6 februari 2014

Malins goda semlor**

Jag medger att det kändes lite underligt att prata om mig själv i tredje person där i rubriken. Nu då det har konstaterats skall ni få receptet.


50 g jäst
3 msk psylliumfrö
1,5 l vatten
3 dl havregryn
2 dl havrekli
1,5 msk salt
3 dl frön (pumpa-, solros-, linfrö eller en blandning av alla)
1 dl sirap
5 dl grahammjöl
3 dl rågmjöl
20 dl vetemjöl

Lägg psylliumfrön i blöt en stund i det ljumma vattnet, jag vet inte om det har nån effekt men jag har en känsla av att det är bättre än att bara hälla i dem, ouppmjukade! Smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt, sirap och det ljumma vattnet (inklusive psylliumfrön). När allt har lösts upp, blanda i resten av ingredienserna och knåda (eller låt en maskin göra jobbet åt dig, det är lättare) i minst 10 minuter. Låt jäsa 2 timmar. (De här två sista elementen är de viktigaste för att bröden ska bli bra!)

Värm ugnen till 200 grader. Häll ut degen. Dela in den i fyra delar. Kavla ut en del åt gången till en platta som är 1-2 cm tjock. Dela in plattan i lämpligt stora fyrkanter med hjälp av en degskrapa eller en kniv. Lyft över bitarna på en plåt eller ett bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön, pumpafrön eller solrosfrön eller vad som helst som låter gott och ser läckert ut.

Grädda varje plåt direkt (de behöver inte jäsa destomer) i ca 15 minuter. Ät med smör och ost och grönsaker eller något annat som gillas. Semlorna är perfekta att frysa, skär upp dem innan frysningen så går de att tina i brödrosten.

Jag bakar de här bröden (eller snarlika, de varierar ganska mycket beroende på vad vi har för ingredienser hemma. Nu låter jag van, visst?) ungefär en gång i veckan eller en gång varannan vecka.

**inte fastlagsbullar utan hederliga "kuvertbröd" som man skulle säga nån annanstans.

4 kommentarer:

 1. Är psylliumfrön ngt vanligt som går att köpa i butiker som typ m-market i Nykaabi? Jag har inte hört om dem förut.
  Hälsningar MalinW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt mina på hälsoboden och på Vegana här i Jakobstad. Det finns nog i Nykarleby också (tror jag har köpt en gång på S-Market) men då är de mer som flingor... men det funkar också!)

   Radera
 2. Mina barn bad mig hälsa och tacka för ett toppen recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurra! Vad tur för mig att de gillade semlorna, annars hade jag fått skämmas över min dåliga smak, hehe.

   Radera