7 maj 2013

Morsdagslotteri


Igår berättade jag om hur nöjd jag är med Jurliques produkter. Maria, som jobbar som importör för Jurlique i Finland är snäll och sponsrar produkter så att ett par av er, mina kära läsare, också får pröva.

I potten ligger två flaskor Skin Balancing Face Oil.


Jurliques skin balancing oil används för att ge extra näring och fukt till en torr hy alternativt för att balansera en fet hy. Kan användas ensam (till en fet hy) eller tillsammans med serum och utvald dagkräm (normal och torr hy). Kamomill, ringblomma, läkemalva och ros lugnar och balanserar huden. Olja från avokado, macadamia och nyponfrö skyddar mot torrhet, förbättrar hudens elasticitet och gör den mjuk och smidig.








Om du inte har turen med dig kan jag tipsa om att Rose Moisture Plus-serien som jag också testade och gillade säljs med -10% rabatt på vackradu.fi fram till morsdag. Jag rekommenderar dem varmt, både som present till dig själv och till din mamma!

Både Jurlique och Vackra du går att hitta på Facebook.

Om Jurlique
Jurliques’ grundare Jurgen Klein (kemist) och hans fru Ulrike (botanist) drömde om att kunna tillverka världens renaste, effektivaste och tryggaste naturkosmetik. Visionen av den perfekta produkten var att den skulle tillverkas av naturliga råvaror som är biodynamiskt odlade. Idag är drömmen verklighet. Alla arbetsskeenden från sådd till färdig produkt görs på farmen som finns i Adelaide i södra Australien.

Biodynamisk hudvård innebär ett helhetstänkande. Som gödsling på farmen används växtkompost, all sådd och skörd görs för hand. Man odlar enligt naturens egen rytm och nyttoinsekter ser till att växterna mår bra. Produkterna innehåller inga skadliga kemikalier, företagets målsättning är att över 95% av ingredienserna i produkterna skall vara naturliga. Produktförpackningarna är i 100% återanvänd kartong.



För att ha chansen att vinna en av flaskorna vill jag att du kommenterar detta inlägg och delar med dig av ditt bästa tips för en ekologisk vardag. Jag är nyfiken! (Det är ingen katastrof om ditt bästa tips råkar vara ett som nån annan redan har skrivit, skriv ner det ändå.)Vinnaren drar jag på söndag kväll!

Mitt eget bästa ekotips är att handla bara en gång i veckan och planera noga. På det sättet slänger du minimalt med mat.

53 kommentarer:

  1. Jag använder inte hushållspapper. Disktrasor och kökshanddukar funkar precis lika bra, om inte bättre.

    SvaraRadera
  2. Vi är med här: http://www.ekonu.fi/re-ko-avtalsmodell/

    Vi har redan ganska länge köpt nästan allt kött direkt av producenten, dessutom kan jag tipsa om att röra ihop precis alla rester (potatispastaräkormaletköttägg)som finns i kylskåpet till en pyttipanna. Allt passar med allt i en stekpanna, jag lovar!

    SvaraRadera
  3. Tips för enpersonshushåll: man kan göra stora satser när man kokar och frysa in i portionsförpackningar. Det minskar både på spillet & på tiden man lägger på matlagning. Sedan kan man ha 3-4 olika maträtter i frysen att välja mellan... Ett annat tips som passar alla människor är att inte använda schampo. Då går det åt mycket mindre varmvatten.
    H. Malin A

    SvaraRadera
  4. Vi kastar ingen mat då våra hundar äter allt som är uggigt och så har vi bergvärme. Rekommenderar verkligen!!!

    SvaraRadera
  5. Vi kastar ingen mat då våra hundar äter allt som är uggigt och så har vi bergvärme. Rekommenderar verkligen!!!

