15 april 2013

Klädvård III

Ja, ni vet kanske hur det är. Man har ett par strumpbyxor. De går sönder under fötterna. Och så slänger man bort hela härligheten bara för att en liten procent av dem har gått sönder.

Det är dumt. Dumt och oekologiskt.

Dessutom är strumpbyxor ganska dyra. Det lönar sig att inte kassera dem dem, både av ekologiska och ekonomiska skäl. För det finns flera snabba åtgärder som förlänger deras liv.

Det snabbaste sättet är kanske att som Pia sätta ett annat par strumpbyxor (eller som jag, ett par strumpor) under. Då gör det inte något att strumpbyxorna har hål. Men det ser lite slarvigt ut.

Det näst snabbaste sättet är att klippa bort fötterna och använda dem som tajts. Så gör Mia, så har jag också gjort.

Ett nästan lika snabbt, och ännu snyggare sätt (som dock kräver en symaskin) skall jag redogöra för här. Denna metod gör dessutom att avfallet från strumpbyxorna blir lite mindre än om man bara klipper av fötterna och slänger dem.

Gör så här:

Tag ett par strumpbyxor med hål på. (Dessa är inte representativa för hur våra barns strumpbyxor ser ut när de har hål på sig. Det brukar vara värre, mycket värre, innan de får en renovering.)

Avlägsna strumpbyxans fötter med sax. Gärna på samma höjd på båda byxbenen.


Klipp ut den mittersta delen av foten. Den brukar oftast inte ha hål utan går att återanvända som mudd.

Vik muddarna dubbla med rätan utåt. Vänd strumpbyxorna ut och in.


Stoppa in en av de dubbelvikta muddarna i byxbenet så att strumpbyxans räta ligger mot mudden. Om du är ambitiös kan du nåla. Jag är lat och nålar nästan aldrig. Se till så att alla tre tygdelarna (muddens två och strumpbyxans ena) ligger ovanpå varandra.

Sy ihop. Det går bra att använda en vanlig symaskin också, då syr man med sicksack.

När det är klart ser det ut så här. Det kan också se prydligare ut ifall du väljer att byta symaskinens tråd till en som matchar strumpbyxorna du håller på att reparera. Men gör du det så förlorar du tid. Och eftersom sömmen ändå hamnar på insidan av strumpbyxan är det inte så stor skillnad. 
 
Vänd strumpbyxorna, som nu har förvandlats till tajts, ut och in. Du har gjort en miljögärning! Och så har du dessutom sparat lite pengar eftersom du slipper köpa nya strumpbyxor.8 kommentarer:

 1. ah, sånt här är så underbart atavistiskt.
  Vi klipper bara rätt av och omvandlar strumpisar till kalsonger och fötterna till handdockor med knappögon.
  Jag brukar ha som regel att lappa håliga strumpisar högst två gånger innan jag förvandlar dem till långkalsonger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med handdockor. Måste provas nångång när jag känner mig extrahurtig.

   Radera
 2. Aaah. Kanske jag ska ta mina avklippta strumpisfötter till en ny nivå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Du kommer att känna dig som en smart naturvän, åtminstone en stund!

   Radera
 3. Underbart! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Jättebra tips! Mina egna stumpbyxor går mest sönder på benen och det kan man inte göra så mycket åt, men om jag en vacker dag får barn med söndriga strumbyxfötter ska jag komma ihåg det här.

  SvaraRadera