25 juli 2013

potato potato

Pia brukar prata om att hon får köksdamp när hon börjar baka hejvilt. För min del handlar det om köksrelaterad optimeringseufori. Jag tänker på att man inte skall slösa. Då ugnen ändå är igång kan man ju baka något annat samtidigt för att spara el. Och då man ändå håller på att mäta upp vissa ingredienser kan man ju baka nåt annat på samma gång när nu mjölmåttet är uppvärmt. Och så vidare.

Idag gjorde vi en pastagratäng till middag, den skulle gratineras en kvart i ugnen på hög värme. Så jag bestämde mig för att baka majs- och zucchinibröd när ugnen ändå var varm. Och sen, när jag ändå hade fått upp farten med att riva zucchini på rivjärnet rev jag så mycket att det räckte till en zucchinikaka. Receptet fick jag för tre år sedan när jag gjorde en intervju, den intervjuades fru hade bakat en supergod chokladkaka med massor av zucchini i som jag hastigt och slarvigt skrev ner receptet på. Lappen fanns i tryggt förvar i en mapp (oerhört!) och jag hittade den på första försöket (oerhört!).

Hastigt och slarvigt hade jag skrivit, ja. Jag vispade hurtigt ihop ingredienserna och tyckte det var ett intressant recept som innehöll sex dl mjölk. Fast efter en stund började jag undra när mjölet skulle blandas i och insåg att jag hade läst fel. Smeten var lös.

Jag improviserade och öste dit SJU dl mjöl och några extra ägg och tänkte att det kanske blir pannkaka av alltihop. Bokstavligen alltså, det är nästan bara pannkaka det skall vara så där mycket mjölk i. Och det blev helt okej. En söt, mörkbrun. ugnspannkakeliknande skapelse som smakade riktigt gott. Tydligen är det inte så stor skillnad på sex deciliter mjölk hit eller dit i en kaka.

Fast jag borde nog renskriva receptet.

3 kommentarer:

 1. Apropå det finska köket (bokstavligen): Här du något tips på vad man gör med sådant där konserverat renkött?
  jag fick ett infall och köpte en burk på båten på vägen hem förra sommaren och nu börjar det bli dags att göra åt den och jag vet inte riktigt vad det är.

  På lapinlihas hemsida ser det ut att vara färdiga bitar som man äter på bröd men det vet man ju inte förrän man öppnat burken.
  Så om du eller någon annan läsare har erfarenhet av detta livsmedel är jag mycket tacksam för information.

  U.J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du vad, jag har verkligen INGEN aning, jag har kanske ätit renkött två eller tre gånger i mitt liv. Vet nån annan?

   Radera
 2. Zuccinikaka? Snälla ett recept! Jag har zuccinisar så de understa ruttnar... Etta

  SvaraRadera