    SvaraRadera
  6. Jag skriv inköpslista och följer den. Försöker redan i butiken tänka efter att jag inte handlar sådana varor som finns i onödigt omslagspapper eller "besvärliga förpackningar". Handlar så mycket som möjligt direkt av producenter, dvs kött, ägg, grönsaker. Har egen varm drivbänk där vi odlar grönsaker och rotfrukter. Denna vecka skördat rädisor, vitlök och sallat.
    Trevlig morsdag!
    H Maria S

    SvaraRadera
  7. vi tvättar med tvättnötter och lägger några droppar valfri eterisk olja i sköljmedelsfacket för en god doft!
    - Mira M.

    SvaraRadera
  8. Handla enligt säsong. Då har man större chans att få inhemska och även ekologiska varor till ett vettigt pris. skippa limsa, det är ett slöseri med vatten. Genom rätt prioritering så blir inte ekomat dyrare än annan mat, det jämnar ut sig.

    SvaraRadera
  9. Lappa och laga kläder!
    Menskopp!

    SvaraRadera
  10. Planera inköp och storhandla en gång i veckan

    SvaraRadera
  11. Låna, byta, cirkulera och ge bort kläder och prylar. Speciellt effektivt då man lånar och byter barnfamiljer mellan då barnen växer ur såväl kläder som vissa prylar och leksaker så fort. Själv har jag nästan inte köpt kläder alls till vår dotter då vi fått och fått låna så mycket. Vi har även fått och fått låna tex bröstpump, bärsjal, bärsele, barnsäng, vagnar, resesäng, en del leksaker och böcker (böcker överlag, inte bara barnböcker, är ju också super att låna ut och ge vidare!). Dessutom fick och fick jag låna massor av kläder av vänner då jag var gravid.

    SvaraRadera
  12. Ha en köttfri dag i veckan! Plötsligt blir det flera köttfria dagar. Vi bor mitt i stan och handlar grönsaker på torget när det finns. Jättegott och inte alls så dyrt! Och, ta cykeln i stället.

    SvaraRadera
  13. Jag konsumerar väldigt lite nya kläder.

    SvaraRadera
  14. Använder lokaltrafik så mycket som möjligt, undviker att ta bilen till affären. Då handlar man också bara det som man verkligen behöver. Undviker att slänga mat, fryser ner den mat som inte blir uppäten. Använder ekologiska tvätt- och städmedel.

    SvaraRadera
  15. Storhandla en gång i veckan, matrester till hönsen som ger oss ägg, egna fruktträd och plocka bär och svamp i skogen. Använder åtminstone en tygblöja/dag på bebisen (sparar >365 blöjor i året). Låna kläder till barnen syskon och vänner emellan, loppisgrejer till födelsedagar och julklapp.

    SvaraRadera
  16. Jag har virkade disktrasor i ekologisk bomull, de är jättebra! Går att använda hur mycket som helst och tvättas i 60 grader.

    Och mitt nästa fina tips är Karis alla loppisar. Man behöver knappt köpa något nytt åt småbarn, varken kläder, skor eller leksaker.

    SvaraRadera
  17. Alltid egen kasse med till butiken, försöker undvika fruktpåsar så långt det är möjligt, bioavfallet packas in i gamla dagstidningar ...

    SvaraRadera
  18. Jag köper aldrig plastkassar i butiken utan har med egna tygkassar, slänger ingen mat- antingen sparar vi till "restdagar" eller så fryser vi ner matportioner, försöker att använda bilen så lite som möjligt och alltid prioritera cykeln, försöker hitta begagnade varor av det som behövs (speciellt mycket nu under första graviditeten) istället för att köpa nya.

    SvaraRadera
  19. Jag klär pojkarna i ärvda kläder, och köper speciellt inte åt lillebror något nytt då allt redan finns. Säljer gamla kläder på loppis. Handlar närproducerat och enligt årstid, istälklet för ekologiska produkter som flygs över halva jorden.
    Ja och så tygkasse i butiken.

    SvaraRadera
  20. Jag köper så mycket som möjligt second hand, både kläder och prylar. Och så ska man, i mån av ork och möjlighet, ta till vara det som finns gratis i naturen: svamp, bär, "ogräs" (till sallader - perfekt!) o.s.v. Då skulle vi inte behöva köpa så mycket importerad frukt och grönsaker. Det skulle jag själv kunna bli bättre på. Men det är mina tips. Second hand och gratis mat som naturen bjuder på.

