17 februari 2013

Mammabubblan

Ni vet den där mammabubblan som det pratas om. Den som man går in i den där första tiden med en nyfödd bebis. När omvärlden slutar spela stor roll och hemmet känns som ett alldeles tillräckligt stort universum och som en alldeles lagom utmanande plats. Mammabubblan alltså. Ja. Just den.

Det känns som om jag redan är där. Mitt sociala liv sker (nästan helt) uteslutande på jobbet. När jag kommer hem ligger jag bara på sängen, med undantag för korta matpauser. På helgerna planerar vi inte in några program alls längre. Det finns inte plats för det i det här läget.

Igår gick vi i och för sig en sväng på loppis för att leta efter hockeyhjälmar åt barnen. Sen fick jag ligga på sängen resten av kvällen på grund av att jag fick så ont i mina fogar. Idag har jag också tillbringat största delen av tiden på sängen. Min trettitreåriga lekamen tar mycket hårdare på en graviditet än vad den gjorde som tjugofem eller tjugosju. Elände.

Det är TUR att jag tycker om att läsa. Och TUR att jag är så trött att jag inte får tråkigt. Och att jag har en familj som kommer och pratar med mig med jämna mellanrum.

5 kommentarer:

 1. Jag känner igen det där fenomenet. Jag tyckte att jag levde i mammabubblen hela den frärde graviditeten. Jag räknade dagarna som jag måste vara på jobbet. Och jag hade inga behov att göra något eget på fritiden. De första månaderna efter babyn hade fött, var jag också mycket mer hemma än jag brukar vara. Och nu känns det så härligt att jobba igen. Allt har sin tid! Jag tror att det är bra att man lyssnar på sig själv och sina egna behov! Då mår hela familjen bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror också att det är bäst så här. Eftersom jag har gått igenom två graviditeter och spädbarnstider förr så VET jag ju att det är ett övergående tillstånd och kan kasta mig in i det på ett helt annat sätt än jag hade ro att göra förr. Så kanske det var för dig också?

   Radera
 2. En orsak till att du är mera trött nu är säkert också att du har ett nytt jobb. För mig tar det väääldigt mycket energi de första månaderna även om jag inte har varit gravid.

  Bävar för att börja på nån ny arbetsplats för femtielfte gången eller att hoppa in som vikarie lite här och där. Man har ju ändå 2 barn som ska skjutsas till olika ställen plus en 9 åring som man får fundera över hur han klarar sig när han inte är i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut tror jag du har rätt i att det nya jobbet också gör mig tröttare. Man kan inte göra något på rutin när man inte har någon rutin. Kan förstå din bävan. Men det går nog bra bara man vänjer sig, tänker jag. Man får ge sig lite tid bara.

   Radera