5 november 2015

Kan du skriva skrivstil?

Jag skriver ganska sällan för hand numera. Listor, javisst, och korta anteckningar, gärna. Men längre texter skriver jag så gott som alltid på dator.

Idag på kaffepausen (älskar att ha en arbetsplats där man får ta paus och vara social!) började vi prata om skrivstil och handstil och lettering workshops, som blir allt populärare.

Min årgång (1979) var den sista som fick lära sig den gamla skrivstilen. Man fortsatte visserligen med skrivstil, men den nya varianten var mycket mindre dekorativ än den vi hade lärt oss. För några månader sedan provade Caj och jag (han är också -79) om vi fortfarande kommer ihåg alla versaler i skrivstilsalfabetet. Med gemensamma krafter lyckades vi skriva ner alltihop. Och det är ju faktiskt ett rätt vackert alfabet, med alla krokar och slängar.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att man inte längre får lära sig den i skolan. Kanske man kunde ha den på bildkonst, eller som tillval eller något? Det handlar ju uttryckligen om dekorativ skönskrivning. Och med tanke på trenden med lettering workshops som dyker upp överallt kan man ju anta att intresset för att skriva vackert inte alls har försvunnit någonstans.

Men det finns en praktisk aspekt också: jag har till exempel märkt att mina barn inte kan läsa sånt som min farmor har skrivit, eftersom de aldrig har lärt sig skrivstil. Snart måste man alltså vara en aktiv bokstavsentusiast för att kunna tyda det som skrivits bara tre generationer bakåt.

Förr, när man inte skrev allt på dator, var det förresten en egen grej med handstil. Jag minns i högstadiet, hur jag plötsligt kunde få för mig att byta handstil, börja skriva bokstaven g eller a på ett annat sätt, experimentera med lutningen, eller så. Växla mellan skrivstil och tryckbokstäver, eller versaler. Jag undrar om man gör sånt numera när man inte skriver lika långa texter för hand längre.

Vårt samtal under kaffepausen (jag drack te, för alla som undrar) fick mig också att tänka på att det behov dagens lettering workshops fyller kanske skötte sig själv förr, när man skrev mera för hand. Lite på samma sätt som att man förr bakade surdegsbröd eftersom man behövde bröd att äta, medan det nu är en uttalad hobby.

En annan sak jag undrar över är vad som händer med hjärnan när man (ja, jag också) alltid skriver på tangentbord. Ett klassiskt skrivknep om man har fastnat är ju att man skriver för hand, det är som om det motoriska skrivandet, rörelserna i handleden, skulle öppna låsningarna i hjärnan. Blir man dummare av att bara knattra fram texter på tangentbord?

När jag pluggade till studenten minns jag att jag skrev av alla grammatikkompendier vi hade fått, för hand, i en liten bok. Jag har för mig att jag hade ganska bra koll på grammatiken just runt den tiden. Vet inte om det hade något att göra med handskriften, men det är väl en erkänd studieteknik, att för hand skriva av det man ska lära sig?

På sista tiden har jag märkt att jag ganska ofta skriver med versaler. Det är inte alltid supersnygga, men det gör åtminstone att jag kan läsa vad jag har skrivit, min handskrift har blivit gräslig under de senaste åren. Kanske jag borde öva mer?

Hur skriver du?

5 kommentarer:

  1. Intressanta tankar. Jag minns också hur jag kunde komma på att byta från en sorts lilla a till den andra sorten med jämna mellanrum, och hur det alltid dröjde några skrivna ord innan man hade vant handen vid det nya. Jag bytte rätt ofta, kanske har det påverkat mig för idag när jag skriver för hand hinner jag byta handstil tre fyra gånger per skriven sida, helt utan varken mening eller mål. Men det var ju dåtidens typsnittsbyte på låg nivå.


    SvaraRadera
  2. Skrev inköpslistan senast med skrivstil. Efter "ananas" lade jag till, "vackraste ordet skrivet i skrivstil. Sen gick jag runt i affären och beundrade min handstils ananas. :) (Nu tar alla en penna och skriver ananas.)

    För övrigt insåg jag samma med handstilen. Jag har varit totalt i denial och förnekat att min handstil förfallit, tills jag såg min handskrivna text en dag... Knappt så jag lyckas hålla mig till samma sorts A i en text längre. För att inte tala om problemet att man själv kan läsa vad det står men ingen annan. Men det är ju så sällan man skriver annat än sitt namn numera, och då oftast med den slarvigaste kråkstilen...

    SvaraRadera
  3. Som journalist skriver jag så gott som ALLA intervjuer för hand (då jag inte intervjuar för radio), så jag skriver rätt mycket för hand. Drömmer om att köpa en stor skrivbok och inleda varje dag med 15 minuter friskriv. Bara för att och utan att ha några krav alls. Så nu ska jag bara köpa den där boken!

    SvaraRadera
  4. Normalt med små bokstäver men skriver jag längre (typ dagbok) så blir de slarvig blandning av skrivstil/små bokstäver för det går fortare. Ibland kan jag skriva med skrivstil bara för skojs skull å för att de ser så fint ut :)
    -Pia

    SvaraRadera
  5. Jag skriver fortfarande för hand t ex då jag gör anteckningar på föreläsningar, skriver i min kalender (japp, papper), inköpslistor, listor. Skriver med små bokstäver alltså textar, men kan nog ännu skrivstil. Gillar dock inte bokstaven r. Minns också att jag ändrade bokstäver, speciellt a och g. Så klart.

    SvaraRadera