    SvaraRadera
  21. Loppis - så långt det går! Det blir ju så mycket roligare än nyköpt.
    Och så tygkassar med till butiken.

    SvaraRadera
  22. Jag väljer ekologiska alternativ i affären och vår matkasse har inte blivit dyrare för det. Det gör att vi har mindre spill, för jag känner att jag inte kan/vill slänga bort den lite dyrare maten = allt bli tillrett.
    Köper också ekologiskt kött direkt av eko-bonden.
    Köper inte längre saker/kläder/inredning etc. för köpandets skull och hittar jag det jag/vi behöver på loppis = nice!

    Nina Å

    SvaraRadera
  23. Vi köper nästan aldrig kläder, allting är ärvda paltåer.
    Ibland måste fotbollskor inhandlas.
    Vi äter vilt kött och jag städar med Sonett. Mycket bra ekologiskt allrengöringsmedel.
    Vi köper inte heller andra saker. Har tillräckligt med tavara, men till födelsedag och jul syndar vi rejält.
    Vi värmer vårt hus med flis och sorterar soporna, men vår kompost är en katastrof.
    Vi syndar nog mycket tyvärr och borde skärpa oss.

    SvaraRadera
  24. Till städning räcker det bra med tallsåpa och diskmedel, alla starkare kemikalier är onödiga!

    SvaraRadera
  25. Jag köper så mycket kläder som möjligt på loppis och syskonen ärver av varandra. Kastar ingen mat (hundarna eller gubben äter alla rester:). Stänger av värmen när det inte längre behövs och värmer vatten med ved sommartid. Tvättar endast fulla maskiner tvätt.
    H.Petra

    SvaraRadera
  26. Åh. Det här skulle jag vilja ha.
    Vi återanvänder fruktpåsar tills de går sönder. De funkar ypperligt till hembakt bröd och till lunchlådor och frukt som ska tas till jobbet. Tidigare var de också riktigt bra till tygblöjor som måste bytas utanför hemmet och forslas hem för tvätt.

    Och: vi har ju just köpt en bil med etanoltank!

    SvaraRadera
  27. Jag försöker tänka på hur mycket vi använder bilen. Cyklar då det är möjligt eller kombinerar ärenden då när bilen behövs. -Eva

    SvaraRadera
  28. Tygkassar med till butiken. Kompostera (vilket inte vi kan göra :( ). Virkade/stickade disktrasor. Inte köpa onödiga saker. Inte slänga utan äta upp eller reparera. Släcka lampor i rum där ingen är. inte låta tv:n stå på om ingen tittar på den. Loppis (både köpa och sälja). Ekologiska produkter om möjligt.

    SvaraRadera
  29. Mitt tips är att leva lite långsammare. Planera inköp, laga maten från grunden och bara ta bilen när det är nödvändigt. I stället för att stressa, köra snabbt och trycka in en mikropizza för att sen hinna med aktiviteter kan ju just promenaden och matlagningen vara den roliga grejen. Hos oss fungerar det så att ju mera vi stressar desto mera kortsiktiga, oekologiska lösningar köper vi dyrt. Nytt för oss är försök med en köttfri dag i veckan.

    SvaraRadera
  30. Köp inte plaskassar! Tillverka egen deodorant. Planera matköp noga.

    Mippe

    SvaraRadera
  31. Vårt bästa tips är nog bara att förhålla sig kritiskt till alla konsumtionsmöjligheter och lista ut vilka som är nödvändiga och vilka inte.

    SvaraRadera
  32. Många bra tips ovan jag vill tipsa om att man nu denna årstid har skafferi utomhus utan att du behövt odla något. Björksav = saft/sockerdricka, Maskrosblad funkar utmärkt som sallad, och nässlor passar perfekt som soppa, i gryta eller i plättar. Njut och ät vad naturen ger.

