20 maj 2012

Det tar alltid lika länge att skriva en bok

Jag tänker ibland på hur oändligt länge det måste ha tagit att skriva böcker förr, innan datorernas tid. Innan man fritt kunde flytta runt kapitel hur som helst. När det som var skrivet på ett visst ställe inte raderades och ersattes av något annat så där bara, när det krävdes tid och hårt arbete för att ändra ordningsföljden på händelseförloppet.

Man måste ha varit bättre på att planera förr, för att undvika att behöva skriva om långa långa stycken. Och så måste man ha varit betydligt tålmodigare och mer disciplinerad.

I princip borde det alltså gå att skriva en bok i raketfart nu, när man har alla möjligheter: parallella dokument där man lägger kasserade textavsnitt, att peta in ett extra kapitel där det behövs utan att bli tvungen att manuellt gå in och ändra kapitelnumreringen i alla andra kapitel. När man hastigt och lustigt kan ersätta ett ord med ett annat, bättre, utan tippex och kladd. Eller bläckplumpar och pergament.

Men det tar fortfarande fruktansvärt länge att skriva. För det första har den mänskliga hjärnan inte blivit snabbare på att trycka ur sig historier. För det andra medförde datoriseringen den ultimata distraktionen internet, med allt vad den innebär av bloggar, facebook och youtubeklipp.

Slutsats: det tar alltid lika länge att skriva en bok.

ps. jag överväger (bara överväger än så länge) att ta bloggpaus och bokpaus ett tag, jag sätter alldeles för mycket tid på att blogga, läsa bloggar och läsa böcker. Det är visserligen roligt men tar en massa skapartid, jag får inte mycket gjort.

Men innan jag tar bloggpaus skall jag läsa Eld, som jag gått och pantat på ganska länge nu, bara för att jag vet att den kommer att vara så bra. Så länge jag inte öppnar den har jag läsupplevelsen framför mig.

8 kommentarer:

  1. Bra skrivet. Vi blir så himla lätt distraherade idag, det märker jag främst på att vi överför vårt multitasking-tankesätt också till barnen. Mina barn klarar inte av att lyssna på mina gamla kassetsagor, t.ex. De som lästes upp av en pedagogisk röst och ett pling för när man skulle byta sida. Idag ska det vara 3D-TV-spel som får det att snurra i skallen och plinget från äggklockan som berättar att speltiden på 40 minuter är slut lägger man absolut ingen notis om. Hur skulle man hinna det då man just åkt till en ny planet för att ta fast dummisar och snart har samlat ihop tillräckligt många guldskruvar för att köpa världens häftigaste vapen?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På det sättet kanske man nog ändå kan säga att hjärnan har förändrats, för det är sant att man inte kan koncentrera sig på samma sätt som jag inbillar mig att man gjorde förr. Det skall hända massor, hela tiden, för att man skall vara nöjd.

      Radera
  2. Jag skulle inte kunna skriva något överhuvudtaget utan dator -hela mitt sätt att skriva, skrivtänket, är baserat på att texten lever. Att skriva en mening från början till slut är inget alternativ för mej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte heller att jag skulle ha tålamod att skriva en hel bok på gammaldags manér. Jag ändrar på allt, hela tiden, och sån har jag varit jämt. Därför undrar jag också om helt andra typer av författare publiceras idag, eftersom man skriver böckerna på ett annat sätt än tidigare.

      Radera
  3. Alltså jag håller verkligen med, jag får inte ett skit gjort!

    SvaraRadera
  4. Håller med. Men om man tänker på de som fortfarande skriver på t.ex. skrivmaskin så tänker jag mej att de väl planerar mer och skriver färdigt redan innan de skriver ner det hela. Och om du inte gör så utan skriver på dator så får du ju använda förplaneringen till att fixa till det efteråt. Att flytta kapitel och sånt. Men jag skriver en hel del för hand också. Då får man skriva rent när man skriver in det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag tror att man skriver på ett helt annat sätt utan dator. Vi fick ju lära oss om disposition och grejer i gymnasiet, men jag inser nu att det antagligen hör till en svunnen tid, på sätt och vis, eftersom man kan göra dispositionen medan man skriver på en dator. Processen förändras, helt enkelt, eftersom verktyget är ett annat.

      Radera