the Cow. Logon såg ut som en hamster. Vi lekte med tanken på att öppna en bar i grannlokalen, vi skulle kalla den The Hamster och ha en ko som logo. Ett invecklat practical joke. Det hade varit lustigt.

Jag ser ut som en hamster idag. Min visdomstand drogs ut ungefär klockan elva i förmiddags. Den satt hårt. Riktigt hårt. Det gjorde ont, det gör fortfarande ont, och jag ser ut som om jag har en pingisboll i ena kinden. Se bara själva (Fast jag har inget svar på vad som pågår med mitt hår. Det ser... Einsteinskt ut. Är det månne för att kompensera bortfallet av min visdom i käften? Jag medger att den här parentesen motsäger allt som skulle koppla ihop mig och Einstein. Visdomstandsskämt är så överanvända. Åtminstone i mitt huvud, just nu.) Jag proppar i mig värkmediciner och ligger och tar det lugnt. Sörplar lite soppa.

The Cow. Nej jag menar the Hamster.
Det största nederlaget var dock inte att tanden satt så hårt, utan att det var ett hål i den. ETT HÅL! Jag som har varit så väldigt stolt över mina hålfria tänder, inte en enda gång i hela mitt liv har jag haft hål i tänderna hittills, men nu är den eran förbi.
Visserligen sa tandläkaren att det bara är hon, tandskötaren och jag som vet om det. (Hon anade nog inte att jag skulle blogga om saken.)
Visserligen var det oundvikligt eftersom tanden var delvis övertäckt av tandkött, det var där, under, som hålet hade uppstått.
Visserligen är tanden utdragen och jag har inga andra hål i resten av garnityret. Men jag kan inte mera ärligt påstå att jag aldrig har haft hål i tänderna. För det har jag.

Nu måste jag hitta en ny och originell (och i likhet med hålfriheten helt oförtjänt) fysisk egenskap att i hemlighet brösta mig över. Kanske den där nionde tanden som gömmer sig i mitt tandkött?

19 kommentarer:

 1. Ve och fasa! Jag har heller aldrig haft något hål i tänderna - tänk om nån visdomstand hittar på nåt fuffens???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas inte! Men om det går så illa får du vara med i min och min kompis Johannas klubb "en liten klubb för människor med hålfria tänder, samt med avlägsnade visdomständer MED hål i" som jag bildade idag. Välkommen!

   Radera
 2. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, aj var ordet. Usch. Och jag ser ännu värre ut idag.

   Radera
 3. Lägg något fruset mot kinden, det hjälper mot svullnad och förhindrar blåmärke. Sköt om dig!

  Mippe

  SvaraRadera
 4. Du ser ju exakt ut som Lina i Emil i Lönneberga då hon har tandvärk! Krya på dej förstås, men passa nu också på att vara lite mallig över ditt tillfälliga utseende som skriker mod, smärta och kraft.

  Jag har för övrigt heller inga hål i tänderna, dessutom har jag inga visdomständer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj du skulle se mig idag, jag liknar Lina ännu mera. Tennisboll i kinden och värker gör det (missade mig lite med värkmedicinen, allt kändes ju helt okej...)

   Har du inga visdomständer ALLS eller har de bara inte kommit ut? Skönt oavsett. Hoppas du aldrig får hål i tänderna. Och inte jag heller.

   Radera
 5. Malin, stackarn, du har värk, visdomen tynar sakta bort, äter soppa. Låter lite som ålderdomen knackar på din dörr. Är du säker på att jag inte skall boka plats på Hötorgscentret åt dig med.....:)..... det är rullbollsturnering nu till helgen vetdu! Jag är redan förhandsanmäld....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja usch, det är SÅ synd om mig. Boka plats bara, om jag inte blir bättre snart kanske det nog är ett bra ställe att tillbringa sina sista dagar på. Och vem kan nu motstå en rullbollsturnering? (Inte du i alla fall!)

   Radera
  2. Anders E(meritus)22 augusti 2012 kl. 12:44

   Nej, jag håller redan på att värma upp inför turneringen med att sakta lyfta en boll från golvet och lägga tillbaka den på samma plats, och detta gör jag nu på under 10 minuter!

   Radera
 6. Argh skräcken! Snart är jag också hamster... Kanske på båda sidorna av nyllet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beklagar! Men hellre lite smärta och hamsterlooks än käkbensinflammation och allt annat hemskt man kan få om man låter bli att ta bort den. Lycka till och kom ihåg att äta värkmedicin innan bedövningen släpper, annars är det svårt att få bukt med smärtan (det vet jag av erfarenhet från förra gången)

   Radera
  2. Tack för rådet med värkmedicinen! Och hoppas det börjar bli bättre för dig nu!

   Radera
 7. Åh, vad jag känner igen mig... jag har bara ett hål och det fick jag när jag var 12 och hade fått en sådan där gigantisk polkagrisklubba från Gränna som aldrig tog slut, så nu är jag rädd för polkagrisar... Hoppas du blir av med värken snart!!! KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polkagrisar är inte att leka med! Jag har just tagit en lång tupplur (det finns inget så skönt som att bara slockna en helt vanlig eftermiddag, bredvid min lika tungt sovande man, medan barnen leker hos grannen) och känner mig bättre för stunden. Tack för omtanken och stora kramar tillbaka!

   Radera
 8. Då är det hög tid att återuppväcka bekantskapen med denna: http://www.webhamster.com/

  Jag förstår och delar din besvikelse (om än inte din smärta). Jag förlorade själv min dentala oskuld för en tid sedan. Det ingick i min självbild att jag aldrig haft karies och aldrig skulle få och att mina tandgener var den enda gen jag med stolthet kunde föra vidare.
  Sedan fick jag en ny tandläkare och hon hittade ett litet hål nere i gropen på en kindtand (eller om det var visdomstand, jag har sådana också) som nog letat och pyrt ganska länge. Så var det med den exklusiviteten. Men jag slapp åtminstone dra ut.

  F ö tror jag inte du berättat vad du anser om "elfte timmen" (som jag skrev om i kommentaren till inlägget "Uppenbarelsen").

  Sköt om dig

  U.J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, det där hade jag inte sett tidigare. Lite psykedeliskt, för att säga det milt. Jag är fortfarande snurrig efter den korta bekantskapen.

   Jag beklagar att du hade ett hål, det är extraknäckande när man har vinnlagt sig om ett kariesfritt smil och misslyckas. Så oåterkalleligt.

   Jag hade glömt bort att svara på inlägget om elfte timmen, men gjorde det igår! sköt om dig!

   Radera
  2. Roligt att kunna bidra med ett lästips. Det är kanske inte så konstigt om man missat den: även en bibliotekarie som ständigt är omgiven av böcker kan egentligen knappt överblicka Widmarks produktion.

   Bra iakttagelse om pensionärer och barn. Jag blev sugen på att slänga in någon själv. Om man tänker sig följande ganska typiska början på en mysteriebok: 1) hjälten kommer gående i en park 2) hjälten får se en person som det är något mystiskt med 3) hjälten får ett infall och följer efter personen. - så är det ju ganska orimligt med hjältar mellan 15 och 65.

   Krya på dig

   U.J.

   Radera