5 februari 2013

Runeberg, Runeberg

Idag är det Runebergsdagen. Eftersom Johan Ludvig Runeberg är född i Jakobstad, där jag bor, känns det som om det borde vara en stor och viktig dag. Dessvärre är mitt intryck av honom mindre smickrande.

Nu minns jag inte var jag läste det här, men det förändrade min syn på honom för evigt. (Observera att det som kommer nu inte är ett direkt citat, utan något som säkert omformats av mitt minne. Andemeningen är dock densamma.) Johan Ludvig Runeberg lär ha sagt ungefär så här till sin hustru Fredrika: "Om du står framför en gul vägg och jag berättar för dig att den är svart skall du inte bara säga att den är svart utan du skall tro att den är det." Det här alltså för att han var the Man och ville visa vilken inställning han tyckte hon skulle ha till hans auktoritet. Dessutom gillade han att utöva kroppsaga (mer än vad som ansågs vara vettigt till och med på adertonhundratalet). Inte en människa jag delar värderingarna med, med andra ord. Och ganska långt baserar jag min uppfattning om folk på basen av deras värderingar.

Runeberg, Runeberg

Nu har jag nästan lite dåligt samvete för att jag skriver det här. Min källa (som är min hjärna) är lite osäker och man skall inte prata illa om de döda. Inte om någon, för den delen.

Men ja. Jag tänker i varje fall begränsa mitt firande av vår nationalskald till att äta en runebergstårta (bakelsen som, visserligen enligt tvivelaktiga källor, men ändå, har komponerats av hans fru Fredrika. Hon verkar vara en betydligt trevligare typ än sin man).

9 kommentarer:

  1. Åsså har du hittat en bild av gubben där han har nånslags Napoleon-gest på gång. Och jag föredrar också runebergstårtor framom the Man.

    SvaraRadera
  2. the Man tål säkert lite kritik!

    Visste inte så mycket om R, för ärligt talat har jag inte brytt mig... jag har en tendens att inte orka lyssna då det handlar om en viss typs allmänbildning som går ut på att hylla vissa döda herrar... Det är konstigt för tycker numera att 1800-talet är en väldigt intressant period, men när man gick i skolan så var ju detta att lära sig om runeberg & co sånt som fick en att somna. Det du nu skrev om honom är iofs intressant! Man skulle kunna diskutera nationalhjältarnas värderingar lite mer! Vad säger det om det här landet t.ex. att en viss typs historiska personer med vissa värderingar fortarande hyllas?

    SvaraRadera
  3. bra skrivet jenny. Jag tycker man överlag kunde göra en revidering av vad man lär ut i skolorna - insåg först nu som vuxen hur många starka kvinnor som det funnits i historien, men som inte ens nämns i skolorna, som t ex en massa romerska kejsarinnor och prinsessor (vi fick i varje fall bara en lång uppradning av alla kejsare och inte ett ord om nåt annat) plus en massa andra viktiga personer från minoriteter som varit viktiga i historien, men som inte syns i det majoritetsstyrda historieberättandet.

    SvaraRadera
  4. ja, och vilket hemskt citat ändå! plus kroppsaga-inställningen - urk på burk!

    SvaraRadera
  5. Fredrika skrev ju också poesi! Fast, i enlighet med tiden, förstås i liten skala och helt och hållet skymd bakom sin man. Kanske hans bästa upplägg kom direkt från frugan? Skulle ju inte ha varit en first timer.

    SvaraRadera
  6. Fredrika R skrev både poesi, prosa och allt möjligt, bland annat romanerna Fru Catharina Boije och Sigrid Liljeholm, riktigt bra båda två. Var ovanlig också på det sättet att hon kunde engelska, det gjorde inte JL.

    SvaraRadera
  7. Okej, det låter verkligen som om han inte var en speciellt trevlig person, men faktum kvarstår: han var en stor diktare. Sjöng Vid en källa åt pojkarna i dag och den är bara så vacker! Jag ser det inte heller som att jag hyllar honom som person utan det han gjort, dvs hans litterära verk.

    SvaraRadera
  8. Dum gubbe. Dum. Sku jag träffa honom idag sku jag säga vixxu bara för att bråka.

    SvaraRadera