23 januari 2015

Damma mattor

Hur gör ni när ni dammar mattor? I Jakobstad klättrade vi oftast upp på barnens rutschkaneavsats (utomhus, ja) med alla mattor och dammade dem därifrån, här har vi inte någon hög plats att stå på. En gång bar jag ut en stol och stod på den och dammade. Det kändes inte helt hundra.

Hur gör ni? Piskar ni dem? Dammsuger ni dem? Dammar ni dem? Från balkongen, en stol eller annat? Är ni långa eller korta? Hur räcks ni? Eller har ni inga mattor?

Som ni ser är det här ett stort bekymmer för mig. Det skulle gå ganska snabbt att städa här om det inte vore för mattorna. (Det är bra att jag har något att skylla på.)

13 kommentarer:

 1. Ett knep som löns att testa är att borsta mattan med en rotborste. Det låter konstigt, men det verkar funka ganska bra som första åtgärd om man inte vill ge sig ut för att piska mattorna.

  SvaraRadera
 2. Ibland dammsuger jag dem (liten städning), ibland damma ifrån balkong, ibland vid terrassen (mannen i ena ändan jag i andra). Skakar av och tvättar alla som är =< 80 x 120 i bykmaskinen rätt ofta.

  SvaraRadera
 3. Vi dammsuger mest, små mattor skakar jag. Stora har vi bara två, och dem dammar vi på en ställning som väl egentligen är menad för att hänga kläder på som en extra klädstång hemma, jag vet inte ens vad den heter. Den har två ihopfällbara långa ben som man viker ut och lägger en stång över?? Travis kallar det en "A-frame" på engelska.

  SvaraRadera
 4. Jag har en stor "flåsa-matto", du vet, de väger 500 kg och samlar damm på ett mycket effektivt sätt. Det finns ingen piskställning där jag bor. Jag vill också ha tips för jag har en obehaglig känsla av att dammsugning inte tar bort allt. Man kanske kan knyta fast den i bilen och köra väldigt hårt? MVH YD

  SvaraRadera
 5. Vi har bara två mattor i hela huset, en bilmatta i ett av barnrummen och en liten matta under gungstolen, annars nöter den parketten. Båda skakar/dammar jag av utomhus bara vanligt stående. Bilmattan är inte så jättestor. Sen brukar de få vädra av på mattpiskställningen. Ja, en sån ställning har vi och även en mattpiska, men den sistnämnda använder jag sällan. Ibland dammsuger jag bilmattan. Den lilla mattan ryms i tvättmaskinen så ibland tvättar jag den.

  SvaraRadera
 6. Jag har bara två stora mattor i hela huset. Har aldrig haft piskställning. Två starka hjälps åt och slår mattorna (som man slår lakan), men det sker kanske ett par gånger i året. Annars dammsuger jag dem och om det är minusgrader och mjuksnö brukar jag föra ut dem i snön, vända dem där. Otroligt mycket smuts försvinner från dem då (det ser man på snön...) de blir fräscha och doftar härligt efter en snötvätt.

  SvaraRadera
 7. Finns mattvätt och ställningar på Näbben, med vatten sommartid.

  SvaraRadera
 8. Jaaa, alltså det funkar uppenbarligen inte att slänga mattorna i en hög vid dörren och vänta på att en längre person (min man) ska damma dem.. De ligger oftast där tills vi ska få gäster och städar undan dem i pannrummet eller uthuset. Så har vi plötsligt löstproblemet att damma dem, och får istället fundera på när vi ska tvätta dem.

  SvaraRadera
 9. Vi har bara små mattor, just för att det är så urjäkligt att damma de stora. Men det där med bilen låter ju som en bra idé. :-)

  SvaraRadera
 10. Eftersom vi bor på första våningen och det bara är gräsmatta nedanför brukar jag damma mattor från balkongen. Annars har vi en piskställning på gården, men man får inte piska på söndagar och det brukar vara då jag kommer på att mattorna borde piskas... Mest dammsuger jag ändå bara, och innan jag hade dammsugare använde jag rotborste.

  SvaraRadera
 11. Jag brukar försöka damma av dem i pudersnö, då det finns sådan. Är ganska effektiv snabb "kemtvätt".

  SvaraRadera
 12. Det här med rotborsten, jag gillar det tipset.

  SvaraRadera