15 november 2017

En kavalkad hemsytt, varsågoda!

När jag packade upp min kappsäck här på hotellet för ett par timmar sedan gjorde jag en lustig upptäckt. Jag har med mig fem klänningar på resan och fyra av dem har jag sytt själv! Jag gick igenom bilder från de senaste månaderna, och tänkte nu bjuda på en bildkavalkad med plagg jag har sytt på sista tiden. Jag beklagar att fotografierna inte är några mästerverk, men oftast är de knäppta i hasten så att jag ska kunna visa åt min sybästis Maria vad jag har gjort. Det är annars ett bra tips om du tycker om att handarbeta men har svårt att få ändan ur vagnen: hitta någon som har samma intresse! Få saker är lika inspirerande. Att dela sömnadens vedermödor och glädjestunder med en vän är riktigt roligt, kreativiteten smittar av sig då man ser vad den andra håller på med.


1. En grön klänning med små rovfåglar på. Jag köpte tyget från Eurokangas och det är superfint, älskar färgen. Enda nackdelen är att tyget har blivit rätt noppigt redan. Det är också ganska genomskinligt, men i motsats till på bilden här så brukar jag ha en svart underklänning på mig för att lösa det problemet.


 2. Också det här tyget är från Eurokangas. Den här modellen tyckte jag inte så mycket om, den är otroligt lös, vilket är skönt, men det gör också att jag ser ut att bära ett tält. Lovis tyckte att jag måste sy i ett par band så jag kan spänna den under bysten, den såg för "slaka" ut annars, sa hon, och jag tror hon har rätt. Ändå har det här inte blivit en favorit.


 3. Det här här en röd linneklänning som gör sig bra på bild, men den är alltför stor. Jag har bara använt den en gång, tror jag, då vi var på släktfotografering. Jag borde sy om den på något sätt så den blir trevligare att använda, så här funkar den lite dåligt. Men färgen är rätt fin.


4. Det här är en av de klänningar jag har använt mest. Tyget är från en tygbutik i Härmä, och modellen är från Mekkotehdas-boken (för vuxna), den heter Inger. Den här är också lite tältlik, men mycket skön.


5. Den här modellen heter kanske... Vilma? och är också från Mekkotehdasboken. Samma modell som den gröna uggleklänningen, förresten. Tyget är jättefint, men jag tycker kanske att den blev onödigt urringad. Det oaktat har jag använt den mycket, gillar färgerna, så klart!


 6. Varvar lite med en bild av en klänning jag sydde åt Edda. Mönstret har jag ritat själv(!) jag tog modell av ett linne Edda hade i skåpet. Inte så värst svårt, och jag tycker tyget är så gulligt. Det är ekotrikå, köpt på nätet.


7. Åhå, vad har vi här då? Jo ett par tights in action. De ser säkert ut som om de bara är gul- och vitrandiga, men de vita ränderna har små fina, gula penndrag i sig. Jag behöver en svart trikåklänning att använda dem med, de passar inte så bra ihop med andra mönster, konstigt nog. Hehe. Jag har också sytt ett par svarta tights med vita prickar av cirka samma modell. Lite roligare än de helsvarta jag annars går med för jämnan.


8. Den här bilden har jag med för att den är så KATASTROFALT dålig, men ändå rolig. Så här ser det ofta ut hos oss. Saker överallt, och så står jag och fotar mig på en stol med tungan ute. (Okej, att jag står och fotar mig på en stol händer inte hela tiden, men lite oputsad verklighet skadar aldrig.) Jag älskade den här klänningen (också en Inger) tills jag tvättade den första gången, då krympte den massor. Jag hade nämligen gjort amatörmisstaget att inte tvätta tyget innan jag sydde. Man lär sig, men ibland får man offra en fin klänning eller två. Jag har funderat på att klippa upp den och sy om den på något sätt. Det är egentligen ärmarna som blev för trånga, så jag skulle kunna prova göra den ärmlös och se om det hjälper.


9. Den här klänningen är rolig, främst för att den verkligen har samma känsla som tapeten bakom mig. Denna stass sydde jag inför bokmässan och den har jag använt flera gånger sedan dess. Skönt tyg. En modifierad klänning där överdelen är en Inger (med några tweaks) och underdelen är något jag har ritat själv.10. Det här är min nyaste, en blå med vita prickar. Tyget är lite märkligt, men den är rätt trevlig och allvarlig på ett gammaldags sätt. Vänligen bortse från att jag har pyjamasbyxor på mig, jag hade bråttom att visa den för Maria (vi har passerat stadiet där man måste ha städat och vara korrekt påklädd när vi visar upp våra alster).


1 kommentar: