21 augusti 2015

Jag har: ett kapat bankkort

Igår hände något mycket underligt. Jag berättar det åt alla, så ursäkta om du som läser det här har hört det förr. Men stoppa pressarna! Mitt bankkort blev kapat!

Så här var det: i onsdags köpte jag en flygbiljett. På torsdagen när jag skulle betala med kortet i Prisma (och hade handlat för 150€, bland annat glass och mjölk) fungerade det inte. Jag drog mig till minnes att nån från banken hade försökt få tag i mig tidigare under dagen, men aldrig ringde upp igen. Medan jag stod där i kassan och jonglerade potatisar med ena handen och Edda med den andra ringde jag (samtidigt, jag är en supermänniska, jag vet) upp banken igen och fick veta att de hade noterat skumma aktiviteter på mitt kreditkort. Någon hade handlat en flygbiljett med svenska kronor (det var ju jag). Någon hade försökt handla något annat för 8000 kronor (det var INTE jag) och någon hade försökt, men kanske misslyckats, med att använda ännu mer pengar från kontot. Så de spärrade kortet.

När jag tänkte efter hade faktiskt sky-tours sida hakat upp sig efter att jag knappat in alla koder och innan jag hade fått nån bokningsbekräftelse. Eftersom inget hände stängde jag ner sidan och började om från början, och när allt funkade som det skulle den här gången tänkte jag inte på det. Men tydligen hade någon hunnit ta sig in på mitt kort under den korta tiden.

Nu vet jag ju inte alls hur sånt här fungerar, jag är
1) överraskad över att nån robot på banken upptäckte det så snabbt och varskodde
2) förvånad över att det här faktiskt hände mig (man hör ju bara om sånt här, det händer inte ens åt nån man känner i vanliga fall).
3) tacksam över att jag inte behöver betala de falska kostnader som eventuellt dras från kortet
4) jättejätteglad över att kassörskan vid Prisma stängde kassan, väntade tills jag hade rett ut det hela och dessutom plockade i och körde ut alla varor tillbaka till sina ursprungliga platser.

Japp, trots att det här hände, eller kanske till och med lite på grund av det tänker jag mig att människan i allmänhet är god.

(och sen inser jag hur navelskådande den åsikten är i förhållande till världsläget)

4 kommentarer:

 1. Det har faktiskt hänt mig också, vet inte riktigt hur men det hände när jag var på en resa till Island via Köpenhamn. När jag var tillbaka i Göteborg fick jag ett samtal från banken som undrade om jag hade varit i Argentina eftersom någon där hade använt upp allt som fanns på mitt kreditkort. Så knäppt! Fick dock tillbaka alla pengar, och var nog i slutändan mest nyfiken på vad mina pengar hade använts till... Men det känns märkligt när det händer för precis som du skriver är det ingenting man tänker att ska hända en själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men va, du också?! Tur att du fick tillbaka pengarna. Hoppas jag får det, jag med :)

   Radera
 2. Samma hände mig i dag. :( Märkte redan igår att det inte gick att tanka, apparaten godkände helt enkelt inte mitt kort, varken debit eller credit. Ringde själv banken där de meddelade att mitt kort var spärrat sedan i morse på grund av skumma aktiviteter. Nån hade försökt lyfta hundratals euro i Richfield, tror jag det var. Det är ju USA. Inte vet jag heller när uppgifterna kapats. Skrämmande. Som tur torde inga pengar ha försvunnit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vad värdelöst! Jag kollade just mitt kontoutdrag och det är nån på samma site som jag beställde resan från som har lyft över 800€. Gulp. Som tur verkar banken mån om att jag ska få tillbaka pengarna.

   Radera