Hur gammalt/gamla barn har du?
Hur mycket förväntar du dig att han/hon/de hjälper till hemma, till exempel när det gäller att plocka upp efter sig?
Och vad tar du till för knep när barnet/n ställer sig på tvären, varje gång det skall plockas leksaker eller hängas upp utekläder?
hälsn.
Desperat mor -79
Killarna är 9 och 11 och fullständigt bortskämda... Inser nog själv vilken björntjänst jag ger dem. Samtidigt tjatar jag alltid om att de ska plocka och städa upp efter sig, vilket ju är onödigt i och med att de vet att jag ändå fixar upp efter dem om de själva bara lämnar det att ligga. Ska bli bättre på det där.
SvaraRadera4-åringen för själv sin tallrik och glas till diskbänken efter mat, det funkar rätt så bra, även om man nog får påminna. 2-åringen kräver jag inte att ska göra det, men nu när jag tänker efter så kunde hon nog riktigt bra göra det hon också.
SvaraRaderaBarnen kan inte hänga upp sina utekläder, för de når inte upp till krokarna. 4-åringen plockar undan vantar och sånt, inte 2-åringen, hon är för kort. Men nog måste jag påminna där också.
Leksakerna är helt klart det svåraste. Jag kör mest med belöningstaktiken. Typ plocka upp leksakerna så får du vara en liten stund på datorn. Funkar sådär.
Lillasyster är oftast mera tjänstvillig än storebror, men även hon har börjat gå från stadiet "det är jättejättejättekul att hjälpa till" till "nä, jag vill inte"-stadiet.
Undrar om Internet är tillräckligt stort för att rymma svaret på dina frågor, haha!
SvaraRaderaTycker helt generellt att det är bra att barnen har åtm. någon uppgift hemma, för att lära sig att i en familj hjälps alla åt. Inte för att det underlättar för föräldrarna, utan för att barnen ska lära sig sådant man måste kunna: att ta ansvar, att samarbeta och, faktiskt, att städa. Att ta bort sin tallrik från bordet och plocka upp saker i det egna rummet är väl klassiker. Det systemet har vi hos oss. På fredag ska det gå att dammsuga, så då måste rummen vara städade. Sen väljer de själva (6 och 10 år) om de plockar lite varje dag eller om de lever rövare hela veckan och plockar allt på fredag. Och så ska de bära sina rena, hopvikta kläder till sina rum och lägga in i klädskåpet. Det sker oregelbundet (när det svämmar över i grovköket) och jag måste driva på dem och ge dem en tydlig deadline (ingen teve förrän högen är borta, typ). Men det funkar.
Tallrikarna tar de också bort utan problem, och städningen ... tja ... vad ska jag säga...? sisådär. Det varierar. 6-åringen gör nästan alltid som hon ska och tweeninen med sina humörsvängningar städar ibland glatt, snabbt och utan minsta gnäll och ibland verkligen inte alls, under högljudda och arga rop. Städningen är dock alltid förknippad med någon sorts belöning som de vet om på förhand, och om de inte städar så missar de den. Det kan vara nån extra god mat som de önskat eller bad eller bara fredagsmys i allmänhet. Pengar funkar dock inte hos oss, de är hellre utan veckopeng än att städa :(
Gör de inte det som de ska så hopar det sig - det är liksom ett straff i sig. Ju längre de skjuter upp allt, desto värre blir det. Jag städar inte åt dem, jag tar inte bort deras tallrikar och jag bär inte upp deras kläder. I princip, alltså. I bland kommer vi överens om att vi hjälps åt och då gör vi det tillsammans.
Sen tror jag det är viktigt att man kan motivera för barnen varför de måste till exempel städa. Hos oss har båda tjejerna astma, så det måste gå att hålla någorlunda dammfritt i deras rum. Det är inte fråga om utseende utan mest en hälsofråga.
Två flickor, 6 och 8 år gamla (båda fyller om några månader). Tallrik och bestick ska in i maskinen efter maten, smutskläderna till korgen brevid tvättmaskinen och resten i en träkorg brevid sängen. De kläderna ska vikas typ en gång i veckan (det funkar sådär). Ytterkläder och väskor hängs uppp, skorna placeras vid sidan. Gör de inte det så kastar jag ut deras paltor. Ut på gården bara, utan ilska. Efter ett par gånger så fattar de galoppen. Ifall de sätter sig på tvären (vilket händer nu som då) så rycker jag på axlarna och påminner dem om att detta är något som ska göras och gör de det inte nu så väntar jobbet på dem sedan. Oftast funkar det bra. Men notera, vi har det ändå stökigt hos oss för jämnan och jag har en känsla av att det beror på att jag är väldigt slarvig, jobbar heltid och är ensam med allt ansvar halva tiden....
SvaraRaderaIda
Tjat lyckas inte! Gör tillsammans! Roligt ska det va! Lite stökigt i huset är bra, levande! Ingen städning för att det är fredag, utan för att det är ostädat. Flexibilitet. Ett bra sätt är att vara som man vill att barnen skall vara!
SvaraRadera4 snart 5 och 6 åring,
SvaraRadera-plocka upp efter sig om de lekt med småsaker i vardagsrummet, hallen osv. I deras eget rum däremot får det se ut som tan skitin om de så önskar.
-hjälpa till när vi städar huset, det funkar sådär. De brukar oftast börja leka med saker de hittar när vi städar.
-hot och mutor, hot och mutor :) nånej, men gnat och tjat.
Fyra pojkar, 4 år, 5 år, 8 år, 11 år.
SvaraRaderaVi förväntar oss att de alla skall sätta sina tallrikar på diskbänken efter mat, hänga upp sina utekläder, hjälpa till med att sätta in nytvättade kläder i skåpet och sätta smutsiga i smutskorgen. De skall hjälpa till med städningen och de äldre skall städa själva. Det fungerar sällan av sig själv och de behöver påminnas om allt hela tiden.
Städningen görs inte alls varje vecka eller enligt något system. Vi städar då vi hinner eller då barnrummen är totalt proppfulla av kläder, sönderklippta legokataloger, tygbitar, pappersbitar, brädbitar, spikar, smålego, duplo... då man faktiskt inte slipper fram och man känner att dammet flyger en i ansiktet, då vet man, det är dags att städa. Till och med två av barnen brukar hålla med (de två andra skulle gladeligen bo på en soptipp).
Städningen gör vi oftast till en familjegrej där alla städar. Då går det också fortare när sex stycken kryper omkring på golvet, alla tar varsin "kategori" att plocka. Fungerar rätt så bra, visst finns det alltid någon som surar eller skriker men om de inte städar får de sitta på en stol och titta på istället och det är ju rätt så tråkigt det med så då städar de. Den som vill dammsuger och de äldre torkar damm i sitt rum. Vi brukar ibland belöna oss med en popcornspåse, kladdkaka eller liknande när vi är klara.
Det är alltid lika intressant att höra hur det fungerar i andra familjer! Städning är en sak jag tycker funkar ganska bra hos oss. Bror 5 år och syster 2 år ska städa upp alla leksaker och böcker varje kväll innan läggdags. Femåringen plockar självständigt det vi anvisar honom medan endera föräldern ibland hjälper lillasyster. Jag brukar också dammsuga nästan varje kväll och då får de också rada skorna i hyllan, räta till mattor och sånt. Vi brukar ofta plocka ikapp och dessutom har vi hittat på en städsång vi sjunger tillsammans för att göra det lite roligt. (Nu ska vi städa med väldig fart...) För det mesta har alla gott humör och vanligtvis är allt gjort på en kvart. Först efter det blir det kvällsmat och godnattsaga.
SvaraRaderaIngendera är på dagis just nu så det leks hejvilt hemma hela dagen, men vi har kanske lyckats kontrollera leksaksmängden aningens.
Barnen ska också ställa undan tallrik, bestick och glas efter måltiderna och storebror får också bädda sin säng varje morgon och föra sina smutsiga kläder i tvättkorgen. Utekläderna lämnar man inte heller i en hög på golvet. Allt dethär gör de också utan större knot när jag själv kommer ihåg att påminna dem. ;)
Att få mina barn att äta utan tjat och bråk är däremot något som jag misslyckats totalt med...
Barnen är 8, 5, 3. De ska städa alla leksaker från golvet varje kväll. Vi har bra system, så att alla bilar i en låda, allt lego i en låda osv. Alla vet vart allt hör. Jag dammsuger varje dag. Saker som inte är undanplockade från golvet dammsuger jag upp (fast jag går alltid igenom dammsugarpåsen innan jag slänger den). En gång när de inte plockade upp efter sej tog jag fram en sopsäck och satte alla leksaker dit. Barnen grät och kag kände mej som ett monster. Varje kväll som de städade efter det fick de välja en sak ur soppåsen. Smutsiga kläder ska de sätta i smutskorgen. Så hos oss är det mycket rutiner och om det inte funkar med tillsägelser mycket hot.
SvaraRaderaDottern är 4½ år och jag höll hela hösten på att fundera ut nån bestraffningsmetod när hon inte gör som vi säger eller vägrar att hjälpa till.
SvaraRaderaMen jag kom inte på någon vettig metod som funkade utan jag kom istället på den briljanta idén att istället för att bestraffa så skulle vi belöna henne när hon gör något bra.
Så jag köpte ett häfte och en mängd olika klistermärken och för varje gång hon gjort något bra så får hon sätta ett valfritt klistermärke i häftet.
Detta har funkar riktigt bra, när det blir tråkigt är det bara att införskaffa nya fina klisterbilder så är det kul igen.
Samma metod har dom börjat med här på dagklubben i byn också när dom inte fick barnen att städa undan efter sig, så att dom som hjälper till att städa upp så får en klisterbild efteråt.
Ganska billig och enkel lösning som åtm vår tjej nappat på. Lycka till!