17 augusti 2014

Vad får ett hus kosta?

Vi tittar lite på hus här hela tiden, trots att vi verkligen inte är redo att köpa något i nuläget. Men det är intressant. Husen är mycket dyrare här än vi är vana med. Nu tänkte jag göra en liten gallup: vilket pris tycker du är lämpligt för ett hus du skulle kunna tänka dig att köpa. Alltså inte så där att "ja, jag vill köpa ett lyxhus för 1€" utan mer realistiskt: vilket pris är du beredd att betala för ett hus du vill bo i. Var går gränsen, liksom, vad uppfattar du som ett normalt pris på ett hus? Och var bor du? Det är ju ganska avgörande för uppfattningen om vad ett hus är värt. Utveckla gärna resonemanget också, om du orkar!

(Obs: du har inget ansvar, om du skriver att 800 000€ är lämpligt för dig betyder det inte att jag rusar iväg och köper ett hus för 800 000€ och skyller på dig sen när jag blir ruinerad.)

21 kommentarer:

 1. Bra och intressant fråga som jag funderat en del på. Menar du förresten vad man har som ekonomisk smärtgräns eller vad man teoretiskt tycker är rimligt? Jag tycker att hus generellt sett kostar vansinnigt mycket. Men att vi nappade ett med med hemult pris. Därför bor vi också i Karis och inte i Helsingfors.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både och! Vad har du för smärtgräns och vad är rimligt i teorin! Tell me!

   Radera
  2. Smärtgräns 160 000 tror jag. Men då har vi ju ett hus att sälja :-) Rimligt: 200 000 kanske?

   Radera
 2. Tja. Uppemot 250 000 tycker jag är rimligt. Att betala alltså - det skadar ju inte om man har ett litet sparkonto från tidigare. Handlar det om att belåna hela summan tycker jag att man ska vara försiktigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar! Jag tänker mig att det är ett rimligt pris i Vasa jo.

   Radera
 3. Bor på hyra i Vasa och titta på hus. Är inte så sugen på att ta så stort beslut och stort lån men tittar iaf vad som finns och har gått på nån visning här och där. Vi vill ha gååård och ngt eget att bona om liksom. Jag vill inte ha ett nytt och "modernt" hus men inte heller ett som man måste totalrenovera, sådan kunskap och ork har vi inte. När jag fyller i sökkriterier brukar jag fylla i 200 000 som maxsumma, det är väl smärtgränsen för min del det då? Men de flesta vi har tittat på har legat kring 150 000 och på 5-20 km avstånd från centrum. Men 150 000 är ju fortfarande väldigt mkt pengar för en privatperson, jag tycker inte alls om tanken på att låna fast mig i en så stor summa. Men å andra sidan så betalar man ju för boende i alla fall och sådär löst räknat har jag väl redan betalat drygt 30 000 i hyra sammanlagt. Tänk om man istället betalat av allt det på ett huslån!

  SvaraRadera
 4. Mellan 150 000 och 200 000, bor i Norra Österbotten. Huset vi köpte för tre år sedan kostade 148 000, men vi kommer antagligen att sälja det snart och flytta mer centralt.

  SvaraRadera
 5. Bor i Stockholm och här får man väl räkna med minst 600 000 euro om man inte vill ha ett ruckelrenoveringsobjekt. Är det rimligt? Nej.
  Just nu är ju räntorna så löjligt låga så smärtgränsen för vad man kan betala justeras uppåt. Säg 700 000 euro är max vad jag skulle lägga ut och då tillsammans med min man förstås.

  SvaraRadera
 6. Lojo och söker hus för under 250 000.

  SvaraRadera
 7. vårt, du vet, kostade 150 000. Och då lånade vi hela summan. Det var i ok skick, endast estetiskt renoveringsbehov. Vi betalar en summa varje månad som gör att vi klarar oss ok därutöver. Det är inte stort, 112 kvadrat,inte lyxigt, 90- talstapeterna försöker vi älska som dom är..men vi trivs. och vi har en ganska stor trädgård!CAJSA

  SvaraRadera
 8. Vi köpte hus förra hösten. 200 000 tyckte vi att det maximalt fick kosta då vi började leta (i Åbo), men sen betalade vi ändå 218 000. Så tydligen gick smärtgränsen där. Vi fick ett fräsht hus och en gigantisk tomt för det priset, så det var värt det.
  Men om vi hade varit tvungna att ta lån för hela summan hade smärtgränsen varit betydligt lägre. 170-180000 kanske? Nu hade vi ju en lägenhet att sälja och behövde bara ta lån för en del av summan.

  SvaraRadera
 9. Tack för att du vädrar dina funderingar... vi går också i tankarna kring att köpa bostad, främst kanske lägenhet. Men det är så himla svårt att veta vilket sorts bud man kan ge och vilket pris säljaren vill ha. Det r ju en del att ta i beaktande och för en som aldrig köpt något så stort och viktigt som ett hus förr så blir det ju ännu mer spännande. Till svaret på dina frågor.. I nuläget skulle jag kanske vara beredd på att betala något mellan 150-200 000. Då förstås beroende på om huset är nytt från fabrik eller "begagnat". Vi är ju bosatta i Kvevlax och kommer med största sannolikhet att fortsätta bo här och tyvärr, eller jippi, så är denna bygd väldigt levande och växande. Som tur så är vårt beslut om att köpa bostad ändå inte så brådskande eftersom vi ännu känner att vi kan bo kvar med vår förmånliga hyra.

