28 april 2017

Matlistan

Linn skrev om potatis på sin blogg, och jag, som hade tänkt på samma sak för bara nån dag sedan, berättade om mitt beslut att försöka få in mera potatis i maten hos oss, eftersom vi faktiskt äter jättelite av den varan nuförtiden. Jag gissar att det beror på följande två orsaker:

 1. Att vi enbart äter vegetariskt här hemma. Det låter kanske ologiskt, för potatisen är ju inte ett djur, men eftersom man ofta äter potatis med kött, bytte vi kanske omedvetet ut hela konceptet då vi började med helvegemat. Om man äter mycket grönsaker kräver de en del förberedelser och då kanske man väljer något tilltugg som inte ska ansas, skalas och hackas eller rivas.
 2. Det tar så länge att skala och koka potatis. "Så länge." Fånigt att tänka så, det tar ju faktiskt inte länge alls, men det tror man då man står där och funderar på vad man ska servera.

Linn efterlyste folks matlistor, och eftersom jag handlade idag kan jag berätta för er exakt vad vi ska äta de inkommande dagarna.

När det gäller mat är vi nämligen superorganiserade här i huset. Inför varje vecka gör vi en ny veckoplanering, handlar mat enligt den, allt på en gång, och följer listan (rätt så) noggrant. Vi slänger väldigt sällan mat, dels för att hönorna äter upp det mesta av det som blir kvar på tallrikarna och dels för att vi har planerat så bra att det brukar gå jämnt ut. Den bästa känslan är när vi lyckas äta upp de sista matresterna samma dag som vi ska veckohandla för följande vecka. Så tillfredsställande när man gissar rätt och allt klaffar, och går jämnt ut. Ah!

Den som lagar maten får välja fritt från listan enligt vad hen känner för att kocka, trygg i vetskapen om att alla ingredienser finns hemma. På listan, som hänger på köksfläkten, skriver vi också alltid ut i vilken bok och på vilken sida recepten hittas, så man inte behöver leta. Det är ett superbra koncept som vi har kört i över tio (!) år redan.

Nåja. Nu till listan:

 • matvete med grönsaker och gorgonzola
 • pasta bolognese på belugalinser, och sallad
 • linscurry i röd kokos + ris, sallad
 • morotsbiffar + potatis och lingonsylt, sallad
 • risgrynsgröt + smörgås
 • rödbetsbiffar och klyftpotatis med limeyoghursås och sallad
 • plättar med röda linser
Ganska mycket gott, va? Jag ser särskilt fram emot rödbetsbiffarna (dem älskar alla utom Edda), risgrynsgröten och plättarna. Ja det andra också, förresten. Det är jag som har planerat listan den här veckan, så jag tog sånt jag var sugen på att både göra och äta. Är det månne vanligt med sådana här system?

2 kommentarer:

 1. Var hittar jag recept på rödbetsbiffarna? Sitter och planerar veckomatsedel (tack för inspirationen! Det är nu andra veckan i rad jag faktiskt lyckas, haha) och blev plötligt sugen på just rödbetsbiffar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar ett foto ur boken och skickar åt dig på messenger!

   Radera