- Att vi enbart äter vegetariskt här hemma. Det låter kanske ologiskt, för potatisen är ju inte ett djur, men eftersom man ofta äter potatis med kött, bytte vi kanske omedvetet ut hela konceptet då vi började med helvegemat. Om man äter mycket grönsaker kräver de en del förberedelser och då kanske man väljer något tilltugg som inte ska ansas, skalas och hackas eller rivas.
- Det tar så länge att skala och koka potatis. "Så länge." Fånigt att tänka så, det tar ju faktiskt inte länge alls, men det tror man då man står där och funderar på vad man ska servera.
Linn efterlyste folks matlistor, och eftersom jag handlade idag kan jag berätta för er exakt vad vi ska äta de inkommande dagarna.
När det gäller mat är vi nämligen superorganiserade här i huset. Inför varje vecka gör vi en ny veckoplanering, handlar mat enligt den, allt på en gång, och följer listan (rätt så) noggrant. Vi slänger väldigt sällan mat, dels för att hönorna äter upp det mesta av det som blir kvar på tallrikarna och dels för att vi har planerat så bra att det brukar gå jämnt ut. Den bästa känslan är när vi lyckas äta upp de sista matresterna samma dag som vi ska veckohandla för följande vecka. Så tillfredsställande när man gissar rätt och allt klaffar, och går jämnt ut. Ah!
Den som lagar maten får välja fritt från listan enligt vad hen känner för att kocka, trygg i vetskapen om att alla ingredienser finns hemma. På listan, som hänger på köksfläkten, skriver vi också alltid ut i vilken bok och på vilken sida recepten hittas, så man inte behöver leta. Det är ett superbra koncept som vi har kört i över tio (!) år redan.
Nåja. Nu till listan:
- matvete med grönsaker och gorgonzola
- pasta bolognese på belugalinser, och sallad
- linscurry i röd kokos + ris, sallad
- morotsbiffar + potatis och lingonsylt, sallad
- risgrynsgröt + smörgås
- rödbetsbiffar och klyftpotatis med limeyoghursås och sallad
- plättar med röda linser
Var hittar jag recept på rödbetsbiffarna? Sitter och planerar veckomatsedel (tack för inspirationen! Det är nu andra veckan i rad jag faktiskt lyckas, haha) och blev plötligt sugen på just rödbetsbiffar.
SvaraRaderaJag tar ett foto ur boken och skickar åt dig på messenger!
Radera