    SvaraRadera
  33. Köper ekologiskt när det finns tillgängligt, köper kläder på loppis, cyklar när det är möjligt, tvättar mattorna i Bennäs på kommunens matt-tvättarställe i stället för i sjön, funderar flera gånger innan man köper någon pryl, använde tyg-blöjor till en viss del när pojken ännu använde. Komposten är en sak jag skulle vilja att fungerar, men ännu har den inte fungerat som jag skulle vilja.

    SvaraRadera
  34. Städar med Enjo, dvs.helt kemikaliefritt! Kastar inte mat, tar med korg och påsar till butiken. Fyndar på loppis, ofta splitternya barnkläder/leksaker. Använder ärvda kläder och andra barnprylar. Shoppar inte i onödan. Sänker inomhus temperaturen och eldar i spisen regelbundet. Sopsorterar. Tyvärr överkonsumerar jag hushållspapper. H. Malin S (fd.K)

    SvaraRadera
  35. Vegetariska rester får kaninerna, hundarna och katterna kött- och fiskrester. Egenodlade grönsaker och frysen full av egenplockade bär. E-tidning ist för pappers. Motionera utomhus ist för dyra gym. Veckohandla. Ett par grader kallare inomhus och yllesockar på fötterna. Att sånt :)

    Hälsn. Marie

    SvaraRadera
  36. Jag prioritetar att köpa både kläder och andra saker av god kvalitet - sånt som håller för flera barn eller flera år för mig själv - resultatet är att jag nästan aldrig har några egna kläder som skulle kunna säljas på loppis. Ströplagg åker då och då i frälsningsarmens låda till välgörande ändamål. Vi använder upp överbliven mat t.ex. genom att ta med som jobblunch

    SvaraRadera
  37. Veckohandlar, fyndar på loppis, sorterar soporna förstås, använder diverse husmorstips och marthaknep vid tvättning och städning för att hålla det så kemikaliefritt som möjligt, cyklar, promenerar eller åker buss när det är möjligt, använder menskopp, försöker köpa plagg och skor som behöver hålla för mycket användning (typ barnens vinteroveraller) i god kvalitet så att de faktiskt håller hela säsongen.

    SvaraRadera
  38. Jag försöker konsumera så lite prylar som möjligt och faktiskt tänka efter innan jag köper något - kan jag få det från loppis i stället, är det bra kvalitet, kan jag låna eller tillverka själv innan jag köper osv... Så försöker jag också hålla ner på köttet och städa kemikaliefritt.

    SvaraRadera
  39. Står över köphysterin i mångt och mycket. Köper sällan kläder åt oss vuxna och väljer tex skor som passar vid många olika tillfällen. Uppgraderar mobilen när den är slut och inte för att den har fel färg eller form eller bokstav eller siffra...Är inte med i FB, ser på andras raketer istället för att köpa egna ;-)Läser nyheter via nätet eller ser TV istället för egen dagstidning. Är däremot dålig på att handla på loppis, skippa bilen, spara mat... /S

    SvaraRadera
  40. Tvättar och städar egologiskt, matsoda, citron, ätikka, enyo.
    Stickar egna disktrasor av loppisfyndade bomullströjor.
    Loppis, ärver av andra och låter andra i sin tur ärva av oss.
    Veckohandlar, köper mat med "röda" lappar.
    Tar tillvara det naturen har att erbjuda bär, svamp.

    SvaraRadera
  41. Mitt bästa tips är att städa med miljövänliga produkter, till exempel ättika eller tallsåpa!

    SvaraRadera
  42. Jag köper bara kläder som är helt perfekta. Och som jag vill ha så mycket att jag inte kan gå ut ur affären utan det. Tidigare köpte jag mycket bara för att jag ville ha nytt. Köper nästan all inredning på loppis. Målar om och fixar. Tycker det blir finast så. Kram!

    SvaraRadera
  43. Vi planerar alltid veckomeny och inköpslista för veckohandling därefter. Tygkassar med till affären. Lånar/ärver nästan alla kläder till barnen och även mammakläder som man använder så kort tid.

