1 november 2015

Karamellpopcorn

Jag testade popcornen igår. Det blev SÅ gott! Här kommer receptet:

Värm upp 1,5 dl grädde i en kastrull. Det ska inte koka.

Mät upp 2,5 dl socker i en kastrull. Låt smälta. Rör hela tiden. Det är klart när allt socker har löst upp sig och blivit ljusbrunt (akta dig, det är fruktansvärt hett!). Klicka i totalt 100 lite kallt smör och låt smälta. Häll i grädden och rör om. Ha i 1/4 tsk salt och 1/2 tsk soda. Häll upp karamellsåsen i en glasburk och låt svalna till rumstemperatur. Du kan t.ex. ställa ut den på trappan så går det snabbare.

Poppa 5-6 liter kastrullpopcorn. Salta.

Värm ugnen till 150 grader. Förbered tre plåtar med bakplåtspapper på.

Häll upp popcornen i en stor skål, slå över såsen och blanda ordentligt tills alla popcorn har fått ett tunt lager karamellsås över sig. Bred ut popcornen på plåtarna och ställ in i ugnen i ca 10-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Om popcornen sitter fast i varandra går det lätt att bryta loss dem.

Förvara karamellpopcornen i en glasburk med lufttätt lock. (Fast det är egentligen helt lönlöst att förvara dem, de tar ändå slut på en gång.)

2 kommentarer:

  1. Alltså ursäkta vår urdåliga humor, men nu har jag och Marcus fnittrat jättelänge åt att det ska vara 100 lite(r) kallt smör i smeten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Lika usel humor har jag själv, började förstås fnissa hejdlöst nu när jag såg min felskrivning. Tänker inte ens ändra det. Man kan fritt tolka enheten: liter? Pund? Meter? Grader? Kanske några nya (extremt flottiga) recept uppstår på kuppen?

      Radera