  SvaraRadera
 10. Jag säger samma som många andra här, mellan 150- 200 000. Om huset är på alla sätt sjukt perfekt kunde det få kosta upp till 220 000. Det känns okej för iaf för en låginkomsttagare + en medelinkomsttagare som oss.

  SvaraRadera
 11. Ojoj, tänk om man skulle få ett hus för 150 000! Inte i Esbo... Nu bor vi i en lägenhet på 80 kvadrat som kostade 300 000. Hoppas vi i framtiden kan flytta till ett (lite större) hus här i trakten, men ett sådant (i bra skick) kostar säkert 400 000-450 000. Visst är det ju galet mycket pengar! Men tyvärr en normal summa i huvudstadsregionen.

  SvaraRadera
 12. Ja alltså i trakterna nära oss (Helsinfors, och dessutom inte alls på nåt sätt mitt i!) kostar en 3 till 4 rum 350 000, MINST! Och då talar vi höghus/radhus.. Då sku vi behöva fyra till fem rum (drömmer ju om ännu det där ena barnet om några år, heh..). Trädgård drömmer jag ju också om... Men lär få fortsätta att drömma bara och fortsätta på i vår trea på hyra.. Men hej, vi har sovit fem pers i samma sovrum tom. på sistone, så nog ska det väl gå. :D

  SvaraRadera
 13. Nu hade vi den hutlösa turen att få köpa ett färdigrenoverat gammalt stockhus på 160kvm, mitt i stan, med egen tomt och väldigt förmånlig uppvärmningskostnad till den lilla summan på 160 000 för fyra år sedan. Det var på den tiden som man ännu fick låna utan att ha en viss sparad summa. Idag skulle jag säkert kunna sträcka mig till 180 om huset hade allt som vårt hus har + grovkök ;)
  Jag tänker som så att man ju ska (kanske?! Vi iaf) bo där resten av livet (eller iaf tills man flyttar till ålderdomshem) så det är viktigt att det känns rätt redan från början, och så länge man är ung är 160-180 000 ganska små lånesummor på 2 pers. Vad jag däremot INTE skulle lägga massa pengar på, är att bygga ett hus, man skulle visserligen få det precis som man vill, men då lär det kosta minst det dubbla jämfört med vårt hus.

  SvaraRadera
 14. vi köpte för 260 000 i Jakobstad, enormt ganska nytt fräscht hus med gammal prägel. Ganska stor tomt, som jag redan fixat till. Skulle helst ha betalat 100 000 mindre, men syster med barn bor mittemot, och vårt hus är skönt, lyxigt, estetiskt. Dessutom har vi en bostad i Hfors som vi kan sälja, eller kanske måste sälja, så summa sumarum är 200 000 väl ganska ideal summa för två personer med inkomst. Men i södra Finland, eller Åland, betalar man mycket mycket mer, och speciellt nära Mariehamn är priserna groteska. Geta är billigast vad vi kollat (min man från Åland) och jättevackert, men lite långt från Mhamn. Lycka till med era funderingar!!

  SvaraRadera
 15. Vi har ett hus på en stor strandtomt i Åboland. Vi tog ett jättelån på 300 000 euro, vilket var mycket större än vi hade tänkt oss. Men vårt hus med tomt är i dagens läge värderat till ca 550 000, så vi försöker intala oss att det handlar om en investering. Kämpar dock för att få pengarna att räcka till och det är ju inte alltid så kul. Ibland funderar vi om vi gjorde rätt val. Att bo billigare och kunna resa skulle också vara najs, men nån dag kanske vi säljer och istället kan vara lånefria. Vi hoppas på att vår satsning ska visa sig lyckad. Just nu känns det bra, barnen har massor av utrymme och egen sandstrand även om slutet på månaden ibland ger ekonomiska ångestanfall ;)

  SvaraRadera
 16. Vi bor i Västerbotten, Skellefteå kommun, men 40 km från centrum. Ärvde halva huset och köpte andra halvan till marknadsvärde. Betalade då strax under 700 000 sek, och då följde nästan 50 ha skog och diverse byggnader som gammal ladugård, lador, traktorgarage osv.
  Det är ett riktigt bra pris och bara en av alla fördelar att bo på vischan i Norrland :-)

  SvaraRadera
 17. Interssant !!! Pengamässigt vet jag inte, boende kostar skjortan idag tyvärr... Smärtgränsen är väldigt låg här kanske 120k som redan överstiger summan vi betalade för denna drömlokal! Frågan jag tycker du kan göra gallup på näst är hur många kvadrat folk behöver som sin levnadsyta! DET är intressant. Jag hör till de som bara vill ha det som behövs och ingen inredningsyta. Vi bor alltså 5 pers på 4r+k på 76kvm och med välplanerad planlösning så funkar det ypperligt och jag betalar inte uppvärmning för yta som bara står"tom" :)

  SvaraRadera
 18. Smärtgräns eller inte, vill man som vi ha ett nyare och modernare hus i Vasa/ Korsholm får man nog räkna med (minst) 250 000. Häromkring har man nog fyndat om man har hittat ett hus i bra skick (stommar och uppvärmning mm, inte utseendemässigt då) för under 200 000. Det är helt enkelt smällar man får ta om man vill ha ett hus.

  SvaraRadera