    SvaraRadera
  44. Duschar, städar och tvättar kläder med eko tvättmedel/shamppo, köper mycket ekologisk mat.mm.

    SvaraRadera
  45. Jag har ingen dator, dock smartphone, det fungerar bra. Funderar mycket på om alla hushåll faktiskt behöver ha datorer? Finns mycket tid för mig att göra annat när jag inte slösurfar. Har några få bloggar jag följer, då blir det lagom med inspiration också, inte överväldigande...
    Funderar noga igenom varje loppisköp/fynd också. Konsumtion är konsumtion, även på loppis.

    h. johanna ö

    SvaraRadera
  46. Jag driver upp mina trädgårdsväxter från frö och delar plantor istället för att köpa växthusodlade.

    SvaraRadera
  47. -ha med egen kasse till butiken
    -tillverka själv istället för att köpa fabriksproducerat
    -återanvänd
    -planera matinköpen och impulshandla inget!
    -tvättnötter o eteriska oljor (för god doft), ättika tar bort
    svettlukten
    -loppis
    -konsumera mindre

    SvaraRadera
  48. - Pyri ostamaan huonekalut kierrätettyinä. (Nettihuutokaupat, kierrätyskeskukset, vanhan tavaran liikkeet ja kirppikset) Jos oon pakko ostaa uutta, niin osta laadukasta, joka kestää isältä pojalle.

    - Lajittele kaikki jätteet. Hanki komposti ja lajittele enregiajäte.

    - Kiinnitä ostoksissasi huomiota tuotteen pakkaustapaan ja pakkausmateriaaliin käyttöön. -> pystyt näin vähentämään jätteen määrää.

    - Osta kesällä tuoretuotteet torilta.

    - Hanki viljelyspalsta, kasvata vihanneksia omalla tontilla/parvekkeella/ikkunalaudalla.

    - Vaihda pikkuhiljaa kodin puhdistusaineet ja kosmetiikka luonnonmukaisiksi.

    - Lpeta kertakäyttökulttuuri ja vähennä kulutusta. Kaikkea ei tartte saada ja ostaa just ja nyt.

    T. Untuvaa

    SvaraRadera
  49. Det mesta är väl sagt, men det jag nu kommer på att vi gör: tygkassar, syr egna kläder, syr nytt av gammalt, använder söndriga strumpor en sista gång att städa wc med, reser nästan inte alls, söker på loppis om det är något vi behöver /a-k

    SvaraRadera
  50. jag vill vara med, mitt bästa tips är det klassiska att inte slänga mat. Det är inte svårt bara man tänker igenom veckohandlingen. Både ekonomiskt och miljövänligt.

    SvaraRadera
  51. Listan kan göras lång men vi börjar med: Loppis. Roskisdyk (kan inte förstå varför folk SLÄNGER fian brukbara möbler,lampor,skor,kläder..Alla min jeans fick jag ur en av tre påsar fyllda med perfekta märkeskläder i just min storlek som lämnats på golvet i roskishuset!).Har ingen bil i vår 5-personersfamilj. Syr,limmar och fixar trasiga saker. Har nästan enbart secondhand möbler. Har en kolonitott där jag odlar allt mellan himmel och jord. Vattnar självklart blommor och mat på balkongen och inne med akvariernas vatten och har stora vattenkärl på kolonitotten. Har inte heller rest på åtta år..

    SvaraRadera
  52. Mitt tips är att delta i denna typ av lotteri för att slippa ödsla naturresurser för att ta sig till en butik och köpa Jurlique-produkter.
    Men annars så där på allvar: skippa köttet! Eller ät åtminstone enbart glada djur.

    SvaraRadera
  53. Ät mindre! Det är verkligen det bästa vi kan göra för både kroppen och världen. Dessutom smakar allt så mycket godare efter en fastedag. Gör mer, ät mindre. Ätandet i sig är så socialt betingat. Vi kan umgås utan att bulla upp före vi måste bara lära oss det på nytt.

    Mat med måtta

    SvaraRadera