5 februari 2013

Rapport från hönsgården

Lika som i Molpe är det tydligen vår i luften också här, för två av våra hönor har börjat ruva. Prippi, som är vår ärkehöna (förra året ruvade hon fram tre kullar), och Lillan, som är en korsning mellan en Bankiva (en indisk urhönsras) och en värphybrid (en ras som tagits fram främst för att värpa ägg, och som alltså borde ha ruvbeteendet helt bortavlat) har båda lagt sig i var sitt rede och är ovilliga att flytta på sig. Nog är det ju trevligt med kycklingar, men jag tycker de kunde vänta ännu. Det är så kallt. Och vi har så många höns redan.

De övriga lägger ägg så det står härliga till. En dag förra veckan gjorde vi först omelett till hela familjen (dit gick det åtta ägg) och sedan makaronilåda (som förbrukade kanske sex ägg, tror jag). Efteråt räknade vi hur många ägg vi hade kvar. Jag vill minnas att vi kom till 59. Sedan dess har vi sålt lite ägg och hönsen har lugnat sig, så nu vår vi bara sex eller sju ägg om dagen. Tur att vi älskar ägg. Och tur att de är en sån fröjd att titta på.

4 kommentarer:

 1. Åh herregud som jag vill ha höns!!! Och ägg och kycklingar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte så att ni bor i hus? Man kan nog gott ha lite höns på bakgården, man behöver bara en bur och ett par tillstånd. Det fixar ni!

   Radera
 2. Åh ja. Vi har också Fiat som ruvar. Hon började efter jul och ligger fortfarande. Vi ville INTE ha kycklingar då jag själv skulle kläckas så vi har plockat bort ägg från henne. Nu har våra agustikycklingar börjat värpa så vi får två-tre småsmå ägg om dagen plus pip och lottas ägg. Och då bor ju två äggallergiker i familjen så vi två övriga har fullt sjå att äta upp det som produceras ute i hönshuset. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just nu när sommarkycklingarna riktigt har fått upp farten som det sprutar ut ägg från alla håll och kanter. Jobbigt med äggallergi, just den varianten har vi tack och lov sluppit. Tur att ni inte alla har drabbats. Och ägg är en uppskattad present om man får för många. Har vi märkt :)

   Radera