12 mars 2015

Gör egen play doh

Varje förmiddag hör det till rutinen att Edda ber mig ta fram vår vaxduk så hon kan måla/rita eller leka med peijou, som hon säger. Play Doh, alltså. Under sportlovet försökte jag mig på att göra Play doh enligt ett recept jag hittade på nätet. Det var en total flopp. Men häromdagen, när jag öppnade en receptbok, flög en lapp ut. En lapp med ett play doh-recept som jag VET att är bra, eftersom jag gjorde det flera gången när stora barnen var små. Så i dag rörde jag ihop en halv sats (på fem minuter, det går på riktigt jättesnabbt) för att ersätta den smuliga, halvtorkade köpis-play doh:n vi hade i skåpet. Nu vill jag dela med mig av receptet så ingen annan får för sig att begå samma misstag som jag gjorde för några veckor sedan. Kör igång!

Play Doh
(den här satsen blir stor, jag halverade den, det blev ändå mycket)

5 dl vetemjöl
2 dl salt
1,5 msk olja
2 tsk citronsyra
5 dl kokande vatten
karamellfärg

Blanda alla torra ingredienser i en skål och alla våta i en annan. Rör därefter ihop innehållet i skålarna med varandra tills du har en sammanhängande massa som släpper från kanten. Låt svalna lite innan du kör ner händerna i degen så du inte bränner dig. Klart!

2 kommentarer:

  1. Är det där något liknande som trolldeg, eller blir det som modellera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som amerikansk (?) play doh, alltså som trolldeg som hålls mjuk och smidig och som inte ska torka, utan lekas med...

      Radera